HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3543- Ehil Olmayanların Eline Düştüğü Takdirde Din için Ağlayınız

 

8618- ". Bize Ebu Amir Abdulmelik b. Ömer el-Akadi tahdis etti. Bize Kesir b. Zeyd, Davud b. Ebi Salih'ten şöyle dediğini tahdis etti: Mervan bir gün geldiği sırada bir adamın yüzünü kabre koymuş olduğunu gördü. Onu boynundan tutup: Ne yaptığını biliyor musun dedi. O, evet dedi. Adam kendisine dönünce onun Ebu Eyyub el-En sari (r.a.) olduğunu gördü. Ebu Eyyub dedi ki: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına geldim, taşların yanına gelmedim. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Din ona ehil olanların elinde bulunuyor ise onun için ağlamayın ama din ona ehil olmayanların eline geçerse onun için ağlayın."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 422'de Abdulmelik yoluyla böylece rivayet ettiği gibi Taberani, Kebir, 3999'da başka bir yoldan. Mecmau'l-Bahreyn'de belirtildiği üzere de Evsat, 2566'da Kesir, el-Muttalib b. Hantab yoluyla böylece rivayet etmiştir. İşte bundan Kesir b. Zeyd'in hadisi rivayette ızdıraba düştüğü ortaya çıkmaktadır. Heysemi ise Mecma, V, 245'te Kesir b. Zeyd'in sika olduğunu İmam Ahmed, Müsned'de ve başkaları da söylemiş, Nesai ve başkaları ise zayıf olduğunu belirtmişlerdir. Diğer taraftan Davud bir parça meçhul bir ravidir. el-Muttalib tedlis yapan birisidir ve açıkça sema lafzını zikretmemiştir. O halde haber zayıftır demiştir.

 

 

 

8619- * ... Bize Cafer b. Süleyman tahdis etti. Bize Ferkad es-Sebahi, Asım b. Amr’dan tahdis etti. O Ebu Umame (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Bu ümmetten bir topluluk yiyip, içip eğlendikten sonra geceyi geçirecekler. Sabaha da domuzlara dönüştürülmüş halde ulaşacaklar. Bu ümmetten birtakım kabileler ve bu ümmet arasında birtakım evler sabaha ulaşıncaya kadar yerin dibine geçirilecekler. (Geriye kalanlar): Bu gece filan oğulları yerin dibine geçirildi, bu gece filan oğullarının evi yerin dibine geçirildi. Onların üzerlerine Lut kavminin üzerine gönderildiği gibi küçük taşlar salındı, onların üzerlerine kısır rüzgar gönderilip, kendilerinden öncekilerinin içkiyi içmeleri, faizi yemeleri, ipeği giyinmeleri, şarkıcı kadınlar tutmaları ve akrabalık bağlarını kesmeleri sebebiyle kökten savruldukları gibi onları savurdu diyecekler." (Ravi) dedi ki: Bunlar arasında bir hususu daha zikretmişti ama ben onu unuttum.

 

Bu Cafer dolayısıyla Müslim'in şartına göre sahih bir hadistir. Ferkad'a gelince Buhari ve Müslim onun rivayet ettiği hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 259; Taberani, Kebir, 7997. Her ikisi de Ferkad'dan böylece rivayet etmişlerdir. Hadis Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 2161'de yer almıştır. Ferkad zayıf bir ravidir. Buhari, et-Tarih, IVIL, l3r de bir şey değildir demiştir ama bu hadisin Ebu Malik el-Eş'ari'den gelen ve onunla hasen kabul edilebilecek bir şahidi bulunmaktadır. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

 

 

8620- ... Bize Şube, Simak b. Harb’den şöyle dediğini tahdis etti: Cabir b. Semura (r.a)'yi şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Beyaz Kisra'nın -yahut beyazda bulunan Kisra'nın- hazinelerini size Müslümanlardan bir topluluk andalsun ki fethedecektir."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: Müslim, 29ı9. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır çünkü hadis Müslim'de vardır.

 

 

 

8621 - ... Bize İmran el-Kattan, Katade’den tahdis etti. O Abdullah b. Rebah'tan, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şu altı şey gelmeden önce (salih) amelleri işlemekte elinizi çabuk tutunuz: Güneş battığı yerden doğmadan, duman gelmeden, Deccal ve Dabbetu'l-Arz çıkmadan, bir de her birinizin özel (ölüm) vakti ve herkes için gerçekleşecek olan (kıyamet) kopmadan."

 

Müslim, Abdullah b. Rebah'ın rivayetini delil göstermiştir.

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2947. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3544- (insanlar) Zinayı Helal Belleyip, içkileri içecek Olurlarsa Bu Semada Allah'ın Gayretine Dokunur (Deprem)