HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3531- Ademoğullarının Çeşitli Tabakaları (Sınıfları)na Dair

3532- Adamların En Hayırlısı Geç Kızıp Köpüren (Doğruya) Hızlıca Dönen Kimsedir

 

8590- ... Bize Hammad b. Seleme tahdis etti. Bize Ali b. Zeyd, Ebu Nadra’dan bildirdi. O Ebu Said (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize ikindi namazını kıldırdıktan sonra ikindiden güneşin batışına kadar kalkıp bize bir hutbe verdi. Onu belleyen belledi, unutan da unuttu. O hutbesinde kıyamet gününe kadar ne olacaksa hepsini haber verdi. Yüce Allah'a hamd ve senada bulunduktan sonra şöyle buyurdu: ''İmdi diyorum ki dünya tatlıdır, yeşildir ve şüphesiz yüce Allah sizi dünyada halife yapmıştır. Neler yapacağınıza bakmaktadır. Dikkat edin dünyadan sakının, kendinizi koruyun. Kadınlardan sakının, kendinizi koruyun. Şunu bilin ki Ademoğulları çeşitli tabakalar (sınıflar) halinde yaratılmışlardır. Onlardan kimileri mümin olarak doğar, mümin olarak yaşar, mümin olarak ölür. Kimileri kafir olarak doğar, kafir olarak yaşar, kafir olarak ölür. Kimileri mümin olarak doğar, mümin olarak yaşar ve kafir olarak ölür. Kimileri kafir olarak doğar, kafir olarak yaşar ama mümin olarak ölür. Şunu bilin ki gazap (kızgınlık, öfke) Ademoğlunun içinde yakılan kor bir ateştir. Sizler (kızgın birisinin) gözlerinin nasıl kırmızılaştığını, damarlarının nasıl şiştiğini görmediniz mi? Bu sebeple sizden herhangi bir kimse bu türden bir hali hissedecek olursa derhal yere yapışsın. Şunu bilin ki erkeklerin en hayırlısı kızıp öfkelenmesi geç, (hakka ve doğruya) dönüşü çabuk olan kimsedir. Erkeklerin en şerlisi ise kızıp öfkelenmesi pek çabuk (doğruya) dönüşü ağır ve geç olan kimsedir. Erkek eğer çabuk öfkelenen (doğruya) dönüşü hızlı olan birisi ise o(nun bir hali) öbür (hali)ne karşılıktır. Eğer adam geç kızan ve (doğruya) geç dönen birisi ise bunun da o (hali) öbürüne karşılıktır.

Şunu bilin ki tacirlerin en hayırlısı borcunu güzel bir şekilde ödeyen, alacağını güzel bir şekilde isteyendir. Tacirlerin en şerlisi ise borcunu kötü bir şekilde ödeyen ve alacağını da kötü bir surette isteyendir. Eğer adam borcunu güzel bir şekilde ödeyen, alacağını kötü isteyen birisi ise o(nun bir hali) diğerine denktir. Eğer adam borcunu kötü ödeyen ama güzel isteyen birisi ise o(nun bir hali) ötekine karşılıktır.

Dikkat edin insanlardan korkup, çekinmek hiçbir kimseyi bilmesi halinde hakkı söylemekten alıkoymasın. Dikkat edin ahit bozan herkes için kıyamet gününde ahdini bozduğu miktarda (yüksek olacak) bir bayrak dikilecektir. Şunu da bilin ki en büyük ahit bozmak bir kamu imamının (halifenin) ahdini bozmaktır. Şunu bilin ki ahit bozan herkesin sancağı arkasında kıçının yanıbaşında dikilecektir. Şunu da bilin ki en faziletli cihad zalim bir yöneticinin önünde söylenen hak bir sözdür." Güneşin batma zamanı yaklaşınca da şöyle buyurdu: "Şüphesiz geçmiş zamanına göre dünyadan geriye kalanın misali sizin bu gününüzün geçmiş zamanına göre kalanın misali gibidir."

 

Bu, bu lafızlar ile yalnızca Ali b. Zeyd b. Cud'an el-Kuraşi'nin Ebu Nadra'dan diye münferid olarak rivayet ettiği bir hadistir. Buhari ve Müslim -Allah ikisinden de razı olsun- ise Ali b. Zeyd'in rivayetini delil almamışlardır.

 

Diğer Tahric: Tirmizi, 2286; İbn Mace, 4007; İmam Ahmed, Müsned, III, 71; Ebu Ya'la, Müsned, i, 76; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 2406; Ebu Nuaym, Hilyetu'l-fvliya, III, 98-99; Kudai, Müsnedu'şŞihab, 944. Hafız el-Emali el-Mustakillesinde 20. mecliste bu sahih bir hadistir.

 

 

 

8591 - * ... Bize Ebu Malik el-Eşcai, Ebu Hazim’den tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Geceleyin yüce Allah'ın kitabı üzerine yürünülecek ve semaya kaldırılacak. Yeryüzünde Kur'an'dan, Tevrat'tan, İncil’den, Zebur’dan tek bir ayet dahi kalmaksızın sabaha varılacak. Erkeklerin kalplerinden (Kur'an) sökülüp alınacak, onlar onun ne olduğunu bilemeden sabahı edecekler.[Sahih]

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu Buhari ile tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3533- Şüphesiz Allah Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Cemaatini Bir Dalalet Üzerinde Bir Araya Getirip Toplamaz