HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3467- Kıyametin Yaklaşacağı Zamanlarda Yıldırımlar Çoğalacaktır

 

8422- * ... Bize Muhammed b. Mus'ab el-Kurpusai tahdis etti, bize Umare el-Miveri, Ebu Nadra'dan tahdis etti. O Ebu Said el-Hudri (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kıyametin yaklaşacağı zamanlarda yıldırımlar çoğalacaktır. Öyle ki insanlar sabah olacağı vakit bugün kime yıldırım çarptı diye konuşacaklar, diğerleri: Filan kişi ve filan kişiye"

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 64 Muhammed b. Mus'ab yoluyla böylece rivayet etmişlerdir. Zehebi, Umare sikadır ama onun rivayetini almamışlardır demiştir.

 

 

 

8423- * ... Bize Süfyan, Mansur’dan tahdis etti. O Rib'i b. Hiraş’dan, o Huzeyfe (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Ey Ebu Abdullah namaz kılanlar birbirleriyle çarpışacak olurlarsa ne yapmamızı emredersin diye soruldu, o şöyle dedi: Sana evinin en uzaktaki odanın hangisi olduğuna bakıp oraya girmeni emrederim. Şayet (seni öldürmek isteyen) senin bulunduğun yere girecek olursa haydi hem benim, hem kendinin günahını al (cezanı çek) de böylelikle (kardeşine elini uzatmayan) .Ademoğlu gibi olursun.[Sahih]

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8424- * ... Said b. Iyas el-Cureyri, Ebu'l-Ala b. eş-Şihhir’den bildirdi. O Abdurrahman b. Suhar el-Abdi’den, o babasından şöyle dediğini nakletti:

Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Birtakım Arap kabileleri yerin dibine geçirilip de filan oğullarından geriye kimler kaldı denilecek hale gelinmedikçe kıyamet kopmayacaktır." (Suhar) dedi ki: O "Birtakım kabileler" deyince, onların Araplardan olacağını anlamıştım. Çünkü Acemler (Arap olmayanlar) doğdukları şehirlerine, kasabalarına nispet edilirler.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 483; V, 31; Taberani, Kebir, 7404; Ebu Ya'la, Müsned, T, 215; Mecma, VIII, 9'da ayrıca Bezzar tarafından da rivayet edildiğini belirtip ravilerinin sika olduklarını söylemiştir.

 

 

 

8425- * ... Bize el-Hasan b. Amr el-Fukayni, Ebu'z-Zubeyr’den tahdis etti. O Abdullah b. Ömer (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ümmetim arasında yerin dibine geçirilmek, hilkatin değiştirilmesi ve (gökten) atış yapılması (suretiyle helak olmak) görülecektir."

 

Eğer Ebu'z-Zubeyr, Abdullah b. Ömer'den bizzat hadis dinlemiş ise hadis Müslim'in şartına göre sahihtir. Bununla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Ravileri Sikadır

 

 

 

8426- * ... Süfyan’dan, o el-Ameş ve Ebcer'den, onlar Abdurrahman b. Said b. Vehb’den, o babasından, o Huzeyfe (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Sanki ben aranıza gelip inmiş bir binekliyi görür gibiyim. Bu kişi yetimler ve dullar ile Allah'ın onların babalarına fey (ganimet) olarak ihsan ettikleri arasında engel olduğunu ve: Bu mal bizimdir dediğini görür gibiyim.[Sahih]

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3468- Kıyamet Kopmadan Önce Özel Kimseler Selamlaşacak, Ticaret Yaygınlaşacaktır