HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3488- Ahir Zamanda Ümmetimin Başına Sultanlarından Kaynaklanan Çok Çetin Bir Bela İnecektir.

 

8486- ... Bize Ebu Yahya Abdulhamid b. Abdurrahman el-Himmani tahdis etti, bize Ömer b. Ubeydullah el-Adevi, Muaviye b. Kurra’dan tahdis etti. O Ebu's-Sıddık en-Naci'den, o Ebu Said el-Hudri (r.a.)'den şöyle dediğini nakletti: Allah'ın Nebisi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ahir zamanda ümmetimin başına sultanlarından (yöneticilerinden) kaynaklanan şiddetli bir bela inecektir. Ondan daha ağır bir bela işitilmemiştir. Öyle ki geniş olan yeryüzü onlara dar gelecek ve hatta (o yönetici) yeryüzünü zulüm ve haksızlıkla dolduracaktır. Mümin zulümden sığınacağı bir sığınak bulamayacaktır. Aziz ve celil olan Allah da benim soyumdan bir adam gönderecek, o da yeryüzünü zulüm ve haksızlıkla doldurulduğu gibi insaf ve adaletle dolduracaktır. Semada bulunanlar da, yerde bulunanlar da ondan razı olacaktır. Yeryüzü tohumlarından hiçbir şey saklamayıp mutlaka dışarı çıkartacak, sema da yağmurundan hiçbir şey alıkoymayıp, mutlaka Allah onu yerin üzerine bol bol yağdıracaktır. Aralarında yedi yıl yahut sekiz ya da dokuz yıl yaşayacak. Hayatta olanlar da, ölmüş olanlar da aziz ve celil olan Allah'ın onun hayrından ötürü yaptıklarından dolayı temennilerde bulunacaktır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8487- ... Bize Yezid b. Harun bildirdi. Bize Abdulmelik b. Kudame el-Cumahi, İshak b. Bekr b. el-Furad’dan, o Said b. Ebi Said el-Makburi’den, o babasından, o Ebu Hureyre (r.a)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "İnsanlar üzerinden oldukça aldatıcı yıllar gelecektir. O yıllarda yalan söyleyen doğrulanacak, doğru söyleyen de yalanlanacak. Haine o yıllarda güvenilecek, güvenilir kimse hain bellenecek ve aralarında er- Ruveybida konuşacaktır." Ey Allah'ın Rasulü Ruveybida ne demektir dediler. Allah Rasulü:

"Kamuyu ilgilendiren hususlarda konuşan değersiz adamdır" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 4036. Yezid b. Harun yoluyla böylece rivayet etmiştir. Busiri, Misbah, 1423'te: Senedinde ... vardır. -Evet, ifadesi böyle- demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3489- Muaz b. Cebel'in Vefatı Esnasındaki Vasiyeti

3490- Zor ve içinden Çıkılmaz işlerden Sakın