HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3507- Müslümanların Benu'l-Asfar (Sarıoğulları / Rumlar) ile Savaşmaları

 

8535- Bana Ebu Bekr b. Nasr el-Müzekki, Merv'de haber verdi ... Bize Kesir b. Abdullah b. Amr b. Avf el-Müzeni tahdis etti. Bize -lafız kendisinin olmak üzere- Şeyh Ebu Bekr b. İshak da tahdis etti ... Bize Kesir b. Abdullah babasından tahdis etti. O dedesi (r.a)'nden şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Ey Ali b. Ebi Talib dünya gitmez (yok olmaz)." Ali: Buyur ey Allah'ın Rasulü dedi. Allah Rasulü şöyle devam etti. "Bil ki sizler el-Asfar oğulları ile (Rumlarla) savaşacaksınız yahutta sizden sonra gelecek olan müminler onlarla savaşacaktır. Onlara Allah yolunda cihad eden ve Allah yolunda kınayan hiçbir kimsenin kınamasından etkilenmeyen Hicaz halkı olup, müminlerin en seçkinleri karşı çıkacak. Nihayet aziz ve celil olan Allah onlara tespih ve tekbirler ile Konstantiniyye'yi ve Rumiyye'yi (İstanbul'u ve Roma'yı) fethetmeyi nasip edecek. Oranın suru yıkılacak. Daha önce asla benzerini ele geçirmedikleri kadar büyük ganimetler elde edecekler. Hatta onlar ganimetleri kalkan (ile doldurarak) paylaştıracaklar. Sonra birisi şöyle bağıracak: Ey İslam ehli Mesih Deccal sizin ülkenizde ve çoluk çocuğunuzun arasında çıkmış bulunuyor. İnsanlar derhal malın etrafından dağılacaklar. Kimisi bir şeyler alacak, kimisi hiç almayacak. Alacak olan da pişman, bırakacak olan da pişman olacak. Bu feryat edip çağıran kimdi diyecekler ama onun kim olduğunu bilemeyecekler. Bu sefer kendi aralarında Lut denilen yere bir öncü birlik gönderin diyecekler. Eğer Mesih çıkmış ise onlar size bunun bilgisini getirip gelecekler. O birlik gidecek, bakacaklar hiçbir şey göremeyecekler. İnsanların silahlarını kuşanmış olduklarını görecekler ve o bağıran ancak önemli bir haberden dolayı bağırmıştır. Haydi, siz de azimlice kararınızı veriniz sonra da doğru yola devam ediniz. Onlar hep birlikte Ludd'e çıkalım diye karar verecekler. Eğer Mesih Deccal orada ise onunla Allah bizimle onun arasında hüküm verinceye kadar savaşırız ve o hüküm verenlerin en hayırlısıdır. Eğer öbür türlü olursa (orada değilse) oraları sizin topraklarınız, oradakiler sizin aşiretleriniz ve sizin karargahlarınızdır, onların yanına dönmüş olursunuz."

 

 

8536- * ... Bize Abdurrezzak bildirdi, bize Ma'mer, İsmail b. Umeyye’den bildirdi. O Said’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ederek dedi ki: Yaklaşmış bulunan bir şerden ötürü Arapların vay haline! 60 yılının başında emanet, ganimet, sadaka, ağır bir borç yükü, şahitlik, tanışmaya bağlı hüküm vermek de heva ile olacaktır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte onlar bu hadisi bu fazlalıklada tahriç etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4230; İmam Ahmed, Müsned, II, 390; Kudai, Müsnedu'ş-Şihab, 296. Hadis daha önce iki ayn lafızia i, ıo8 (374 numara ile) ve IV, 439 (8406 numara ile) geçmiş bulunmaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3508- Dabbe'nin Üç Farklı Çıkışı Olacaktır