HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3478- iman Tamamıyla Sadece Medine'de Bulunacak Hale Gelinceye Kadar iş Şüphesiz ilk Başladığı Hale Dönecektir

 

8448- * ... Bize Said b. Ebi Iyas el-Cureyri, Ebu Nadra’dan bildirdi. O Cabir b. Abdullah (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Irak ahalisine bir dirhemin, bir kafizin (bir ölçek tahılın) gelmeyeceği zaman yakındır. Yanındakiler: Bunun sebebi ne ola ki ey Abdullah'ın babası dediler. o: Bunların onlara gelmesi Acemler (Arap olmayanlar) tarafından engellenecektir dedi. Bir süre sustuktan sonra şöyle dedi: Şam halkına da bir dinarın ve bir muddun gelmeyeceği zaman yakındır. Yanındakiler: Neden böyle olacak dediler. O bunların onlara gelmeleri Rumlar (Bizanslılar) tarafından engellenecektir dedi. Sonra şunları ekledi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ümmetim arasında malı saymayıp, avuç avuç (dağıtacak) bir halife olacaktır." Sonra şöyle buyurdu:

"Nefsim elinde olana yemin ederim ki iş başladığı hale dönecek. Gerçekten de imanın tamamı oradan başladığı gibi yine Medine'ye dönecek ta ki iman tamamıyla Medine'de oluncaya kadar." (Cabir) sonra dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Medine'den artık yüz çevirdiği için bir kimse çıkacak olursa mutlaka Allah ona o kimseden hayırlısını onun yerine verir. Andolsun ki birtakım kimseler (başka yerlerde) fiyatların ucuzluğunu ve kırsalın bolluğunu işitip, onun peşinden gidecekler oysa Medine onlar için daha hayırlıdır keşke bilseler."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu bu lafızIada tahriç etmemişlerdir. Ancak Müslim, Davud b. Ebi Hind'in, Ebu Nadra’dan, onun Ebu Said’den, onun Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den diye: "Ahir zamanda malı veren ama onu saymayan bir halife gelecektir" şeklindeki hadisini tahriç etmişlerdir. Bu ise onun için bir illet sebebidir.

 

Diğer Tahric: Hadis Müslim, 2913'de yer almakla birlikte son kısmı ve Medine'de ikamet etmekle alakalı ifadeleri yoktur. Yine bu hususta 1383'te zikrettiği bir başka hadis de vardır. Hadis Buhari, 1784'de bundan başka lafız ve anlatımla yer almıştır.

 

 

 

8449- *Bunu bize Ali b. İsa tahdis etti ... Bize Davud b. Ebi Hind, Ebu Nadra’dan tahdis etti. O Cabir’den yahut Ebu Said’den rivayet ettiğine göre Allah'ın Nebisi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bu ümmetin son zamanlarında malı sayma yoluna gitmeksizin paylaştırarak dağıtacaktır."

 

 

8450- * ... Bize Süfyan, el-Ameş'ten tahdis etti. O İbrahim ve Seleme b. Kuheyl'den, o Ebu'z-Za'ra’dan, o İbn Mesud (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelecek ki adam bir kabre gidecek, kabrin üzerine yatarak: Keşke bu kabrin sahibinin yerinde olsaydım diyecek ama bu sözü Allah'a kavuşmayı arzuladığından dolayı değil yalnızca gördüğü şiddetli belalardan dolayı söyleyecektir. [Sahih]

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, 6698; Müslim, lS7'de Ebu Hureyre'nin bunun gibi bir lafızia merfu olarak rivayet etliği bir hadis olarak sabittir.

 

 

 

8451 - * ... Bize Abdurrezzak bildirdi, bize Ma'mer, ez-Zühri’den tahdis etti. O Urve b. ez-Zubeyr'den, o Kurz b. Alkame el-Huzai'den şöyle dediğini nakletti: Bir bedevi: Ey Allah'ın Rasulü İslam'ın bir sonu var mıdır? dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Evet, Araplardan olsun, Acemlerden (Arap olmayanlardan) olsun herhangi bir ev halkı için Allah eğer bir hayır murad ederse onların üzerine İslam'ın girmesini sağlar." Etrafındakiler:

Sonra ne olacak ey Allah'ın Rasulü? dediler. Allah Rasulü: "Sonra da gölgeleri andıran fitneler ortaya çıkacaktır" buyurdu. (Kurz) dedi ki: Sonra o bedevi: Hayır, asla ey Allah'ın Rasulü (böyle bir şeyolmamalı) deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Nefsim elinde olana yemin ederek söylüyorum ki o fitne zamanlarında sizler bütün zehirini soktuğu kişiye boşaltan en kocaman yılanlara dönüşecek, kiminiz kiminizin boynunu vuracaksınız."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bu hadisi bu lafızIada tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8452- *Bize Ebu Uvys el-Medeni [...]  tahdis etti ... Bana Sevr b. Yezid ve Musa b. Meysere, İkrime’den tahdis etti. O İbn Abbas'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden öncekilerin izledikleri yolu karış karış, kulaç kulaç izleyeceksiniz. Hatta onlardan birisi bir kertenkele deliğine girecek olsa siz de gireceksiniz. Onlardan biri hanımıyla cima ederse siz de mutlaka aynısını yapacaksınız." [Sahih]

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3479- Kıyamete Yakın Bir Zamanda Takva Sahipleri Hoş ve Güzel Bir Rüzgar ile Ölecektir