HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3472- Bu Din Kıyamet Kopuncaya Kadar Müslümanlar Onun için Savaşacak ve Dimdik Ayakta Kalmaya Devam Edecektir

 

8437- ... Bize İsrail ve el-Hasan b. Salih, Simak b. Harb'den bildirdi. İkisi Cabir b. Semura (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kıyametin kopacağı vakte kadar bu din dimdik ayakta kalmaya ve Müslümanlar da onun uğrunda savaşmaya devam edecektir."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 92, 94, ıo5; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 756; Müslim, VI, 53; Hatib, Tarih-u Bağdat, XII, 250. Hadisin kaynakları aynı şekilde III, 6ı7'de (6645 numara ile) gösterilmiştir. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır çünkü hadis Müslim'de vardır.

 

 

 

8438- * ... Bize Hemmam, Katade'den tahdis etti. O İbn Bureyde'den, o Suleyman b. er- Rabi’den, o Ömer b. el- Hattab (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kıyamet kopuncaya kadar ümmetimden bir kesim hak üzere üstünlük sağlamışlar olarak var olmaya devam edeceklerdir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Bu hadisi Sevban ve İmran b. Huseyn de Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan diye rivayet etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 9; Darimi, Sünen, II, 213; Kudai, Müsnedu'ş-Şihab, 913. Hadis şahitleri ile hasendir. İleride Hakim, Müstedrek, IV, 550'de (8696 numara ile) munkatı bir başka senetle gelecektir. Hadis ile ilgili olarak orada bir olay da anlatılmaktadır. Ayrıca yer aldığı kaynaklar da daha geniş bir şekilde zikredilecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3473- Ümmetim Arasına Kılıç Girdi mi Kıyamet Gününe Kadar Bir Daha Arasından Kaldırılmayacaktır

3474- Kıyamet Gününde Cahiliye Ehlinin Halleri