HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3538- Kehf Suresini Okuyan Kimseye Deccal Musallat Edilmez

 

8609- * ... Bana Abdurrahman b. Mehdi, Süfyan’dan tahdis etti. O Ebu Haşim'den, o Ebu Miclez'den, o Kays b. Ubade'den, o Ebu Said el-Hudri (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Kim Kehf suresini indirildiği gibi okuduktan sonra Deccal'in üzerine çıkacak olursa Deccal ona musallat edilmez yahut Deccal'in onun aleyhine yol bulması mümkün olmaz.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: Mecmau'l-Bahreyn'de belirtildiği üzere Taberani, Evsat'ta rivayet etmiş; Nesai, Amelu'l-Yevmi ve'l-Leyle, s. 528; ibnu's-Sünni, 30'da rivayet etmiş olup, hepsi de Ebu Haşim yoluyla böylece zikretmişlerdir. Heysemi de bunu Mecma, i, 230'da hadisi kaydedip, ravileri Sahih'in ravileridir demektedir. Derim ki: Hadisin Müslim, 809'da ve başka yerde Ebu'd-Derda'dan gelen bir şahidi de vardır.

 

 

 

8610- * ... Bize Hammad b. Seleme, Yunus b. Ubeyd’den tahdis etti. O el-Hasan’dan, o Semura b. Cundub (r.a)’dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Allah'ın etrafınızı Acemlerle (Arap olmayanlarla) doldurması onların yerlerinde durmayan aslan yavruları haline gelip, savaşçılarınızı öldürüp, feyinizi (ganimetlerinizi) yemeleri pek uzak değildir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8611- ... Bize Abdulmelik b. Kudame el-Cumahi, İshak b. Bekr'den tahdis etti. O Said b. Ebi Said’den, o babasından, o Ebu Hureyre (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "İnsanlar üzerinden öyle seneler gelecek ki o yıllarda yalan söyleyen tasdik edilecek, doğru söyleyen yalanlanacak. Güvenilir kimse hain kabul edilecek, hain kimseye güvenilecek ve o yıllarda Ruveybida konuşacak." (Ebu Hureyre) dedi ki: Ey Allah'ın Rasulü Ruveybida nedir? dediler. Allah Rasulü: "Kamu işleri hakkında konuşan beyinsiz (sefih)in tekidir" buyurdu.

(Abdulmelik) b. Kudame dedi ki: Bana Yahya b. Said el-Ensari de elMakburi’den: "Ve o yıllarda fuhuş yaygınlaşacaktır" buyurduğunu da tahdis etti.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bu Yahya b. Said el-Ensari'nin, el-Makburi’den diye rivayet ettiği bir hadis olarak oldukça gariptir.

 

 

 

8612- *., .Bize Muhammed b. Mıhammed b. Merzuk tahdis etti. Bize Salih b. Ömer b. Şuayb tahdis edip dedi ki: Dedem Şuayb b, Ömer el- Ezrak'ışöyle derken dinledim: Hacca gitmiştik. el-Münkedir yolundan geçtik. İnsanlar o zamanda o yoldan geçiyorlardı. Biz de yolumuzu şaşırdık. (Şuayb) dedi ki. Biz bu durumda iken sanki karşımızda yerden bitmişcesine bir bedevi ile kar-ılaştık. O: Ey yaşlı adam nerede olduğunu biliyor musun? dedi. Ben hayır dedim. o: Sen er-Rebaib denilen yerdesin. Şu gördüğün beyaz tepe ise Bekr b. Vail ile Tağliblilerin kemikleridir. Bu da Kuleyb'in ve kardeşi Muhelhel'in kabridir. (Şuayb) dedi ki: Sonra bize yolu gösterdi, arkasından şöyle dedi: Burada Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e sahabilik etmiş bir adam var, onu görmek ister misiniz? dedi. (Şuayb) dedi ki: Ben: Evet, dedim. (Şuayb devamla) şunları söyledi:

Bizleri deriden bir çadır içerisinde kaşlarının (üzerini) bir bağ ile bağlamış yaşlı bir adamın yanına götürdü. Biz ona sen kimsin dedik. o: Ben cahiliye döneminde es-Suhba'nın suvarisi el-Adda b. Halid'im dedi. (Şuayb) ona:

Allah'ın rahmeti üzerine olasıca! Sen bize Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den bir hadis naklediver dedi. el-Adda şöyle dedi: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında idik. Derken korkuya kapılmışçasına bir kalkış kalktı sonra döndü ve şöyle buyurdu: "Sizi üç Deccal'e karşı uyarıyor ve sakındırıyorum." İbn Mesud: Babam, anam sana feda olsun ey Allah'ın Rasulü sen bize tek gözü kör Deccal'in ve yalancıların en yalancı alanlarının haberlerini vermiştin. Üçüncüleri kimdir? dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "O ilkleri de helak olmuş, sonuncuları da helak olmuş bir kavim arasında çıkacaktır. Her şeyi önüne katıp sürükleyen fitne halinde lanet onların sürekli üzerinedir. İşte bu Allah'ın kullarını yiyecek olan ed-Deccal el-Elyes'dir."

Muhammed dedi ki: O Şeybe’den insanlar arasında en uzak olan kişidir.

Çünkü İmam Ebu Bekr Muhammed b. İshak (r.a)'ın bir şartı da bir hadis rivayet edecek olursa filan ve filandan rivayet edildi ve ben onun şunun ve bunun gibi bir adalet vasfı ile tanımıyorum diyecek olursa onu sahih olarak nitelendirmemesidir. Bu hadisi İbn Huzeyme sahih şartına uygun olarak tahriç etmiştir ki o da bu ilimde uyulan bir önderdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3539- Fuhuş ve Fuhşun Yayılması Gayreti Açıkça Ortaya Çıkmadıkça Kıyamet Kopmaz