HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3534- Sizin Bedevileriniz (Kırsal Kesimde Yaşayanlarınız) Şehirlerde Yaşayanlarınıza Muhtaç Olmadıkları Sürece Hayır içerisinde Kalmaya Devam Edeceksiniz

3535- Yüce Allah Ahdine Hainlik Etmedikçe Hiçbir Ümmeti Asla Azaplandırmaz

 

8595- * ... Bize Ebu'l-Mehdi Said b. Sinan, Ebu'z-Zahiriyye’den tahdis eti. O Ebu'ş-Şecera Kesir b. Murre’den, o Abdullah b. Amr (r.a)’dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den rivayet ettiğine göre şöyle buyururdu: "Sizin çölde (kırsal kesimde) yaşayanlarınız (bedevi göçebeleriniz) şehirlerde yaşayanlara muhtaç olmadıkları sürece hayır içinde kalmaya devam edeceksiniz." (Devamla şöyle) Duyurdu: "Kıtlık ve meşakkat yolları kesinlikle onları yurtlarınızda (evlerinizde) sizinle birlikte kalacak hale getirilmeye sevkedecektir. Sizi onlara karşı koruyacakların çokluğundan ötürü onlara karşı (ayrıca) engellenmeyeceksiniz." (Devamla) buyurdu ki: "Onlar çok uzun bir süredir biz aç kaldık, siz doydunuz. Çok uzun bir süre sıkıntılar çektik, siz nimetler içindeydiniz. Artık bugün bizi kollayıp, gözetiniz. Andolsun biz size yeri öyle bir zorlaştıracağız ki sizin şehirlerinizde yaşayanlarınız yerin zorluklarından ötürü kırsal kesimde yaşayanlarınıza imrenecektir." (Devamla) şöyle buyurdu: "Yer sizinle öyle bir eğilecek ki bundan ötürü helak olanlar olacak, geriye kalanlar kalacak. Sonunda kölelere hürriyetleri verilecek ve bundan sonra ise yer sizinle sükunete erecek. Hatta kölelere hürriyetlerini verenler pişman olacak." (Devamla) buyurdu ki: "Bundan sonra yine yer sizinle bir defa daha meyledecek. Bu meyledişinde helak olanlar olacak, kalanlar kalacak. Hatta köleler hürriyetlerine kavuşturulacak sonra yer sizinle sükunet bulacak ve Rabbimiz kölelere hürriyetlerini verelim, Rabbimiz kölelere hürriyetlerini verelim diyecekler. Allah onları yalanlayarak: Yalan söylediniz, yalan söylediniz. Hürriyete kavuşturan benim buyuracak." (Devamla) buyurdu ki: "Andolsun ki bu ümmetin son zamanlarında gelecek olanlar sarsıntı ile sınanacaklar. Eğer tövbe ederlerse Allah da tövbelerini kabul eder." (Devamla) şöyle buyurdu: "Eğer tekrar dönerlerse Allah da onları yeniden sarsıntıya uğratır, gökten üzerlerine (azaba sebep olacak) çeşitli şeyler yağdırır. Kara parçalarını yerin dibine geçirir, (hilkatler) değişime uğrar, yıldırımlar gönderir. İnsanlar helak oldu, insanlar helak oldu denilecek olursa gerçekten helak oldular demektir. Yüce Allah hiçbir ümmeti ahdini bozmadıkça azaplandırmaz." Ashab: Ümmetin ahdini bozmasının mahiyeti nedir dediler. Şöyle buyurdu: "Günahları itiraf ederler ama tövbe etmezler. Andolsun ki kalpler içlerindeki iyilik ve günahkarlıklarıyla birlikte ağacın içindekilerle rahata kavuştuğu gibi rahata kavuşacak hatta iyilik yapmış bir kimse iyiliğini daha da arttıramayacak, kötülük işleyen bir kimse ise tövbe edip, doğruya yönelemeyecek. Buna sebep ise aziz ve celil olan Allah'ın: "Hayır, aksine onların kazandıkları kalplerini örtmüştür." (el-Mutaffifin, 83/14) buyruğu(nda anlatılan hal)dır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8596- ... Bize Abdurrezzak bildirdi, bize Ma'mer, ez-Zühri’den bildirdi.

O Urve’den, o Usame b. Zeyd (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'deki yüksek evlerden birisinin damı üzerinden baktı ve: "Benim gördüğümü siz de görüyor musunuz?" diye sordu. Yanımdakiler: Hayır deyince, o şöyle buyurdu: "Ben fitnelerin evlerinizin arasına yağmur damlalarının düştüğü gibi düştüğünü görüyorum" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 1779; Müslim, 2885. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Çünkü hadis her ikisinde de vardır.

 

 

 

8597- * ... Bize Abdullah b. Vehb tahdis etti, bana Yahya b. Eyyub, Ebu Kabil’den haber verdi. O Abdullah b. Amr'ı şöyle derken dinlediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzurunda idik. Ona: İki şehirden hangisi daha önce fethedilecek? diye soruldu. Yani Konstantiniye (İstanbul) mu yoksa Rumiye (Roma) şehri mi? Allah Rasulu: "Önce Herakl'ın şehri (fethedilecek)" buyurdu yani Konstantiniye fethedilecek.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 6645; Taberani, Müstakim Cüz, 166. Hadis ile ilgili değerlendirmeler için bk. IV, 422 (8350 numaralı hadisin notu). Hakim bunu ileride Müstedrek, IV, 555'te (8705 numara ile) bir daha zikredecektir.

 

 

 

8598- ... Bize Abdurrezzak bildirdi, bize Ma'mer, Eyyub’dan bildirdi. O Ebu Kilabe'den, oHişam b. Amir el-Ensari (r.a)'den şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Deccal'in başı arka tarafından hale haledir ve o ben sizin Rabbinizim diyecek. Her kim: Sen benim Rabbimsin diyecek olursa fitneye düşmüş olur. Kim de: Yalan söylüyorsun, Rabbim Allah'tır ve ben ona tevekkül ettim ve yalnız ona döneceğim diyecek olursa Deccal'in ona zararı olmaz" ya da: "Onun aleyhine fitne(ye maruz kalmak) olmaz" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 20; Taberani, Kebir, XXII, 456'da Abdurrezzak'tan böylece rivayet etmiştir ve bu sahih bir senettir.

 

 

 

8599- ... Ma'mer b. Dinar, Yahya b. Said ve Ma'mer'den. Onlar İbn Şihab'dan, o el-Haris kızı Hind'den, o Ümmü Seleme (r.anha)'den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bu gece fitnelerden neler indi neler ve bu gece ne hazineler açıldı. -Zevcelerini kastederek- odalarında uyuyan kadınları uyandırınız. Dünyada nice giyimli kadın vardır ki kıyamet gününde çıplak kalacaktır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Abdurrezzak, Musannef, 20748; Buhari, 115; İmam Ahmed, MÜsned, VI, 297; Humeydi, MÜsned, 292; Tirmizi, 2292; Ebu Ya'la, MÜsned, I, 324; Taberani, Kebir, XXIII, 833. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıimıştır. Hadis Buhari'de vardır.

 

 

 

8600- * ... Bize Hafs b. Abdullah tahdis etti. Bana İbrahim b. Tahman, el-Haccac b. el-Haccac'dan tahdis etti. O Katade'den, o Ebu'l-Halil'den, o Abdullah b. es-Samit'ten, o Ebu Zerr (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzurunda iken bizler kendi aramızda Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın mescidi mi daha faziletlidir yoksa Beytu'l-Makdis mescidi (Mescid-i Aksa) mı diye tartıştık. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun üzerine şöyle buyurdu: "Benim bu mescidimde bir vakit namaz onda (Mescid-i Aksa'da) dört vakit namazdan daha faziletlidir. Bununla birlikte orası namaz kılmak için ne güzel bir yerdir.

Andolsun fazla bir zaman geçmeden bir kişinin Beytu'l-Makdis'i görecek şekilde atının yuları kadar bir arazisinin bulunması onun için dünyanın tamamından -ya da dünyadan ve içinde bulunanlardan dedi- daha hayırlı olacaktır."

 

Diğer Tahric: Ravilerinin sikadır. Ebu Davud et-Tayalisi -Mecmalı'I-Bahreyn, 1821'de belirtildiği üzere- Müsned'inde rivayet etmiş olup, Heysemi, Mecma, IV, 7'de ravilerinin sika olduklarını söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3536- Fitneler Baş Göstereceği Zaman iman Şam'da Olacaktır