HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3475- Dinden Başka Bir Maksatla Tefakkuh (Dini Öğrenmek, Bilmek) Fitne Alametlerindendir

 

8441 - ... Bize Abdurrezzak bildirdi, bize Ma'mer, Eban b. Süleym b. Kays el-Hanzali’den şöyle dediğini bildirdi. Ömer b. el- Hattab (r.a) bize hutbe verip dedi ki: Benden sonra sizin için en korktuğum şeyaranızdan günahsız bir adamın yakalanarak devenin kesildiği gibi kesilmesi, etinin kızartılıp pişirildiği gibi etinin kızartılması ve asi olmadığı halde asi birisidir denilmesidir. (Eban) dedi ki: Bunun üzerine minberin alt tarafında bulunan Ali b. Ebi Talib (r.a): Bu ne zaman olacak ey müminlerin emiri, bela hangi sebeple ağırlaşacak ve boş taassup ve gurur ortaya çıkacak, çoluk çocuk esir alınacak, değirmenin un öğüttüğü gibi, ateşin odunu ufaladığı gibi onları ezip ufalayacak? dedi. Ömer: Evet bu ne zaman olacak ey Ali? dedi. Ali: Fıkıh (din ilmi) öğrenen bir kimse dinden başka bir maksatla fıkıh öğrenecek olursa, ilim öğrenen kimse am el etmekten başka bir maksatla öğrenirse ve ahiret için yapılması gereken bir amel ile dünya aranıp gözetilirse diye cevap verdi.

 

Eban dedi ki: Bize el-Hasen de, Ebu Musa el-Eş'ari (r.a)’den şöyle dediğini tahdis etti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben sizin için hereden korkuyorum" buyurdu. Ashab:

Herc nedir ey Allah'ın Rasulü? dediler. Allah Rasulü: "Öldürmektir" buyurdu. Ashab: Günümüzde öldürüldüğünden daha çok mu? (öldürülecek). Biz bugün müşriklerden şu kadar şu kadar kişi öldürüyoruz deyince, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "(Sözünü ettiğim) müşriklerin öldürülmesi değildir. Birbirinizi öldürmenizi kastediyorum" buyurdu. Ashab: Aranızda Allah'ın kitabı olduğu halde? (öyle mi) deyince, Allah Rasulü: "Evet, aranızda aziz ve celil olan Allah'ın kitabı bulunduğu halde" buyurdu. Ashab: Akıllarımızda başlarımızda olduğu halde (bunlar olacak) öyle mi? dediler. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Hiç şüphesiz genel olarak o zamandaki insanların akılları alınacak ve geriye kendileri (hak adına) bir şeye sahip olmadıkları halde bir şeylere sahip olduklarını zanneden toz zerrecikleri gibi insanlar geriye bırakılacak."

 

 

8442- * ... Bize Ezher b. Sad tahdis etti, bize İbn Avn, Amr b. Said’den tahdis etti. O Ebu Zur'a b. Amr’dan, o Cerir’den, o Ebu Hayye'nin kızı Hayye’den şöyle dediğini nakletti: Öğle vaktinde bir adam yanıma geldi. Ben: Ey Allah'ın kulu ihtiyacın ne? dedim. O: Arkadaşımla birlikte bir devemizi aramak için girdim, gölgenin altına girmek ve içecek (varsa) ondan içmek için girdim. Bunun üzerine ben de ekşimiş su katılmış az miktardaki bir sütü içsin diye ona verdim ve: Ey Allah'ın kulu sen kimsin? dedim. O: Ben senin de adını duymuş olduğun Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın arkadaşı Ebu Bekir'im dedi. Hayye dedi ki: Bu sefer ben Has'am(lılar)ı ve cahiliye döneminde birbirleri üzerine gaza düzenlediklerini, Allah'ın getirmiş olduğu ülfet ve kaynaşmayı -ravi parmaklarını bu şekilde birbirine geçirdi- ve çadır direklerinin bu halini zikrettim. (Hayye) dedi ki: Sonra da: Ey Allah'ın kulu insanların hali bu şekilde ne zamana kadar devam edecek? dedim. o: İmamlar(ı, yöneticileri) istikamet üzere kaldıkları (dosdoğru yönettikleri) sürece dedi. (Hayye) dedi ki: Ben imamlar ne demektir? dedim. O şöyle dedi: Hiç aralarında efendileri (başkanları) bulunup da dosdoğru yürüdüğü sürece arkasından gidip kendisine itaat eden karıncaları hiç görmedin mi? İşte imamlardan kasıt onlardır.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hafız İbn Hacer, el-İsabe'de: İbn Mende dedi ki: Ezher b. Sinan ve İbn Uleyye, Abdullah b. Avn’dan, o Amr b. Said’den, o Ebu Zur'a’dan, o Hayye’den şöyle dediğini nakletti: Bir adam yanıma geldi. .. Hafız dedi ki: Böylece kıssayı Cabir kızı Zeynep el-Ahmesiyye'nin Ebu Bekir ile birlikte başından geçen olaya benzer bir şekilde zikretti, olayın birkaç defa tekrarlanmış olma ihtimali olabilir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır demektedir. O bunu ha harfinin ikinci kısmında Hayye'nin biyografisini zikrederken IV, 279'da zikretmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3476- el-Huseyn b. Harice'nin Fitne Hakkındaki Rüyası