HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3514- Nebilerin Kıyametin Kopması Hakkındaki Birbirleri ile Müzakerede Bulunmaları

 

8549- ... Bize el-Avvam b. Havşeb bildirdi, bana Cebele b. Suhayb, Musir b. Afeze’den tahdis etti. O Abdullah b. Mesud (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) İsra'ya götürüldüğü gece İbrahim, Musa ve İsa A.S. ile karşılaştı. Kıyamet ne zaman kopacaktır diye birbirleriyle müzakere ettiler. Önce İbrahim’den başlayıp ona bu hususta soru sordular. Onda buna dair bir bilgi yoktu. Musa'ya sordular, onda da kıyamete dair bir bilgi yoktu. Sonra sözü İsa (a.s)'ya verdiler. O şöyle dedi: Allah'ın bana ahdi onun kopmasından öncesiyle ilgilidir. Çünkü onun ne zaman kopacağını aziz ve celil olan Allah'tan başkası bilemez. (İsa -a.s-) Deccal'in çıkacağını sözkonusu ederek şöyle dedi: Ben de inip onu öldüreceğim sonra insanlar ülkelerine geri dönecekler. Bu sefer Ye'cuc ile Me'cuc onları her yüksek tepeden hızlıca inerek karşılayacaklar. Yanından geçip de içmedikleri bir su, ona uğrayıp da bozmadıkları hiçbir şey bırakmayacaklar. İnsanlar bana sığınacaklar, ben de Allah'a dua edeceğim. Allah onları öldürecek. Kokularından dolayı yer kötü koku ile dolacak. İnsanlar yine bana yalvaracaklar, ben de Allah'a dua edeceğim. Allah semadan yağmur yağdıracak, (sel suları) onları kaldırıp, cesetlerini denize atacak. Sonra dağlar yerlerinden savrulacak, yeryüzü yüzülmüş bir derinin açılışı gibi açılacak. Allah'ın bana ahdine (emrine) göre işte bütün bunlar gerçekleşecek olursa kıyametin insanlara yakınlığı akrabalarının gece mi yoksa gündüz mü ansızın ne zaman doğuracaklarını bilemedikleri hamilelik süresi dolmuş bir hamilenin hali gibi yakın olacaktır.

el-Avvam dedi ki: Ben bunların tasdik edildiği buyruğu aziz ve celil olan Allah'ın kitabında buldum dedikten sonra: "Nihayet Ye'cuc ile Me'cuc('un seddi) açılıp, her yüksekçe tepeden hızlıca indiklerinde ve gerçek vaat (olan kıyamet) yaklaştığında ... " (Enbiya, 96-97) buyruklarını okudu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, I, 375 el-Avvam yoluyla böylece rivayet etmiştir. Müsned'de hadisin merfu olduğu açıkça ifade edilmiştir. Ravilerinin sika oldukları söylenmiştir. İleride Hakim bunu Müstedrek, IV, 545'te (8682 numara ile) tekrar zikredecektir.

 

 

 

8550- ... Bize Abdurrezzak bildirdi, bize Ma'mer, Eyyub’dan bildirdi. O İbn Ömer (r.a)'ın azatlısı Nafi’den, o Ayyaş b. Ebi Rebia’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Kıyametten önce rüzgar gelip her bir müminin ruhunu kabzedecektir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3515- Ye'cuc ile Me'cuc Boyunlarında Çıkacak Kurtçuklarla Helak Olacaklar