HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3505- Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın En Çok Buğzettiği Kabile Kolları

 

8529- * ... Bize Haccac b. Muhammed tahdis etti, bize Şube, Ebu Hamza’dan şöyle dediğini tahdis etti. Ben Humeyd b. Hilal'i, Abdullah b. Mutarrif'ten tahdis ederken dinledim. O Ebu Berze el-Eslemi'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın en sevmediği kabile kolları Umeyye oğulları, Hanife oğulları ve Sakiflilerdi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, ıv, 420; Heysemi, Mecma, X, 71'de bunu zikrettikten sonra: Bu hadisi İmam Ahmed, Müsned'inde Ebu Ya'la ve Taberani rivayet etmiş olup, ravileri Abdullah b. Mutarrif dışında Sahih'in ravileridir. O da sika birisidir demektedir.

 

 

 

8530- ... Bize Ali b. Huseyn ed-Dirhemi tahdis etti. Bize Umeyye b. Halid, Şube’den tahdis etti. O Muhammed b. Ziyad’dan şöyle dediğini nakletti: Muaviye oğlu Yezid adına bey'at aldıktan sonra Mervan: (Bu) Ebu Bekir ve Ömer'in izlediği yoldu dedi. Bu sefer Abdurrahman b. Ebi Bekr: (Hayır) bu Heraklius'un ve Kayser'in yoludur dedi. Mervan: Allah senin hakkında: "Ana babasına öf size ... diyen kimse ... " (Ahkaf, 17) ayetini indirdi dedi. (Muhammed b. Ziyad) dedi ki: Bu sözleri Aişe (r.anha)'a ulaşınca şöyle dedi: Allah'a yemin olsun ki yalan söylemiştir. Bu onun hakkında inmiş değildir ama Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mervan daha babasının sulbünde iken Mervan'ın babasına lanet okumuştu. Bu sebeple Mervan aziz ve celil olan Allah'ın lanetinden bir parçadır.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8531- ... Bize Ali b. el-Hakem el-Bunani, Ebu'l-Hasen el-Cezeri'den tahdis etti. O Amr b. el-Murre el-Cuheni’den -ki sahabiliği vardır- rivayet ettiğine göre el-Hakem b. Ebi'l-As Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna girmek için izin istedi. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun sesini ve konuşmasını tanıyıp şöyle buyurdu: "Ona izin ver. Allah'ın laneti ona ve onun sulbünden çıkacak olanlara olsun. Aralarından mümin olanlar müstesna onlar da zaten pek azdır. Dünyada yükseğe Çıkarlar, ahirette ise alçalırlar, hile ve tuzak kurarlar. Dünyada kendilerine (dünyalık) verilir ama ahirette onların hiçbir payları yoktur."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Abdullah b. ez-Zubeyr'in rivayet ettiği şu hadis bunun şahididir:

 

 

 

8532- Bunu bize İbn Nusayr el-Huldi -Allah'ın rahmeti üzerine olsunbize Ahmed b. Muhammed b. el-Haccac b. Rişdin el-Mısri Mısır'da tahdis etti. Bize İbrahim b. Mansur el-Horasani tahdis etti. Bize Abdurrahman b. Muhammed el-Muharibi, Muhammed b. Suka'dan tahdis etti. O eş-Şabi'den, o Abdullah b. ez-Zubeyr (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elHakem'e ve onun çocuklarına lanet etmiştir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Hakim -yüce Allah'ın rahmeti üzerine olsun- dedi ki: İlim tahsili yapan kişi şunu bilmeli ki bu konu ile ilgili gelmiş rivayetlerin üçte birini dahi zikretmiş değilim. Aynı şekilde bu ümmet arasındaki ilk fitne onları fitneye düşürmüş bulunmaktadır. Fakat benimle Allah arasında kitabıma bunları sözkonusu eden rivayetleri zikretmeden de geçemem.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3506- isa (a.s)'nın Eliyle Deccal'in Öldürüleceğine Dair