HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3537- Şam Allah'ın Ülkeleri Arasında En Seçkin Ülkesidir

 

8602- * ... Bize el-Velid b. Müslim tahdis etti, bana Ebu Aiz Ufeyr b. Madan'ın haber verdiğine göre o Selim b. Amir el-Kelaili, Ebu Umame elBahili (r.a)’den diye tahdis ederken dinlemiştir. Buna göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şam Allah'ın ülkelerinin en seçkinidir. Ona kullarının en seçkinlerini sevkeder. Her kim Şam'dan bir başka yere ayrılacak olursa onun gazabı sebebiyle (ayrılır). Her kim başka ülkeden (gelip Şam'a) girerse onun rahmeti ile (girer)."

 

Bu Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8603- ... Bana Said b. Abdulaziz, Mekhul’den haber verdiğine göre o kendisine Ebu İdris el- Havlani’den tahdis etti. O Abdullah b. Havale (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizler bir ordu Şam'da, bir ordu Irak'ta, bir ordu Yemen'de olmak üzere ordular halinde düzenleneceksiniz." Ben: Ey Allah'ın Rasulü benim için (birilerini) seç dedim. O şöyle buyurdu: "Şam'a gitmeye bakınız. Kim kabul etmezse kendi yemenine gidip katılsın ve oranın su havzalarından içsin. Şüphesiz aziz ve celil olan Allah Şam ve Şam ahalisi için bana teminat vermiştir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Bize [ ... ] tahdis etti ... Ufeyr’den, o Suleym b. Amir’den, o Ebu Umame’den merfu olarak: "Nubuvvet üzerime üç yerde indirildi. Mekke'de, Medine'de ve Şam da.''

Bu sahih bir hadistir.

 

Diğer Tahric: Müsnedu'ş-Şamiyyin, 601; Tirmizi, 2483; İbn Asakir, I, ıol. Bazılafızları farklıdır. Ayrıca bk. Mecma, X, 58'de ravilerinin sika olduklarını söylemektedir.

 

 

 

8604- ... Bize Bekr b. Mudar, Amr b. el- Haris’den tahdis etti. O Cemil b. Abdurrahman el-Hazza'dan, o Ebu Hureyre (r.a)'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah'ım ilme uymayan, halimden utanmayan, kalpleri Acemlerin (Arap olmayanların) kalpleri, dilleri Arapça olan bir kavmin zamanına yetişmeyeyim -yahut böyle bir zaman bana yetişmesin.-"

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve MÜslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8605- ... Bize Musa b. Ali b. Rebah tahdis edip dedi ki: Babamı şöyle derken dinledim: Hacca gitmek üzere çıktım. Mısır halkının kadısı Süleyman b. Anes bana dedi ki: Benden Ebu Hureyre'ye selam söyle ve kendisine bu sabah hem onun için, hem annesi için Allah'tan mağfiret dilediğimi bildir. Ben de onunla karşılaştım ve ona dediklerini söyledim. Ebu Hureyre şöyle dedi: Ben de onun için Allah'tan mağfiret diledim. Sonra -Mısır'ı kastederek- Um Hanvi nasıl bıraktınız dedi. (Ali b. Rebah) dedi ki: Ben de ona Mısır'ın refahından, geçiminden söz ettim. O şöyle dedi: Ama o yeryüzünde ilk harap olacak yerdir sonra Ermenistan'dır. Ben: Bunu Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan (mı) dinledin? dedim. o: Hayır, dedi. (Devamla) ama Abdullah b. Amr b. el-As (r.a) bana tahdis edip dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Gerçek şu ki bir hicret olacak, arkasından bir hicret daha olacak. Yeryüzünde yaşayanların en hayırlıları İbrahim'in hicret ettiği yerde en çok kalanlar olacak. Yeryüzünde yeryüzü ahalisinin en şerlileri kalacak, yaşadıkları toprakları onları dışarı atacak, yüce Allah onlardan tiksinecek. Ateş onları maymunlarla, domuzlarla birlikte toplayıp bir araya getirecek." Ben Rastdullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken de dinledim: "Doğu tarafından Kur'an okuyan ve okudukları gırdaklarından aşağıya inmeyen birtakım kimseler çıkacak. Her bir nesil gitti mi yeni bir nesil daha ortaya çıkacak ve sonunda onların kalıntıları arasında Deccal çıkacak."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Her ikisi de ittifakla Musa b. Ali b. Rebah elLahmi'nin rivayet ettiği hadisleri tahriç etmiş olmakla birlikte bu hadisi tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8606- * ... Bize İbn Vehb bildirdi, bana Yunus, ez-Zühri’den haber verdi. Onun Salim’den rivayet ettiğine göre o Ebu Hureyre (r.a)'yi şöyle derken dinledi: Kısa bir süre sonra Müslümanların en ileri karakolları selah denilen yer olacaktır. -Selah ise Hayber'e yakın bir yerdir.-

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, II, 402; Mecma, IV, lS'te İmam Ahmed tarafından rivayet edildiğini kaydederek ravileri sikadırlar, bazıları hakkında zararsız tenkitler yapılmıştır demektedir.

 

 

 

8607- ... Bize Ebu Abdullah Ahmed b. Abdurrahman b. Vehb tahdis etti, bize amcam tahdis edip dedi ki: Bana Cerir b. Hazim, Ubeydullah b. Ömer’den tahdis etti. O Nafi'den, o İbn Ömer (r.a)'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Fazla zaman geçmeden Müslümanlar Medine'de muhasara edilecekler. Öyle ki onların en uzak karakolları Selah olacaktır."

 

İbn Vehb'in Cerir’den hadis rivayeti Müslim'in şartına göre sahihtir. O kitabında (sahihinde) -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- Ebu Abdullah'ın Allah'ın rahmeti üzerine olsun- rivayetini delil göstermiştir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4250, 4299; Temmam, Fevaid, 1733 senedi de kavidir.

 

 

 

8608- * ... Bize Said b. Sinan, Ebu'z-Zahiriyye’den tahdis etti. O Kesir b. Murre’den, o İbn Ömer (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a Deccal zamanında müminlerin ne yiyeceklerine dair soru soruldu. Allah Rasulü: "Meleklerin yemekleri" buyurdu. Ashab: Meleklerin yemeği nedir dediler. o: "Onların yemeği tespih ve takdis etmeleridir. Her kim o gün tespih ve takdis ile konuşursa Allah ondan açlığı giderir, açlıktan korkmaz."

 

Bu Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3538- Kehf Suresini Okuyan Kimseye Deccal Musallat Edilmez