HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3506- isa (a.s)'nın Eliyle Deccal'in Öldürüleceğine Dair

 

8533- ... Bize İsmail b. Ebi Uveys tahdis etti. Bana kardeşim Süleyman b. Bilal’den tahdis etti. O Suheyl b. Ebi Salih'ten, o babasından, o Ebu Hureyre (r.a)'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kullar el-Amak denilen yere gelip konaklamadıkça kıyamet kopmayacaktır." O gün için yeryüzündekilerin en hayırlılarından Medine'den bir grup onlara karşı gitmek üzere çıkacaktır. Karşılıklı saflar halinde dizilecekleri vakit RumIar: Bizi bizden bazı kimseleri esir alanlarla başbaşa bırakın biz onlarla savaşalım diyecekler. Müslümanlar: Hayır, Allah'a yemin olsun ki sizi kardeşlerimizle başbaşa bırakmayız diyecekler ve onlarla savaşacaklar. Üçte birlik bir grup bozguna uğrayıp geri çekilecek, Allah ebediyen onların tövbesini kabul etmeyecek. Onların üçte biri de öldürülecek. Bunlar da aziz ve celil olan Allah nezdinde şehitlerin en üstünleri olacak. Geriye kalan üçte bir ise ebediyen fitneye maruz kalmamak üzere sabahı edecekler, Konstantiniye'ye kadar varacaklar ve fetihler yapacaklar. Onlar ganimetlerini paylaştırmakta iken silahlarını da zeytin ağaçlarına asmış bulunuyorlarken şeytan şöyle feryat edecektir: Mesih (Deccal) sizin aile halkınıza, sizin gıyabınızda hücum etti. Ancak bu bir batıldır (asılsız bir uydurmadır). Şam'a gelecekleri vakit (Deccal) çıkacak, onlar savaş için hazırlıklarını yapıp saflarını düzeltirlerken namaz için yani sabah namazı için kamet getiriliyorken Meryem oğlu İsa -Allah'ın salat ve selamları üzerine olsun- inecek ve onlara imam olacaktır. Allah'ın düşmanı onu göreceği vakit tuzun eriyişi gibi eriyiverecektir. Eğer onu bu haliyle bırakırsa helak olana kadar eriyip gidecektir ama Allah onu İsa'nın eliyle öldürecektir ve onlara (müminlere) harbesindeki kanını gösterecektir.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2897 bu lafızIa rivayet etmiştir. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

8534- * ... Bize Süfyan es-Sevri, Ebu Kays el-Evdi'den tahdis etti, O Huzeyl b. Şurahbil’den, o Abdullah b. Mesud (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti:

Sizler alimleri çok, hatipleri çok, (sadaka) verenleri çok olan bir zamandasınız. Bu zamanda namaz kısa, hutbe ise uzundur ama siz hutbeyi kısa kesin, namazı uzatın. Elbette ki birtakım açıklamalar bir sihirdir. Ahireti isteyen bir kimse dünyaya zarar verir, dünyayı isteyen bir kimse ahirete zarar verir. Ey kavmim sizler fani olana kalıcı olanın lehine zarar veriniz.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 8757, 8566. es-Sevri yoluyla böylece rivayet etmiştir. Bir başka yoldan da buna yakın olarak 8567'de tahriç etmiştir. Heysemi de bunu Mecma, X, 249'da zikretmiş ve senetlerinin birisinin ravileri Sahih'in ravileridir demiştir. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3507- Müslümanların Benu'l-Asfar (Sarıoğulları / Rumlar) ile Savaşmaları