HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3471- Kimsenin Karşısına Çıkıp Görünemeyeceği Fitnelerden Sakının

 

8434- ... Bize Ma'mer, Ebu İshak'tan bildirdi. O Umare b. Abd’den, o Huzeyfe’den şöyle dediğini nakletti: Kimsenin karşısına çıkıp duramayacağı fitnelerden sakın. Allah'a yemin ederim ki onun karşısına çıkan kim olursa olsun mutlaka selin kermeyi alıp sürüklediği gibi alıp uçururo O gelişi esnasında onun içine girenlere hak üzerinde olduklarını gösterir. O kadar ki bilmeyen bir kimse: Bu geldi ve bize hak üzere olduğumuzu gösterdi ama o fitne gittikten sonra içine girenler yanlış yaptıklarını anlarlar.902 Bu sebeple sizler o fitneyi görecek olursanız evlerinizde bir araya gelip toplanınız, kılıçlarınızı kırınız, yaylarınızın kirişini koparınız ve yüzlerinizi örtünüz.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Mevkufbir hadistir. Ravileri sikadır. Daha önce çok sayıda şahidi geçmiş bulunmaktadır.

 

 

 

8435- Bana Ebu Abdullah es-San'ani haber verdi, bize İshak tahdis etti, bize Abdurrezzak, Ma'mer’den bildirdi. O Yahya b. Said’den, o Said b. el-Müseyyeb’den şöyle dediğini nakletti: İlk fitne ortaya çıktı, Bedir'e katılanlardan hiç kimse kalmadı sonra ikinci fitne ortaya çıktı. Hudeybiye'ye katılanlardan kimse kalmadı. Eğer üçüncü bir fitne ortaya çıkacak olursa zannederim insanlar arasında aklı başında kim varsa hepsini almadan (ashab-ı kiram'ın hepsi vefat etmeden) kaldırılmayacaktır.

 

Diğer Tahric: Buhari ve Müslim'in şartına göre Said b. el-Müseyyeb 'in sahih bir rivayetidir. Daha önceden geçti. Bu rivayet Buhari'de de vardır.

 

 

 

8436- ... Bana Ebu Şureyh, Umeyr b. Abdullah el-Meafiri’den tahdis etti. O babasından, o Amr b. el-Hamik (r.a.)'ten, oRasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan şöyle buyurduğunu nakletti: "Öyle bir fitne olacaktır ki o fitnede insanların en esenliğe kavuşanı" yahutta: "O fitnede insanların en hayırlısı-dedi- batı tarafındaki askerler olacaktır." İşte bundan dolayı ben de Mısır'a geldim.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. 

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3472- Bu Din Kıyamet Kopuncaya Kadar Müslümanlar Onun için Savaşacak ve Dimdik Ayakta Kalmaya Devam Edecektir