HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3477- Kabe'nin Hazinesini Habeşlilerden Zu's-Suveykateyn (Küçük Bacaklı Kişi) Çıkaracaktır

 

8445- ... Bize Zuheyr b. Muhammed, Musa b. Cubeyr’den tahdis etti. O Ebu Umame b. Sehl b. Huneyf'den, o Abdullah b. Amr (r.a)'dan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizlere ilişmedikleri sürece siz de Habeşlilere ilişmeyiniz. Gerçek şu ki Kabe'nin hazinesini ancak Habeşlilerden Zussuveykateyn (küçük bacaklı kişi) çıkartacaktır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir ama her ikisi ittifakla Süfyan ve Sad b. Sad’den, o ez-Zühri’den, o Said b. el-Müseyyeb'den, o Ebu Hureyre (r.a)'den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kabeyi Habeşlilerden Zussuveykateyn (küçük bacaklı kişi) tahrip edecektir" hadisini ittifakla tahriç etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, II, 212; Hatib. Tarih-u Bağdat, XII, 413; İmam Ahmed, Müsned, V, 371. Bir öncekine ve sonrakine de bakınız.

 

 

 

8446- *Bize Kadı Abdurrahman b. el-Hasen tahdis etti. .. Bize Şube tahdis etti. Bana Ahmed b. Cafer el- Katii de haber verdi. .. Şube’den, o Katade’den şöyle dediğini nakletti: Abdullah b. Ebi Utbe'yi, Ebu Said (r.a)’den diye tahdis ederken dinledim. O Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Beyt haccedilmez oluncaya kadar kıyamet kopmayacaktır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Bunu Ebu Davud, Şube’den mevkuf olarak rivayet etmiştir:

Bunu bize Ebu Zekeriya el-Anberi haber verdi, bize İbrahim b. Ebi Talib tahdis etti, bize Muhammed b. el-Müsenna tahdis etti, bize Ebu Davud, Şube’den tahdis etti. -Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.-

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan: "Şüphe yok ki Ye'cuc ile Me'cuc'un çıkışından sonra dahi beyt (Kabe) hac ce dile cek ve umre yapılacaktır" buyurduğu ise sahih olarak gelmiş ve sabit olmuştur. Bu Buhari'de tahriç edilmiş bir rivayettir. Bundan sonraki rivayetin kendisidir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 1593'te muallak olarak; İbn Hibban, Sahih, 6750; Ebu Ya'la, Müsned, 991 illeti Hakim'in sözkonusu ettiği husustur.

 

 

 

8447- ... Bize Eban b. Yezid el-Attar, Katade’den tahdis etti. O Abdullah b. Ebi Utbe'den, o Ebu Said el-Hud ri (r.a)'den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Andolsun ki Ye'cuc ile Me'cuc'un çıkışından sonra dahi beyt haccedilecek ve umre yapılacaktır."

 

Bundan sonra beytin haccedilip, umre yapılması ve sonradan haccın büsbütün kesilmesi mümkündür.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3478- iman Tamamıyla Sadece Medine'de Bulunacak Hale Gelinceye Kadar iş Şüphesiz ilk Başladığı Hale Dönecektir