HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3508- Dabbe'nin Üç Farklı Çıkışı Olacaktır

 

8537- * ... Bize Talha b. Amr el-Hadrami, Abdullah b. Ubeyd b. Umeyr el-Leysi'den tahdis etti. O Ebu't-Tufeyl'den, o Ebu Sariha el-Ensari (r.a)'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Dabbenin zaman içerisinde üç çıkışı olacaktır. İlk çıkışı Yemen'in en uzak yerinde olacaktır. Çölde ondan yaygın bir şekilde söz edilecek ancak onun bahsi -Mekke'yi kastedereko kasabaya girmeyecek. Bundan sonra uzun bir süre duracak sonra yine Mekke'ye yakın bir yerde bir daha çıkacak, çöl halkı arasında ondan yaygın bir şekilde söz edileceği gibi, Mekke'de de ondan yaygın bir şekilde söz edilecek. Sonra uzun bir süre saklanacak. Daha sonra insanlar en büyük derecede saygı duluyup tazim edilen, Allah'ın en sevdiği, yüce Allah için en değerli olan Mescid-i Haram'da bulunuyorlarken ansızın onun mescidin bir tarafında bulunduğunu görüverecekler. Hacer-i Esved'in bulunduğu rükün ile Mahzum oğulları kapısı arasında dışarıya çıkmak isteyenin sağ tarafının orta yerinde görünüverecek. İnsanlar toplu olarak, dağınık olarak ondan kaçışacaklar. Ancak onların Allah'ı aciz bırakamayacaklarını bilen Müslümanlardan bir topluluk onun karşısında sebatla duracak. Dabbe başının üzerinden toprağı silkeleyerek karşılarına çıkacak. İlkin onlardan başlayarak onların yüzlerini aydınlatıp, parlatacak, yüzlerini adeta parıldayan yıldızlar gibi bırakacak sonra arkasını dönüp yeryüzünde yoluna gidecek. Arkasından ona yetişmek isteyen yetişemeyecek, önünden kaçan hiç kimse onu aciz bırakamayacak. Hatta kişi namazda iken, ondan Allah'a sığınırken arkasından ona gelir ve: Ey filan şimdi mi namaz kılıyorsun diyecek, dönüp ona bakacağı vakit onun yüzüne damga vuracak sonra da gidecek. İnsanlar yurtlarında birbirleriyle komşu olacak, yolculuklarında arkadaş olacak, mallarda ortak olacaklar. Mümin kafiri tanıyacak hatta kafir: Ey mümin hakkımı ver diyecek, mümin de ey kafir hakkımı ver diyecek."

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Dabbetu'l-arz'ın sözkonusu edildiği en açık seçik hadis budur. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8538- * ... Bize Abdula'la, Hişam b. Hassan’dan bildirdi. O Kays b. Sad’dan, o Ebu't-Tufeyl'den şöyle dediğini nakletti: Huzeyfe'nin yanında oturuyorduk. Dabbe sözkonusu edildi. Huzeyfe (r.a) şöyle dedi: Dabbe bazı çöl kesimlerinde üç defa çıkacaktır. Sonra saklanacak sonra kasabaların birinde çıkacak ve insanlar ondan korkacak hatta kasabalarda yöneticiler kanlar akıtacaklar. Sonra yine saklanacak. (Huzeyfe devamla) dedi ki: İnsanlar mescitlerin en azametlisi, en faziletlisi, en şereflisi -öyle ki biz de adını vermese dahi Mescid-i Haram dedik- yanında bulunuyorlarken yer ansızın yükselecek, insanlar kaçacak. Geriye Müslümanlardan bir topluluk kalacak ve bunlar: Allah'ın emrinden hiçbir şey bizi kurtaramayacaktır diyecekler. Dabbe çıkacak onların yüzlerini parıldayan yıldızlara benzetinceye kadar parlatıp duracak ve insanların arkasından gidecek. (İnsanlar) evlerde komşu, mallarda ortak ve İslam'da da arkadaş olacaklar.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8539- * ... Bize el-Velid b. Cumey, Abdulmelik b. el-Muğire’den tahdis etti. O Abdurrahman b. el- Beylemani’den, o İbn Ömer (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: İnsanlar bir gece geçirip, cem (Müzdelife)'e gidecekler. Dabbetu'l-arz ise geceleyin onlara doğru yol alıp gidecek. Sabahı ettiklerinde kendilerini Dabbe'nin başı ile kuyruğu arasına almış olduğunu görecek. Sıvazlamadığı tek bir mümin, burnuna damga vurmadığı tek bir münafık ve kafir bırakmayacak. Bununla birlikte tövbe kapısı da açık bulunacak sonra Deccal çıkacak, onun çıkışından dolayı mümini nezle gibi bir hal alacak, kafir ve münafığın kulaklarına -közde kızarmış bir şey gibi oluncaya kadar- girecek. Yine de tövbe kapıları açık bulunacak sonra güneş battığı yerden çıkacak.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8540- * ... Bize Ebu Said el-Eşec tahdis etti, bize Ebu Usame, İdris b. Yezid el- Evdi’den tahdis etti. O Atiyye’den, o İbn Amr (r.a.)’dan Aziz ve Celil Allah'ın: "O söz aleyhlerine gerçekleşince biz onlara yerden bir dabbe çıkartırız." (en-Neml, 82) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletti: (O) iyiliği emretmeyip, münkerden alıkoymadıkları zaman (çıkacaktır).

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3509- Dabbe Beraberinde Musa'nın Asası ve Süleyman'ın Mührü Bulunduğu Halde Çıkacaktır