HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3516- Allah Mahlukatı On Parçaya Bölmüştür

3517- Kabe'nin Binası Arş'ın Hizasındadır.

 

8553- * ... Bize İmran el-Kattan, Katade'den tahdis etti. O Salim b. Ebi'l-Cadd'dan, oMadan b. Talha'dan, o Amr el-Bikali'den, o Abdullah b. Amr (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Şüphesiz Aziz ve Celil Allah mahlukatı on kısma ayırmıştır. Dokuz kısmı melekler, bir kısmı ise sair mahlukattır. Melekleri de on kısma ayırmıştır. Bunların dokuz bölümü gece gündüz aralıksız Allah'ı tesbih ederler. Bir bölümünü ise risaletini (emir ve tebliğlerini iletmek) için görevlendirmiştir. Diğer yaratılmışları da üç kısma ayırmış, bunların dokuz kısmını cinler, bir kısmını Ademoğulları kılmıştır. Ademoğullarını da on kısma bölmüş, bunların dokuz bölümünü Ye'cuc ile Me'cuc olarak yaratmış, bir bölümü ise diğer insanlar olmuştur. ''Güzel yolları bulunan gök hakkı için" (ez-Zariyat, 51/7) (Abdullah b. Amr) dedi ki: (Kasıt) yedinci semadır, Harem'in tam hizasında ise arş vardır.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8554- * ... Bize Halef b. Halife el-Eşcai tahdis etti. Bize Ebu Malik el-Eşcai, Ebu Hazim el-Eşcai'den tahdis etti. O Rib'i b. Hiraş’dan, o Huzeyfe b. el-Yeman (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ben Deccal ile birlikte bulunanları kendisinden daha iyi biliyorum. Onunla beraber iki ırmak vardır. Bunlardan biri görenin gözünde alevalev yanan bir ateştir, diğeri ise beyaz bir sudur. Sizden herhangi bir kimse ona yetişecek olursa gözlerini kapatsın ve ateş diye gördüğü ırmaktan içsin şüphesiz ki o soğuk bir sudur. Öbüründen sakın içmeyin çünkü asıl fitne odur. Şunu da bilin ki onun alnının ortasında kafir yazar. Okuması yazması olan da, olmayan da gözlerinden birisi de üzerinde bir parça et bulunan silme kördür. O son zamanlarında evinin üzerinde tam tabaklanmamış bir deri bulunduğu halde Ürdün'ün iç taraflarına çıkacaktır. Allah'a ve ahiret gününe iman eden herkes de Ürdün'ün iç taraflarında bulunacaktır. Müslümanlardan üçte birlerini öldürecek, üçte birleri bozguna uğrayıp kaçacak, üçte biri kalacak. Gecenin karanlığı üzerlerine basacak. Müminlerin bir kısmı diğerine Rabbinizin rızası yolunda diğer kardeşlerinize yetişmek için neyi bekliyorsunuz? Her kim de yiyecek fazlası varsa onu kardeşine versin. Sabah tan yeri ağardığı vakitte çabucak namazınızı kılın sonra düşmanınızın üzerine doğru gidin diyecek. Namaz kılmak üzere kalkacakları vakit Meryem oğlu İsa -Allah'ın salavatı üzerine olsun- önlerine inecek ve onlara namaz kıldıracak. Namazı bitirince şöyle yaparak: Siz açılın ve Allah'ın düşmanı ile beni baş başa bırakın diyecek."

 

Ebu Hazim dedi ki: Ebu Hureyre dedi ki: Deccal güneşte yağın erimesi gibi eriyecek.

Abdullah b. Amr da dedi ki: Tuzun suda eridiği gibi eriyecek. Allah onlara Müslümanları musallat edecek ve onları öldürecekler. Hatta ağaç ve taş şöyle seslenecek: Ey Allah'ın kulu, ey rahmanın kulu, ey Müslüman! İşte bu bir yahudidir, onu öldür. Böylelikle Allah onları yok edecek, Müslümanlar galip gelecek, haçı kıracaklar, domuzu öldürecekler ve cizyeyi kaldıracaklar. İşte onlar bu halde iken Allah Ye'cuc ile Me'cuc kabilelerini çıkartacak, onların önde gelenleri Buhayra'yı (göl) içecek, sonlardakiler gelince artık suyunun içilmiş olduğunu, orada tek bir damla bırakmamış olduğunu görecekler. Şöyle diyecekler: Biz düşmanlarımıza galip geldik. Bir zamanlar burada suyun izleri kalmış sonra Allah'ın Nebisi (İsa) arkasında ashabı ile birlikte gelecek, Lut adında Filistin şehirlerinden bir şehire girecekler. (Ye'cuc ile Me'cuc): Yeryüzünde bulunanlara üstünlük sağladık. Haydi, gelin semada bulunanlarla savaşalım diyecekler. O vakit Allah'ın Nebisi Allah'a dua edecek, Allah da onların üzerlerine boğazlarında bir yara salacak. Onlardan tek bir kişi dahi kalmayacak. Kokuları Müslümanları rahatsız edeceğinden ötürü İsa -a.s.- onlara beddua edecek Allah da onların üzerlerine bir rüzgar gönderecek, bu rüzgar onların tamamını denize atacak.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 6711; Müslim, 2934, 2935; Ebu Davud, 43ı5; İbn Mace, 407ı ama kaynaklarda bu anlatımın tamamı yoktur. Ravilerinden HaleCin hafızası son zamanlarda değişikliğe uğramış ye kendisinden kabul edilmeyen birtakım şeyler iddia etmiştir. Bununla birlikte o da, senedin diğer ravileri de sikadırlar.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3518- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Diliyle Deccal'in Şekli

3519- Ye'cuc ve Me'cuc'un Helak Olması