HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3527- Kureyş'ten Emir (Yönetici) Olacaklar için Kaçınılmaz Üç Hususa Dair

 

8575- * ... Bize es-Sa'k b. Hazm tahdis etti. Bize Ali b. el-Hakem elBunani, Enes b. Malik (r.a)'ten şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şu üç hususun gereğini aranızda yerine getirdikleri sürece umera (halife düzeyindeki yöneticiler) Kureyş'tendir: Merhamet etmeleri istendiği vakit merhamet ettikleri, paylaştırdıkları vakit insaf ile paylaştırdıkları ve hükmettikleri zaman da adaletle hükmettikleri sürece."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müsned, III, 129, 183; Ebu Davud et-Tayalisi -Minhatu'l-Mabud, II, 163'de belirtildiği üzere- Müsned'inde; İbn Ebi Asım, es-Sünne, II, 531; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, III, 121; Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, III, 171, VIII, 122; Taberani, Evsat, 2511, 2512, 2513 ve Kebir, 725. Bu hadisin belirtilen kaynaklarda değişik yol ve lafızları vardır. Bunların toplamı hadisin sahih olmasını gerektirir. Ayrıca bk. Mecma, V, 192, 194 [Elimizin altındaki üç baskıdan sadece Alluş'un baskısında "paylaştırdıklarında" anlamını verdiğimiz kelime "insaf ettikleri zaman" anlamındaki bir lafız ile yazılmıştır ki bir yazım hatası olduğu açıktır. Kaldı ki hadisin yer aldığı hiçbir kaynakta bu ibare bu şekilde değildir. İnsaf etmenin sözkonusu olduğu rivayetlerin yer aldığı kaynaklarda -Ahmed, Beyhaki ve Taberani'nin Evsat'ı gibi- hep bizim tercümede esas aldığımız lafız ile kaydedilmiştir. -Çeviren-]

 

 

 

8576- *, .. Bize Hammad b. Zeyd, Mücalid b. Said’den tahdis etti. O eş-Şabi’den, o Mesruk'tan şöyle dediğini nakletti: Bir gece Abdullah'ın yanında oturuyorduk. Bize Kur'an okutuyardu. Bir adam ona bir soru sorarak şöyle dedi: Ey Abdurrahman'ın babası Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a bu ümmete kaç halifenin hükümdar olacağını sordunuz mu? dedi. Abdullah dedi ki: Irak'a geldiğimden bu yana senden önce buna dair bana soru soran olmamıştı. (Abdullah devamla) dedi ki: Biz ona (bunu) sorduk. O da: "İsrailoğullarının nakibleri (temsilcileri) sayısınca on iki kişi" buyurdu.

 

Bu kitapta Mücalid ve onun akranı olan kimselerden -Allah'ın rahmeti üzerlerine olsun- rivayet nakletmekte müsamahakar olmak yapabileceğim bir iş değildir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, I, 398; Bezzar, Keşfu'l-Estar, 1586; Taberani, Kebir, X, 195; Temmam, Fevaid, 913; Ebu Ya'la, Müsned, 5031, 5322; Hakim de Mücalid'in zayıfbir ravi olduğuna dikkat çekmektedir. Mücalid de bütün bu kaynakların senedinde geçmektedir. Aynı şekilde Heysemi de Mecma, V, 190'da Bezzar da hadisi kaydettikten sonra buna dikkat çekmiş bulunmaktadır. Hadis aynı yoldan İbn Adiyy, III, 887; İbn Asakir, V, 248/b'de yer almakla birlikte hadisin Müslim, III, 1453'de Semura (r.a)'ın kısmen bunu rivayet ettiği hadis olarak şahidi bulunmaktadır.

 

 

 

8577- * ... Bize Nuaym b. Hammad tahdis etti, bize el-Velid ve Rişdin tahdis edip dediler ki: Bize İbn Lehia, Ebu Kabil’den tahdis etti. O Ebu Ruman’dan, o Ali b. Ebi Talib (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: es-Süfyani, Şam'a hakim olacak. Sonra onlar arasında Karkisiya'da bir vaka olacak. Öyle ki onların leşlerinden gökte uçan kuşlar ve yerdeki yırtıcı hayvanlar doyacak sonra arkalarından onlara karşı bir savaş meydana gelecek, onlardan bir grup gelip Horasan topraklarına girecek. es-Süfyani'nin suvarileri de Horasanlıları takip etmek için gelecek ve Kufe'de Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in alinin şiasını (taraftarlarını) öldürecekler. Sonra Horasanlılar Mehdi'yi aramak için çıkacaklar.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3528- Siyah Sancakları Görecek Olursanız Emekleyerek Dahi Olsa Onlara Gidiniz