HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3546- Alimler Öyle Bir Zamana Kalacaklardır Ki Onların Herhangi Biri Ölümü Altından Daha Çok Sevecektir

 

8628- ... Bana Ebu Seleme, Abdurrahman'dan şöyle dediğini tahdis etti: Ebu Hureyre'yi hasta iken ziyaret ettim. Onu göğsüme yasladıktan sonra Allah'ım Ebu Hureyre'ye şifa ver diye dua ettim. O: Allah'rm sen onu (bu hastalığımı) geri çevirme dedi. Sonra şunları ekledi: Ey Ebu Seleme ölebileceksen öl. Ben ey Ebu Hureyre gerçekten biz hayatı seviyoruz dedim. O şöyle dedi:

Ebu Hureyre'nin canı elinde olana yemin ederek söylüyorum ki ilim adamları üzerine öyle bir zaman gelecek ki onlardan herhangi biri ölümü kırmızı altından daha çok sevecektir. Sizden biriniz kardeşinin kabrine gidecek de keşke ben onun yerinde olsaydım diyecektir.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 6698; Müslim, 157; İmam Malik, Muvatta, I, 241; İbn Mace, 4037'de (şu lafızlarla) yer almaktadır: "Canım elinde olana yemin ederek söylüyorum ki kişi bir kabrin yanından geçip de üzerine yatıp, keşke bu kabirde yatanın yerinde ben olsaydım diyeceği zaman gelmeden dünyanın sonu gelmeyecektir. .. " Bu hadisin bundan başka bir lafzı da vardır. Buhari ve Müslim buna yakın olarak bu hadisi tahriç etmişlerdir.

 

 

 

8629- * ... Bize Hişam b. Hassan, Muhammed b. Sirin’den tahdis etti. O Ebu Ubeyde’den şöyle dediğini nakletti: Ben insanlara Adiyy b. Hatim'in (riva'-et ettiği) hadisi soruyordum. O da Kufe'de benim yanımda imiş. Ona giderek dedim ki: Senden bana nakledilen bir hadis var, onu bana tahdis et. (Adiyy) dedi ki: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) peygamber olarak gönderilince başka hiçbir şeyden tiksinmediğim kadar ondan tiksindim, nefret ettim. Bu sebeple Arap topraklarının en uzak yerine gittim, yine ondan nefret et(tiğimi anladı)m. Sonra Rum topraklarına gittim. Ondan daha önce tiksindiğim, nefret ettiğim gibi hatta daha ileri derecede tiksinip nefret ediyordum. Bunun üzerine (kendi kendime) şöyle dedim: Andolsun bu adamın yanına gideceğim. Eğer doğru söylüyorsa onun dediklerini dinleyeceğim. Şayet yalan söylüyorsa onun bana zararı olmaz. Sonra yanına gittim ve ona sordum. Bana şöyle dedi: "Sen hiç şüphesiz senin dininde senin için helal olmayan bir şey hakkında bana soruyorsun." Onun beni (bu sözleriyle) küçük gördüğünü anlar gibi oldum. Sonra: "Ey Adiyy b. Hatim Müslüman ol ve kurtul" dedi ve bu sözlerini iki defa tekrarladı. Gördüğüm kadarıyla -yahut zannederim ki- ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın dediği gibi (bir halde) idim. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayrıca şöyle buyurdu: "Galiba seni İslam'a girmekten alıkoyan husus senin etrafında (bulunan kimseleri) fakirlik (içerisinde) görmen ve insanların aleyhinize söz birliği halinde düşmanlık ettiğini görmendir." Sonra: "Hire'yi gördün mü" buyurdu. Ben: Hayır, orayı görmedim ama nerede olduğunu biliyorum dedim. Şöyle buyurdu: "Aradan fazla zaman geçmeden bir kadın herhangi bir kimsenin himayesine girmeksizin Hire'den yola çıkacak ve gelip beyti tavaf edecektir ve andolsun biz Kisra'nın hazinelerini fethedeceğiz." Ben: Hürmüz oğlu Kisra'nın mı? dedim. O: "Evet, Hürmüz oğlu Kisra'nın kısa bir süre sonra kişinin malını sadaka olarak (vereceği bir kimse) bulamayacaktır" buyurdu. (Adiyy) dedi ki: Ben bir kadının (buyurduğu şekilde) yolculuk yaptığını gördüm. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın söylemiş olduğu o hak sözü gereğince de ikincisinin fethedileceğine de yemin ediyorum.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ustu'I-Gabe, IV, 8-9; İmam Ahmed, Müsned, IV, 377; Beyhaki, Delailu'n-Nubuvve, V, 342 ve es-Sünenu'l-Kübra, V, 343; İmam Ahmed, Müsned, IV, 257; İbn Hibban, Sahih, 6679. Hadisin sahih olduğunu birden çok kişi söylemiştir.

 

 

 

8630- * ... Bize Muhammed b. Zeyd b. Sinan tahdis etti, bize babam tahdis etti, bize Süleyman el-Ameş, Şakik'den tahdis etti. O Huzeyfe b. elYeman (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'ın ellerinizi Acemlerden (Arap olmayanlardan) (alacağınız ganimetlerle) dolduracağı ve onları kaçmayan, boyunlarınızı vuran ve sizin feyinizi (ganimetlerinizi) yiyen arslanlara dönüştüreceği zaman da pek yakındır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Keşfu'l-Estar'da belirtildiği üzere bunu Bezzar, Müsned, 3365'te Muhammed b. Yezid yoluyla böylece rivayet etmiştir. Ayrıca: Biz bu hadisin Huzeyfe'den bu senetten başka bir yolla rivayet edildiğini bilmediğimiz gibi, bunu Yezid'in dışında el-Ameş'den rivayet eden kimse olduğunu da bilmiyoruz. Yezid ise zayıf bir ravidir demektedir. Heysemi bunu Mecma, VII, 311'de kaydettikten sonra: Senedinde Yezid b. Sinan Ebu Ferve vardır ki o metruk bir ravidir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3547- Başınızda Bazı Sünnetleri Terk Edecek Amirler Olacaktır