HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3497- Elbisenin Deseninin Silinmesi Gibi islam(ın Etkisi) de Silinecektir

 

8508- ... Bize Ebu Muaviye, Ebu Malik el-Eşcai'den bildirdi. O Rib'i’den, o Huzeyfe (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Elbisenin deseninin silindiği gibi İslam da -oruç nedir, sadaka nedir, kurban nedir bilinmeyecek hale gelecek kadar- silinecektir. Bir gece içerisinde Allah'ın kitabı üzerine yürünecek ve yeryüzünde ondan tek bir ayet dahi kalmayacaktır. İnsanlardan bazı kimseler kalacak, aralarından yaşlı erkek ve kadınlar bizler atalarımızı şu la ilahe illallah sözünü söylerken yetişmiştik bu sebeple biz de o sözü söylüyoruz diyeceklerdir."

Sıla b. Zufer, Huzeyfe'ye: Peki, onlar orucun, sadakanın kurbanın ne olduğunu bilmezlerken la ilahe ilallah'ın onlara ne faydası olacak dedi. Huzeyfe ondan yüz çevirdi. Sorusunu ona üç defa tekrarladığı halde Huzeyfe her keresinde ondan yüzünü başka tarafa çeviriyordu sonra üçüncüsünde ona dönerek: Ey Sıla onları cehennem ateşinden kurtarır dedi.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 4049'da Ebu Muaviye yoluyla böylece rivayet etmiştir. Busiri, Misbah, ı 429'da senedi sahihtir demektedir. Hakim de bunu Müstedrek, IV, 505'de (8589 numara ile) tekrar zikredecektir. Oradaki rivayetin zahiri mevkuf olduğudur. Ancak bunu daha sonra buradaki gibi merfu olarak yeniden IV, 545'te (8680 numara ile) tekrar zikredecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3489 (3498)- Abdullah b. Amr'ın Yezid'in Beyti Yıkacağına Dair Haber Vermesi