HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3530- Kur'an-ı Kerim'in Müslümanların Kalplerinden Kaldırılmasına Dair

 

8585- * ... Bize Süfyan, Abdulaziz b. Rufey’den şöyle dediğini tahdis etti: Ben bu evin sahibi Şeddad b. Makil'i şöyle derken dinledim: Ben Abdullah b. Mesud (r.a)'ı şöyle derken dinledim: Dininizden ilk kaybedeceğiniz şey emanet olacaktır son kalacak olan da namaz olacaktır. Şu aramızda bulunan bu Kur'an-ı Kerim'in kaldırılacağı zaman uzak değildir. Oradakiler: Allah onu kalplerimize iyice yerleştirmiş, biz onu Mushaflarımızda tespit etmiş iken nasıl kaldırılacak dediler. (Abdullah) şu cevabı verdi: Bir gece onun üzerine yürünecek ve onların kalplerinde bulunanlar ve sizin Mushaflarınızda yazılı olanlar alınıp götürülecek sonra da: "Andolsun ki dilersek sana vahyettiğimizi bütünüyle alıp götürürüz" (İsra, 86) buyruğunu okudu.

Süfyan dedi ki: Bana ayrıca el-Mesudi el-Kasım b. Abdurrahman'dan tahdis etti. O babasından şöyle dediğini nakletti: Abdullah (b. Mesud) dedi ki: Şu kasabalarımızda (ve şehirlerimizde) bir leğen su arayıp da bulamayacağınız zaman pek uzakta değildir. O vakit her su kendi asli unsuruna doğru çekilecek ama Şam'da müminlerden az bir miktar ve biraz da su bulunacak.[Sahih]

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8586- * ... Bize Süfyan, el-Ameş'ten tahdis etti, o Umare b. Umeyr'den, o Ebu Ammar’dan, o Huzeyfe (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Başınıza size azap (işkence) edecek ve Allah'ın da kendilerini azaplandıracağı umera (amir ve yöneticiler) gelecektir.[Sahih]

 

Senedi sahih olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8587- ... Bize Süfyan, el-Ameş'ten tahdis etti. O Munzir es-Sevri’den, o Muhammed el-Hanefiyye'den, o Ali (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Bu ümmet arasında beş fitne baş gösterecektir. Bir genel fitne ve bir özel fitne sonra bir genel fitne ve bir özel fitne sonra da simsiyah, kapkaranlık bir fitne olacaktır ki insanlar o fitnede hayvanlar gibi olacaklar.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Ravileri Sikadır

 

 

 

8588- ... Bize Şeyban b. Abdurrahman, Ziyad b. İlaka’dan tahdis etti. O Kutbe b. Malik'ten, o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Biliyorsunuz ki siz insanlar Babil ile Hire arasındaki bölgede ihtilafa düşeceklerdir. Yine biliyorsunuz ki hayrın onda dokuzu, şerrin onda biri Şam'dadır.

Yine biliyorsunuz ki şerrin onda dokuzu ve hayrın onda biri de Şam'ın dışındaki yerlerdedir. İbn Mesud'un canı elinde olana yemin ederim ki fazla zaman geçmeden sizden herhangi biriniz için yeryüzünde en çok seveceği şey aile halkını Şam'a taşıyacak birkaç eşek olacaktır.[Sahih]

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8589- ... Bize Ebu Malik el-Eşcai, Rib'i b. Hiraş'dan tahdis etti. O Huzeyfe (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Eskimiş, yıpranmış bir elbisenin deseni silinip gittiği gibi İslam da silinecektir. Öyle ki insanlar namaz nedir, oruç nedir, kurban nedir bilmeyecekler. Ancak yaşlı bir adam ile ihtiyar kimseler biz insanları la ilahe illallah derken yetişmiştik diyecekler. Sıla b. Zufer ona:

Ey Huzeyfe onlar namaz nedir, oruç nedir, kurban nedir bilmezken la ilahe illallah (deme)'ın onlara faydası ne olacak ki dedi. Huzeyfe şu cevabı verdi: Ey Sıla la ilahe illallah ile cehennemden kurtulacaklar.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3531- Ademoğullarının Çeşitli Tabakaları (Sınıfları)na Dair

3532- Adamların En Hayırlısı Geç Kızıp Köpüren (Doğruya) Hızlıca Dönen Kimsedir