HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3512- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Sabah Namazından Sonra Akşama Kadar Okuduğu Hutbeye Dair

 

8545 - ... Bize İlba b. Ahmer tahdis etti, bize Ebu Zeyd el - Ensari (r.a.) tahdis edip dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize sabah namazını kıldırdıktan sonra öğleye kadar bize bir hutbe verdi sonra inip öğle namazını kıldırdı sonra bize ikindi namazına kadar hutbe verdi sonra inip ikindi namazını kıldırdı sonra (minbere) çıkarak akşam namazına kadar bize hutbe verdi. Bize olacakların hepsini anlattı. Bu sebeple bizim en bilgilimiz (bunları) en iyi belleyenlerimizdir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2892. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıimıştır çünkü hadis Müslim'de vardır.

 

 

 

8546- ... Bize Şeyban, el-Ameş'ten bildirdi. O Şakik’den, o Huzeyfe (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızda ayağa kalktı (ve bize hitap etti). O bulunduğu yerde kıyametin kopacağı vakte kadar olacak her bir şeyi de mutlaka bize anlattı. Onu belleyen belledi, onu unutan da unuttu. Benim bu arkadaşlarım bunu iyi bildiler. Şüphesiz onun söylediği ve benim unuttuğum hususlardan birisi olursa ben de onu görürsem bir kimsenin bir süre görüşmediği bir adamın yüzünü tanıması gibi ben de onu tanırım.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte onlar bu hadisi bu lafızlarla tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2891; Buhari, 6604; Ebu Davud, 4220; İbn Hibban, Sahih, 6636; Hakim, Müstedrek, IV, 472 (8504 ve 8505 numaralı hadisler) Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanıImıştır. Çünkü hadis Buhari ve Müslim'de vardır.

 

 

 

8547- ... Bize Nuaym b. Hammad tahdis etti, bize el-Velid b. Müslim, Ebu Rafi İsmail b. Rafi’den tahdis etti. O Ebu Nadra’dan şöyle dediğini nakletti: Ebu Said el-Hudri (r.a) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz benim ehl-i beytim benden sonra ümmetimden öldürülmek ve yerlerinden korkutulup sürülmek ile karşı karşıya kalacaklardır. Şüphesiz kavmimiz arasında bize en aşırı derecede buğz edenler Umeyye oğulları, Muğire oğulları ve Mahzum oğullarıdır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3513- Ye'cuc ile Me'cuc'un Seddine ve Onların Bu Seddi Delmelerine Dair