HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3533- Şüphesiz Allah Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Cemaatini Bir Dalalet Üzerinde Bir Araya Getirip Toplamaz

 

8592- * ... Bize Ebu Malik el-Eşcai, Ebu'ş-Şa'sa’dan şöyle dediğini tahdis etti: Ebu Mesud el-Ensari (r.a) ile birlikte çıktık. Biz kendisine: Bize tavsiyede bulun dedik, şöyle dedi: Size aziz ve celil olan Allah'ın takvasına sımsıkı sarılmanızı Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cemaatinden ayrılmamanızı tavsiye ederim çünkü yüce Allah Muhammed'in cemaatini bir dalalet etrafında bir araya getirip, toplamaz. Şüphesiz Allah'ın dini birdir. Allah'ın dininde çok renklilikten kendinizi koruyun, sakının. Allah'a karşı takvalı olmaya bakın ve iyi bir kimsenin rahat edeceği yahut günahkar bir kimseden kurtulup, rahata kavuşulacağı zamana kadar da sabredin.[Sahih]

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir. Biz bu hadisi bu kitaba göre sahih olmayan bir yoldan müsned olarak da yazmış bulunmaktayız.

 

 

 

8593- * ... Bize Eymen b. Nabil, Kudame b. Abdullah b. Ammar el-Kilabi (r.a)’dan şöyle dediğini tahdis etti: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Allah'a karşı takvalı olmaya ve cemaate bağlı kalmaya bakınız. Çünkü şüphesiz yüce Allah bu ümmeti dalalet etrafında bir araya getirmez. İyi bir kimsenin rahat edeceği yahut günahkar bir kimseden rahata kavuşulacağı bir zamana kadar sabırlı olmaya bakın."

 

Bu öyle bir hadistir ki biz bu isnad ile ancak tek bir hadis yazmış bulunuyoruz.

 

 

 

8594- ... Bize Eymen b. Nabil, Kudame b. Abdullah b. Ammar el-Kilabi (r.a)’dan şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı kurban bayramı birinci (nahr) gÜnÜ cemreye taş atarken gördÜm. Ne (kimseyi) vurdu, ne kovdu, ne (kimseye) dikkat et kendini koru diye seslendi.

 

Bu Eymen b. Nabil’den değişik rivayet yolları bulunan bir hadistir. İmam Muhammed b. İsmail el-Buhari de el-Camiu's-Sahih'inde Eymen b. Nabil'in rivayetini delil göstermiştir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, XIX, 77-78; İmam Ahmed, Müsned, III, 412; Tirmizi, 905 has en olduğunu belirterek; Nesai, V, 270; İbn Mace, 3035; İbn Huzeyme, Sahih, 2878; Beyhaki, es-Sünenu'[Kübra, V, 101, 130; Darimi, Sünen, 1907. Daha önce!, 466'da (1755 numara ile) geçti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3534- Sizin Bedevileriniz (Kırsal Kesimde Yaşayanlarınız) Şehirlerde Yaşayanlarınıza Muhtaç Olmadıkları Sürece Hayır içerisinde Kalmaya Devam Edeceksiniz

3535- Yüce Allah Ahdine Hainlik Etmedikçe Hiçbir Ümmeti Asla Azaplandırmaz