HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3495- Rüyasında Elinin Çolak Olduğunu Gören Bir Kadının Hikayesi

 

8503- *". Bize Abdurrezzak tahdis etti, bize Ma'mer, Yahya b. Ebi Kesir’den bildirdi. O Ebu Seleme’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Ben öyle bir fitne biliyorum ki neredeyse ondan önceki fitne ona göre bir tavşanın tekmesini andırır ve ben bundan kurtuluş yolunu da biliyorum. Bizler: Bundan kurtulmanın yolu dedik. O: Beni öldürecek kişi gelinceye kadar ben kendi elimi tutarım dedi.

Ma'mer dedi ki: Bana bizim bir şeyhimiz (hocamız)ın tahdis ettiğine göre bir kadın Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zevcelerinden birisinin yanına gelerek ona şöyle dedi:

Allah'a elimi rahatlatması için dua et. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zevcesi elinde ne var ki? dedi. Kadın şöyle dedi: Benim bir ebeveynim vardı. Babam ise malı mülkü çok, iyiliği çok, lütufları çok olan, çok sadaka veren birisi idi. Annemde ise bunların hiçbirisi yoktu. Onun hiçbir şekilde bir şeyi tasadduk ettiğini görmedim. Ancak biz bir inek kesmiştik, bir yoksulun eline bir iç yağı parçası tutuşturmuş ve ona bir bez parçası giysin diye vermiştik. Annem de vefat etti, babam da vefat etti. (Rüyamda) babamı bir ırmağın başında insanlara su içirirken gördüm. Babacığım annemi gördün mü? dedim. O: Hayır, öldü mü yoksa dedi. Ben evet dedim sonra annemi aramaya gittim. Elinde o iç yağı parçası ve üzerinde de o bez parçası dışında çıplak olduğunu, elindeki o iç yağı parçasıyla diğer elini vurduğu nu sonra da elini ısırdığını ve çok susadın dediğini gördüm. Ben: Anacığım sana içecek su vereyim mi? dedim. O, evet dedi. Babama gittim ve annemin bu halini ona söyledim. Yanımdan bir kap alıp getirip ona içirdim. Onun yanında ayakta duran birisi bana dikkati çekti ve: Kim ona su içirirse Allah onun elini çolak etsin dedi. İşte uyandığımda elimin çolak kaldığını gördüm.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8504- ... Bize Zaide, Asım’dan tahdis etti. O Zirr’den, o Huzeyfe (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızda bir defa ayağa kalktı ve kıyamet gününe kadar neler olacağını o kalkışında haber verdi. Aramızda onu kavrayan kavrayıp belledi, unutanlar da unuttu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadisi Ebu Avane ve Eban b. Yezid el-Kattan, Asım'dan diye rivayet etmişlerdir. Asım b. Ebi'n-Necud ise Kur'an ilminde vesair ilimlerde imamlığı üzerinde ittifak edilmiş bir imamdır. (Bu sebeple) bir hadisi münferid olarak rivayet edecek olursa bizim onu kabul etmemiz gerekir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2891; Buhari, 6604; Ebu Davud, 4240. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştur. Buhari ve Müslim bunu tahriç etmişlerdir.

 

 

 

8505- Hadisin Ebu Avane yoluyla gelen rivayetini bize Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub ve Muhammed b. Salih b. Hani tahdis etti ... Bize Ebu'lVelid et-Tayalisi tahdis etti, bize Ebu Avane, Asım’dan tahdis etti. O Zirr’den, o Huzeyfe (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir sefer ayağa kalktı ve kıyametin kopacağı vakte kadar sözkonusu etmedik hiçbir şey bırakmadı. Onu belleyen anlayıp belledi, unutan da unuttu.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3496- Nubuvvetin, Halifeliğin ve Emirliğin Değişik Halleri