HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3515- Ye'cuc ile Me'cuc Boyunlarında Çıkacak Kurtçuklarla Helak Olacaklar

 

8551 - ... Bize Yunus b. Bukeyr, Muhammed b. İshak'tan tahdis etti. Bana Asım b. Ömer b. Katade el-Ensari ez-Zafari, Abduleşhel oğullarından Mahd'den tahdis etti. O Ebu Said el-Hudri (r.a.)'den şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Ye'cuc ile Me'cuc('un seddi) açılacak onlar da yüce Allah'ın buyurduğu gibi: "Her bir yüksek tepeden hızlıca inecekler." (Enbiya, 96) "Yeryüzünde (belirli bir süre) yaşayacaklar. Müslümanlar ise şehirlerine ve kalelerine çekilecekler, yanlarına davarlarını da alacaklar. Onlar ise yeryüzündeki suları (hep) içecekler. Öyle ki onlardan kimileri bir ırmağa uğrayacak, içindekileri tamamen içip, sonunda onu kupkuru haliyle terk edecekler. Hatta onlardan sonra gelenler aynı ırmağın yanından geçecekler ve: Burada bir zamanlar su vardı diyecekler. Nihayet insanlardan bir kaleye yahut bir şehire çekilmedik hiçbir kimse kalmayacağı vakit onlardan bir sözcü: İşte yeryüzündekilerin işlerini tamamen hallettik, geriye semadakiler kaldı diyecek." (Devamla) buyurdu ki:

"Sonra onlardan birisi harbesini sallayacak sonra da onu semaya fırlatacak. Harbesi bela ve imtihan olmak üzere kana boyanmış olarak geri dönecek. Onlar bu hal üzere iken Allah üzerlerine ense köklerinde devenin burun deliklerinde oluşan kurtçuklar gibi kurtçuklar gönderecek ve bu ense köklerinde çıkacak kurtlar sebebiyle ölü olarak sabahı edecekler. Onların bir sesleri dahi duyulmayacak. Müslümanlar: Bize kendisini feda edip de bu düşmanın neler yaptığına bakacak bir adam yok mu diyecekler. Sonra aralarından bir adam mükafatını (Allah'tan) umarak kendisini feda edecek ve bu iş için ileri atılacak. Kendi kendisinin öldürüleceğine ah ştırmış haliyle aşağı inecek onların birbirlerine üstüne ölü olarak yıkılmış olduklarını görünce şöyle seslenecek: Ey Müslümanlar müjdeler olsun sizlere, Allah sizin için düşmanınızın hakkından geldi diyecek. Bunun üzerine onlar da şehirlerinden, kalelerinden dışarı çıkacaklar, davarlarını meralara salacaklar. Onların etlerinden başka otlayacak bir şeyleri olmayacak. Daha önce yemiş oldukları bitkilerden dolayı şişmanlayıp, kilo aldıkları en iyi ve güzel şekilde o etlerinden dolayı da şişmanlayacaklar."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 77; İbn Mace, 4079'da Yunus b. Bukeyr yoluyla böylece rivayet etmiştir. Busiri, Misbah, 1439'da: Bunu İmam Ahmed, Müsned'inde Ebu Said'in naklettiği bir hadis olarak rivayet ettiği gibi Ebu Ya'la el-Mavsili de Müsned'inde Yunus yoluyla rivayet etmiştir. Hakim de aynı şekilde rivayet etmiş bulunmaktadır. Bu ravileri sika olan sahih bir isnattır.

 

 

 

8552- * ... Bize Şube, Ebu İshak'tan şöyle dediğini tahdis etti: Ben Vehb b. Cabir'i Abdullah b. Amr (r.a)’dan şöyle dedi diyerek tahdis ederken dinledim: Ye'cuc ile Me'cuc'un önde gidenleri Dicle gibi bir ırmağın yanından geçecek, geride gelenleri de (sonradan gelecek ve şöyle diyecek): Bu ırmak (yatağın)da bir zamanlar su varmış. Onlardan hiçbir erkek kendi soyundan gelen bin kişi ve hatta daha fazlasını bırakmadıkça ölmeyecek. Onlardan sonra ise teviz, tevil ve nasik ve (ya mensek -şüphe eden Şube'dir-) adında üç ümmet olacaktır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari ve Müslim, Vehb b. Cabir’den rivayet tahriç etmemişlerdir. Sika olduğu da söylenmiştir. Buna yakın bir rivayeti Taberani, Evsat, II, 244'de Ebu İshak, Vehb b. Cabir'den yoluyla böylece rivayet etmiş, Mecma, VIII, 6'da Taberani tarafından Kebir'de de rivayet edildiğini belirtmiş, ravilerinin si ka olduklarını söylemiştir. Derim ki: Ravileri sikadır ancak Vehb b. Cabir'in sika olduğunu İbn Main, el-Icli ve İbn Hibban söylemiş olmakla birlikte İbnu'l-Medini ve Nesai meçhul olduğunu belirtmişlerdir. Hafız ise Takrib'de makbuldür demektedir. Ayrıca bk. el-Metalibu'l-Aliye, 4570. O da buna yakın bir rivayet zikretmiş ve bunun Ebu Davud et-Tayalisi tarafından rivayet edildiğini fakat rivayeti nakleden sahabinin Abdullah b. Ömer olduğunu söylemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3516- Allah Mahlukatı On Parçaya Bölmüştür

3517- Kabe'nin Binası Arş'ın Hizasındadır.