HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3528- Siyah Sancakları Görecek Olursanız Emekleyerek Dahi Olsa Onlara Gidiniz

 

8578- ... Bize Halid el-Hazza, Ebu Kilabe’den bildirdi. O Ebu Esma’dan, o Sevban (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Horasan taraflarında siyah bayrakların (sancakların) çıktığını görecek olursanız emekleyerek dahi olsa onlara gidiniz. Çünkü şüphesiz onların arasında Allah'ın halifesi el-Mehdi vardır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8579- * ... Bize Muaz b. Hişam tahdis etti, bana babam Katade’den tahdis etti. O Abdullah b. Bureyde’den, o Selman b. Rabia’dan şöyle dediğini nakletti: Arkadaşlarımdan birkaç kişi ile birlikte yola çıktık ve nihayet Mekke'ye geldik. (Selman) dedi ki: Abdullah b. Amr'ı aradık ancak ona rastlayamadık. Derken 300'e yakın bineksiz bir grup gördük, mescitte onun yanına döndük. Onun üzerinde kırmızı desenli bir elbise, başında sarık ve üzerinde kamis (entari) giyinmemiş bir yaşlı olduğunu gördük. Siz kimler(den)siniz dedi. Biz: Irak halkındanız dedik. O: Siz Iraklılar hem yalan söylersiniz, hem yalanlarsınız, hem de alayedersiniz dedi. Biz: Ne (sana) yalan söyleriz, ne (seni) yalanlarız, ne de (seninle) alayederiz dedik. O: Sizinle Eyle arasında ne kadar (uzaklık) var dedi. Biz dört fersah var dedik. O şöyle dedi: Kantura b. Kerker oğullarının onları (Iraklıları) Horasan ve Sicistan’dan çok ağır ve zorlu bir şekilde önlerine katıp sürükleyecekleri zaman uzakta değildir. Sonra atlarını Dicle ırmağı(nın kenarı) nda bağlayıncaya kadar çıkıp gelecekler. Bunlar gözleri küçük, burunları basık, yüzleri kat kat kalkanları andıran bir kavimdirler.

 

Bu Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Ravileri Sikadır

 

 

 

8580- * ... Bize Suveyd Ebu Hatim el-Yemami, Yahya b. Ebi Kesir'den tahdis etti. O Zeyd b. Selam’dan, o babasından, o dedesinden rivayet ettiğine göre Huzeyfe b. el-Yeman ölüm döşeğinde iken bedevilerden bazı kimseler yanına gelerek ona: Ey Huzeyfe gördüğümüz kadarıyla sen ancak son nefeslerini yaşıyorsun dediler. O da onlara şu cevabı verdi: Bu sevinçle gelen bir içimdir. Fakirlik zamanıda gelen bir sevgilidir. Pişman olan iflah olmasın. Allah'ım ben ahdini bozan hiçbir kimseye bu ahdini bozuşunda ortak olmadım. Bugünde sana kötü arkadaştan sığınınm. İnsanlar Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a hayırlı olan şeylere dair soru sorarlardı, bense ona şerler hakkında soru sorardım. Ey Allah'ın Rasulü dedim. Biz bir şer içerisinde idik, Allah bize bu hayrı getirdi. Acaba bu hayırdan sonra bir şer olacak mı? Allah Rasulü: "Evet" buyurdu. Bu sefer: Peki, bu hayırdan sonra bir şer olacak mı? dedim. o: "Evet" buyurdu. Ben: Nasıl? (olacak) dedim. , öyle buyurdu: "Benden sonra benim hidayetime uymayan, benim sünnetimi izlemeyen birtakım imamlar (devlet yöneticileri) olacaktır ve kalpleri insan bedeninde bulunan adamların kalpleri gibi adamlar olacaktır." Ben: Bu duruma yetişecek olursam ne yapayım? dedim. Allah Rasulü: "Sırtına vursa da, malını alsa da en büyük emirin (emrin)i dinle(yip itaat ede)ceksin" buyurdu. 

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8581- * ... Bize Süfyan, Habib b. Ebi Sabit'ten tahdis etti. O el-Kasım b. elHaris'ten, o Abdullah b. Utbe'den o Ebu Mesud el-Ensari (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bu iş (yönetim) sizler bu işin sizden alınmasını gerektirecek birtakım olmadık işler ortaya koymadığınız sürece aranızda kalmaya ve onun sahipleri siz olmaya devam edeceksiniz. Ancak bu (olmadık) iş(ler)i yapacak olursanız Allah sizin üzerinize yarattıklarının en şerlilerini musallat edecek, bir sopanın kabuklarının soyulması gibi sizi kabuklarınızdan ayıracaklardır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, MÜsned, IV, llS, V, 274; Taberani, Kebir, XVII, 720, 722 bu yoldan rivayet etmişlerdir. Heysemi, Mecma, V, 193'te bunu kaydederek ravilerinin sika olduklarını belirtmiştir.

 

 

 

8582- * ... Bize Süfyan babasından tahdis etti. O Ebu Ya'la es-Sevri’den, o Sad b. Huzeyfe’den şöyle dediğini nakletti: Huzeyfe'ye Said b. el-As'ın kusurları anlatılınca şöyle dedi: Ben sizin iki husustan hangisini istediğinizi bilemiyorum. Acaba siz, sizin hakkınız olmayan bir kavmin saltanatını (yönetim yetki ve hakkını) mı almak istiyorsunuz yoksa bu fitneyi geri çevirmek (önüne geçmek) mi istiyorsunuz? Bu (fitne) Allah tarafından salınıp gönderilmiştir. O fitne yeryüzünde kendi yularına (kendisi) basıncaya kadar otlayacaktır. Kimse onu geri çeviremez, kimse ona engelolamaz. Allah Allah deyip de öldürülmeden bırakılacak hiçbir kimse olmayacaktır. Sonra Allah sonbaharın parçalı bulutu gibi bir kavim gönderecektir. (Ravi) dedi ki: Sonbaharın parça bulutu büyük bulutun altından geçtiği vakit bir gölgeyi andıran ince bulut parçası demektir. [Sahih]

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3529- Terazi (Ölçü) Eksik Tutulacak Olursa Yağmur da Alıkonulur (Yağmur Yağmaz)