HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3494- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in: ''Ümmetimin Fesadı Kureyşlilerin Beyinsiz Birtakım Gençleri Vasıtasıyla Gerçekleşecektir'' Buyruğu

 

8498- ... Bize Süfyan, Simak b. Harb’den tahdis etti. O Malik b. Zalim’den şöyle dediğini nakletti: Ebu Hureyre (r.a)'yi Mervan b. el-Hakem'e şöyle derken dinledim: Benim candan sevdiğim Ebu'l- Kasım o doğru ve doğrulanmış olan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana şunu haber verdi: "Şüphesiz ki ümmetimin fesadı Kureyşlilerin ayak takımı birkaç gencinin eliyle olacaktır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Huzeyfe b. el-Yeman da bu hadisin sahih olduğuna şahitlik etmiştir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 6657, yine buna yakın olarak Buhari'de 3410; Müslim, 2917. Bu hadisi ileride Hakim, Müstedrek, IV, 479 ve 525'te (8523 ve 8651 numara ile) bir daha zikredecektir. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

8499- Bunu bize Kadı Ahmed b. Kamil tahdis etti. .. Bize Ebu Avane, el-Ameş'ten tahdis etti. O Abdurrahman Servan'dan, o Amr b. Hanzala'dan şöyle dediğini nakletti: Osman (r.a) öldürüldükten sonra Huzeyfe'nin yanına gittik. O adamların da onun yanında olduklarını gördük. Şöyle dedi: "Allah'a yemin olsun ki MudarhIarın zalimleri Allah'ın öldürmedik yahutta fitneye maruz bırakmadık (azaplandırmadık) hiçbir müminini bırakmayacaklar ta ki Allah ve müminler hiçbir şekilde kendilerini koruyamayacak hale gelecek şekilde onlara darbe indirinceye kadar," Bir adam: Sen MudarlıIardan bir adam olduğun halde mi böyle diyorsun deyince, o şöyle dedi: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın dediğinden başkasını söylemiyorum.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir,

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 395'te Ameş yoluyla böylece rivayet etmiştir. Ravileri Amr dışında sahihin ravileridir. İbn Hibban Sahihinde sika olduğunu belirtmiştir.

 

 

 

8500- * .. , Bize Abdullah bildirdi. Bize Avf, Ebu'l-Minhal’dan bildirdi, O Ebu'l-Berze el-Eslemi (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: O Şam'daki kişi -Mervan'ı kastediyor- Allah'a yemin ederim ki ancak dünya için savaşan birisidir. -İbn ez-Zubeyr'i kastederek- Mekke'deki o kişi de şüphesiz dünya için savaşan birisidir. Sizin kendilerine Kur'an okuyucularınız (Kur'an'ı bilen alimleriniz) diye çağırdığınız kimseler Allah'a yemin ederim ki ancak dünya için çarpışırlar. Bunun üzerine Ubeyy kendisine: O halde bize ne (yapmamızı) emredersin dedi. Şu cevabı verdi: Ben insanların en hayırlılarını (cihad ve hac gibi ibadet amacıyla) saçlarını zamklayıp, keçeleştirmiş kimselerden başkaları olduğu kanaatinde değilim, -Sonra eliyle göstererek- insanların mallarından yana karınları sırtlarına çekilmiş (aç kimseler) ve kanlarından yana da sırtları hafifkimseler(dir bunlar),

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 424; Buhari, 6695'te muhtasar olarak İbn Ömer'in bundan sonra gelecek olan sözleri ise bu kaynaklarda yer almamıştır.

Abdullah dedi ki: Malik b. Miğvel de bana Nafi’den, o İbn Ömer (r.a)’den kendisine Haccac ile yahutta İbn ez-Zubeyr ile birlikte savaşmaya dair soru soran bir adama şöyle dediğini nakletti: Bu iki kesimden hangisi ile savaşır da öldürülürsen cehennemde olacaksın.

 

 

 

8501 - * ... Bize Ubeydullah b. Amr, Zeyd b. Ebi Uneyse’den tahdis etti. O Amr b. Murre’den, o Hayseme b. Abdurrahman’dan şöyle dediğini nakletti:

Huzeyfe (r.a)'nin yanında idik. Birimiz şöyle dedi: Ey Abdullah'ın babası bize Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan dinlemiş olduğun bir hadis naklet. O: Yapacak olursam beni taşa tutarsınız dedi. (Hayseme) dedi ki: Biz: Subhanallah biz böyle bir şey yapar mıyız dedi. Huzeyfe: Ben size birinizin annesinin yanınıza sayıca çok gücü kuvveti yerinde bir askeri birlikle geleceğini anlatacak olsam bunu doğrular mısınız dedi. Onlar: Subhanallah bunu da kim doğrulayabilir ki dediler. Sonra Huzeyfe şöyle dedi: İşte el-Humeyra (Aişe -r.anha-) yiğit, güçlü kuvvetli adamlarının artçı kuvvet olarak önden gönderdikleri büyük bir askeri birlik ile birlikte geliyor ve bunun hoşunuza gitmediği sizin yüzünüzden belli olacak dedi sonra da kalkıp bir odaya girdi. [Sahih]

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8502- ... Bize Yakup b. İbrahim b. Sad tahdis etti, bize babam Salih'ten tahdis etti. O İbn Şihab'dan şöyle dediğini nakletti: Ebu İdris Aizullah el-Havlani dedi ki: Huzeyfe (r.a)'ı şöyle derken dinledim: Allah'a yemin olsun ki benimle kıyametin kopması arasında meydana gelecek her türlü fitneyi en iyi bilen birisiyim. Bunun sebebi ise RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın benden başkasına söylemeyip de yalnızca bana söylemiş olduğundan dolayı değildir fakat RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim de aralarında bulunduğum bir mecliste fitneleri sözkonusu ederken fitneleri sayıp şöyle buyurdu: "Aralarında üç tane var ki (neredeyse) hiçbir şey bırakmaz. Bunlardan bazıları da kimi küçük, kimi büyük yaz rüzgarı gibidir." İşte benim dışındaki bütün o meclistekiler gittiler (vefat ettiler).

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 388; Müslim, 2891. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Hadis Müslim'de vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3495- Rüyasında Elinin Çolak Olduğunu Gören Bir Kadının Hikayesi