HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3476- el-Huseyn b. Harice'nin Fitne Hakkındaki Rüyası

 

8443- * ... Bize Muhammed b. Cuhade, Nuhaym b. Ebi Hind'den tahdis etti. O Ebu Hazim'den, o el-Huseyn b. Harice'den şöyle dediğini nakletti: Birinci fitne ortaya çıkınca benim için içinden çıkılmaz bir hal idi. Bu sebeple Allah'ım sen bana hak olan bir husus göster de ona sımsıkı sarılayım dedim. (el-Huseyn) dedi ki: Bana dünya ve ahiret gösterildi. Aralarında uzun (yüksek) olmayan bir duvar da vardı. Derken yatay bir ahşap gördüm. Kendi kendime: Eğer buna el atsam belki de bana haber vermeleri için Eşca'lılardan öldürülenlerin yanına çıkabilirim dedim. (el-Huseyn) dedi ki:

Ağaçları bol bir yere indim, oturmakta olan bir grup kişi gördüm. Siz şehitler misiniz? dedim. Onlar biz melekleriz dediler. Ben: Şehitler nerede? dedim. Onlar: Sen o yüksek derecelere doğru ve Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e doğru ilerle dediler, ben de ilerledim. Ne kadar geniş ve ne kadar güzel olduğunu Allah'ın en iyi bildiği bir derecede buldum kendimi. Bir de baktım ki Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve İbrahim (a.s) o İbrahim (a.s)'a: "Ümmetim için mağfiret dile" diyor. İbrahim de ona: Sen senden sonra ne olmadık şeyler ortaya koyduklarını bilmiyorsun, birbirlerinin kanlarını akıttılar, İmamlarını öldürdüler. Neden bunlar benim can yoldaşım Sad'ın yaptığı gibi yapmadılar dedi. (Huseyn) dedi ki: Gördüğüm kadarıyla rüyamda bana Sad'a gidip onun kiminle birlikte olduğunu görüp, ben de onunla birlikte olmam bana gösteriliyor. Bunun için onun yanına gittim, ona rüyamı anlattım. Onun kadar hiçbir şeye sevinmedi ve şöyle dedi: İbrahim'in kendisinin can yoldaşı olmadığı kimseler gerçekten bedbahttır. Ben: Sen bu iki gruptan hangisi ile birliktesin? dedim. O: Onlardan hiçbirisiyle birlikte değilim dedi. Ona:

Bana nasıl hareket etmemi emredersin? dedim. O: Bir davarın var mı? dedi. Ben hayır, dedim. O: O halde bir davar satın al ve onunla birlikte bu fitne açılıncaya kadar uzak bir tarafa çekil dedi,

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Ravileri sikadırlar.

 

 

 

8444- *Bize Ebu'l-Abbas Muhammed b. Yakub tahdis etti. .. Bize İbn Ebi Zibb tahdis etti.

Bize Hafız Ebu Abdullah Muhammed b. Yakub da -ki lafız onundurtahdis etti. .. Bize İshak b. Süleyman er-Razi tahdis edip dedi ki: Ben İbn Ebi Zibb'i, Said b. Sem'an’dan şöyle dedi diye tahdis ederken dinledim: Ben Ebu Hureyre (r.a)'yi Ebu Katade'ye hadis nakledip Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu derken dinledim: "Rükn(-i Haceri Esved ile Makam(-ı İbrahim) arasında bir adama bey'at edilecektir. Bu beyti onun ahalisi dışında hiç kimse helal görmeyecektir (hürmetini, saygınlığını ihlal etmeyecektir). Onlar bunu helal bildikleri takdirde artık Arapların helak oluşları hakkında hiçbir şey sorma gitsin. Sonra ise Habeşliler gelip onu ondan sonra ebediyen bir daha imar edilmemek üzere tahrip edeceklerdir. İşte onun hazinesi ni çıkartacak olanlar da onlardır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 6827; Mecma, III, 298'de: Bir kısmı sahihte vardır, bunu İmam Ahmed, Müsned'de rivayet etmiş olup, ravileri sikadırlar demektedir. Zehebi ise Telhis'inde: Buhari ve Müslim, İbn Sem'an'dan rivayet zikretmemişlerdir. Ondan ise sadece İbn Ebi Zibb rivayette bulunmuştur. Onun hakkında tenkitler vardır demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3477- Kabe'nin Hazinesini Habeşlilerden Zu's-Suveykateyn (Küçük Bacaklı Kişi) Çıkaracaktır