HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3504- Umeyye Oğulları(nın Sayısı) Kırka Ulaştı mı Allah'ın Kullarını Köleleştirirler

 

8522- * ... Bize Bakiyye b. el-Velid, Ebu Bekr b. Ebi Meryem’den tahdis etti. O Raşid b. Sad’dan, o Ebu Zerr (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Umeyye oğulları(nın sayısı) kırka ulaştı mı Allah'ın kullarını köleleştirir, Allah'ın malını hibe ve bağış olarak değerlendirir, Allah'ın kitabını da insanları aldatma vasıtası haline getirirler."

 

 

8523- ... Bize Nuaym b. Hammad tahdis etti, bize Bakiyye b. el-Velid ve Abdulkuddus b. el-Haccac tahdis edip dediler ki: Bize Ebu Bekr b. Ebi Meryem, Raşid b. Sad’dan tahdis etti. O Ebu Zerr (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Umeyye oğulları(nın sayısı) kırka ulaşacak olursa Allah'ın kullarını köleleştirirler, Allah'ın malını bir hibe olarak kabul ederler, Allah'ın kitabını da başkalarını aldatma aracı haline getirirler." Ebu Bekr b. Ebi Meryem dedi ki: Bana Ammar b. Ebi Ammar'ın da tahdis ettiğine göre o Ebu Hureyre (r.a.)'yi şöyle derken dinlemiştir: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle derken dinledim: "Bu ümmet Kureyşlilerden birkaç küçük çocuğun eliyle helak olacaktır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadislerin ise Rasulullah'tan, onun tertemiz ashabından ve tabiin imamlarından gelen tabi rivayetleri ve şahitleri bulunmaktadır. Bunları zikretmeden geçemezdim. Şimdi bunlar arasından hatınma gelenlerin bir kısmını zikredeyim:

 

 

 

8524- *Bunlardan birisini bize Ebu Abdullah Muhammed b. Ali b. Abdulhamid es-San'ani Mekke'de -yüce Allah onu korusun- tahdis etti. Bize İshak b. İbrahim b. Abbad tahdis etti, bize Abdurrezzak bildirdi.

Bize Ebu Zekeriya Yahya b. Muhammed el-Anberi de tahdis etti ... Bize İmam Abdurrezzak b. Hemmam tahdis edip dedi ki: Bana babam Abdurrahman b. Avf'ın azatlısı Mina'da tahdis etti. O Abdurrahman b. Avf(r.a)'dan şöyle dediğini nakletti: Bir kimsenin çocuğu doğdu mu mutlaka onu Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirir, o da kendisine dua ederdi. Huzuruna Mervan b. el-Hakem getirilince şöyle buyurdu: "Bu kerten oğlu kertenkeledir, melun oğlu melundur."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8525- *Bu hadislerden birisini de bize Ebu'l-Hasan Ali b. Muhammed b. Utbe eş-Şeybani Kufe'de tahdis etti. .. Bana İshak b. Yusuf tahdis etti, bize Şerik b. Abdullah, el-Ameş'ten tahdis etti. O Şakik b. Seleme’den, o Halam b. Cezr el-Gıfari'den şöyle dediğini nakletti: Ben Ebu Zerr Cundub b. Cunade el-Gıfari'yi şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Ebu'l- As'ın oğullarının sayısı otuz kişiye ulaştı mı Allah'ın malını kendi aralarında elden ele dolaştırır, Allah'ın kullarını köleleştirir, Allah'ın dinini de insanları aldatmak için bir araç haline getirirler." Halam dedi ki: Ancak Ebu Zerr'in bu rivayetine itiraz edilince Ali b. Ebi Talib (r.a.) şahitlik ederek şöyle dedi: Şüphesiz ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Ebu Zerr'den daha doğru sözlü birisini ne yeşil (mavi sema) gölgelendirmiştir, ne de yeryüzü taşımıştır" ve ben şehadet ederim ki Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sözü söylemiştir.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bu-

nu tahriç etmemişlerdir.

Bunun şahidi ise Ebu Said el-Hudri (r.a)'nin rivayet ettiği şu hadistir:

 

 

 

8526- * ... Bize Mutarrif b. Tarif, Atiyye’den tahdis etti. O Ebu Said elHudri (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ebu'l-As'ın oğullarının sayısı otuz adama ulaştığı takdirde Allah'ın dinini başkalarını kandırma aracı haline getirir, Allah'ın kullarını köleleştirir, Allah'ın malını kendi aralarında elden ele dolaştırırlar."

 

Bu hadisi bu şekilde el-Ameş de Atiyye’den rivayet etmiş bulunmaktadır:

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 80; Temmam, Fevaid, 1714; Taberani, Evsat, I, 191; Ebu Ya'la, Müsned, II, 382; İbn Asakir, XVI, 177/a; Bezzar, Müsned, 1621; Beyhaki Delailu'n-Nubuvve, VI, 507. Hadis Busiri'nin Muhtasaru'l-İthaf, III, 124/b'de dediği gibi senetleri Atiyye el-Avfi etrafında dönüp duran bir hadistir. O da zayıfbir ravidir, bir öncekine bakınız.

 

 

 

8527- * ... Bize Cerir, el- Ameş'ten tahdis etti. O Atiyye’den, o Ebu Said (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ebu'l-As'ın oğullarının sayısı otuz adamı bulacak olursa Allah'ın malını kendi aralarında elden ele dolaşan bir servete dönüştürürler. Allah'ın dinini başkalarını kandırma aracı haline getirir, Allah'ın kullarını da köleleştirirler."

 

 

8528- Bu hadislerden bir diğerini de bize Ebu Ahmed Ali b. Muhammed el-Ezraki Merv'de tahdis etti ... Bize Mescid-i Haram'ın müezzini Ahmed b. Muhammed b. el-Velid el-Ezraki tahdis etti. Bize Müslim b. Halid ez-Zinci, el-Ala b. Abdurrahman’dan tahdis etti. O babasından, o Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ettiğine göre RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Rüyada bana el-Hakem b. Ebi'l-As'ın oğulları maymunların üşüştüğü gibi benim minberimin üzerine üşüşüyorlarmış gibi gösterildi." (Ebu Hureyre) dedi ki: Bundan sonra da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in vefat edinceye kadar iyice güldüğü görülmedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3505- Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın En Çok Buğzettiği Kabile Kolları