HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3470- Allah (Kıyametten Önce) Tatlı Bir Rüzgar Gönderecek, Kalbinde Hayır Namına Bir Şeyler Bulunan Kimselerin Ruhunu Alacak

 

8430- .. o Bize Abdulhamid b. Cafer, el-Esved b. el-Ala’dan tahdis etti o O Ebu Seleme’den, o Aişe (r.anha)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (s.a.v.) şöyle buyurdu: "Lat ve Uzza'ya (tekrar) ibadet edilmedikçe gece ve gündüz yok olmayacaktır." Aişe dedi ki: Ey Allah'ın Rasulü ben şanı yüce ve mübarek Allah: "O dini (İslam'ı) bütün dinlere üstün kılmak için Rasulünü hidayetle ve hak din ile gönderen odur, müşrikler hoş görme se de" (Tevbe, 33 ve es-Saff, 9) buyruğunu indirince artık bu (dinin) tamamlanacağını düşünmüştüm dedim. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Şüphesiz ki o hususta Allah'ın diledikleri olacaktır. Sonra Allah hoş bir rüzgar gönderecek ve kalbinde hardal tanesi ağırlığı kadar hayır namına bulunan herkes vefat edecek, kendisinde hayır bulunmayan kimseler kalacak onlar da atalarının dinine geri dönecekler."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla bir'ikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2907. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Hadis Müslim'de vardır.

 

 

 

8431- * ... Humeyd b. Hilal'den, o Abdullah b. es-Samit'ten şöyle dediğini nakletti: Aile halkımın akşam yemeklerini yiyip uyumadan önce sütlerini içtikten sonra sabahı yatakları üzerinde ölmüş olmalarını çok arzu ederdim. Ona: Ey filanın babası sen varlıklı birisi değil misin? denildi. O: Evet, varlıklıyım ama ben Ebu Zerr'i şöyle derken dinledim dedi: Kardeşimin oğlu eğer ömrüm uzarsa kısa bir süre sonra bugün on çocuğu olan kimseye imrenildiği gibi eli dar kimseye de imrenildiğini göreceksin. Eğer ömrün vefa ederse yakın bir zamanda sultan ın tanımadığı, yakınlaştırmadığı ve kendisine ikramda bulunmadığı bir kimseye bugün sultanın tanıyıp yakınlaştırdığı ve ikramda bulunduğu kimseye gıpta edildiği gibi, gıpta edildiğini göreceksin. Kardeşimin oğlu fazla zaman geçmeden eğer ömrün vefa ederse pek yakında çarşıdan bir cenaze geçirilince kişi başını kaldırarak: Keşke bu teneşir tahtaları üzerinde ben olsaydım diye temenni edecektir. (Abdullah) dedi ki: (O zaman) hangi halde olacaklar acaba bilir misin? dedim. O: Her ne olursa olsun dedi. Ben: Muhakkak bu oldukça büyük birtakım hallerden önce olacaktır (öyle değil mi?) dedim. O: Evet, büyük mü büyük mü büyük mü büyük dedi.[Sahih]

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8432- ... Bize Mubeşşir b. İsmail el- Halebi tahdis etti, bize Ertae b. el-Munzir tahdis edip dedi ki: Damra b. Habib'i şöyle derken dinledim:

Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından olan Seleme b. Nufeyl es-Sekuni'yi şöyle derken dinledim: Biz Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)in huzurunda oturuyorken bir adam gelerek:

Ey Allah'ın nebisi semadan sana bir yemek verildi mi dedi, Allah Rasulü: "Evet, bana bir tencere içinde yemek verildi" buyurdu. Adam: Peki, ondan bir şey arttırdın mı dedi. Allah Rasulü: "Evet" buyurdu. Adam: Ona ne yapıldı? dedi. Allah Rasulü şu cevabı verdi: "Semaya kadar kaldırıldı ve işte ona şu vahyedilmektedir: Ben aranızda ancak kısa bir süre kalacağım. Siz de benden sonra ancak kısa bir süre kalacaksınız. Hatta sizler ne zamana kadar diyeceğiniz vakte kadar kalacaksınız. Sonra da ihtilafa düşmüş fırkalar halinde birbirinizi yok edecek şekilde geleceksiniz. Kıyametten az önce çok şiddetli ölümler olacak, ondan sonra da çeşitli zelzelelerin olacağı yıllar gelecektir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8433- ... Bize Abbad b. Mansur, Eyyub'tan tahdis etti. O Ebu Kilabe’den nakletti (dedi ki): Bana Ebu Esma, Sevban (r.a.)’dan tahdis ettiğine göre o RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledi: "Ümmetimden birtakım kabileler müşriklere katılmadıkça ve birtakım kabileler de putlara tapınmadıkça ümmetimin başına kıyamet kopmayacaktır."

 

Bu Müslim, 2899'da bu senetle Eyyub’dan böylece rivayet edilmiş bulunan bir hadisin bir bölümüdÜr ama MÜslim bu bölÜmÜ zikretmemiştir. Bu hadis eğer Ebu Eyyub'a kadar Müslim'in şartına göre sahih ise Müslim'in şartına göre de sahih demektir. Ancak Reyhan doğru sözlÜ birisidir fakat bazen hata ettiği olur. MÜslim de ondan rivayet zikretmemiştir. Abbad b. Mansur ise onun şartına uygun değildir ve ömrÜnÜn son zamanlarında (hıfzı) değişmiştir. Ayrıca o tedlis yapan birisidir ve an lafzını kullanarak rivayette bulunmuştur. Hadisi bu kadarıyla Tirmizi rivayet etmiş bulunmaktadır. Tirmizi'de: 2ı 77, 2203, 2220, 2230'da yer almaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3471- Kimsenin Karşısına Çıkıp Görünemeyeceği Fitnelerden Sakının