HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3468- Kıyamet Kopmadan Önce Özel Kimseler Selamlaşacak, Ticaret Yaygınlaşacaktır

 

8427- * ... Bize Beşir b. Süleyman, Seyyar Ebu'l-Hakem'den tahdis etti. O Tarık b. Şihab’dan şöyle dediğini nakletti: Abdullah b. Mesud (r.a)'un yanında oturuyorduk. Onun müezzini gelerek: Namaza kalkıldı dedi, o da kalktı, biz de onunla birlikte kalktık. Mescide girdiğimiz vakit insanların mescidin ön tarafında rükua eğilmiş olduklarını görünce derhal tekbir alıp rükua eğildi ve (bu halde iken safa kadar) yürüdü. Biz de onun yaptığının aynısını yaptık. (Tarık) dedi ki: Hızlıca yürüyen bir adam geçti ve esselamu aleyküm ey Abdurrahman'ın babası dedi. O (Abdullah b. Mesud) Allah doğru söylemiştir, Rasulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tebliğ etmiştir dedi. Namazı kıldıktan sonra o da geri döndü ve evine hanımının yanına içeri girdi. Biz de onu bulunduğu yerden çıksın diye oturup bekledik. Birbirimize: Ona hanginiz (böyle demesinin sebebini) sorsun dedik. Tarık: Ben sorarım dedi. Tarık ona sorup, şöyle dedi: Adam sana selam verdi, sen ona Allah doğru söylemiştir, Rasulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tebliğ etmiştir diye cevap verdin dedi. Abdullah (b. Mesud) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Kıyametten önce özel kimseler birbirlerine selam verecek, ticaret öyle yaygınlaşacak ki kadın ticaret hususunda kocasına yardımcı olacak. Hatta kişi malıyla birlikte yeryüzünün uzak yerlerine çıkıp gidecek, geri dönerek: "Hiçbir karım olmadı diyecek."

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, i, 407, 419. Her ikisi de (Hakim ve Zehebi de) hadis hakkında bir değerlendirmede bulunmayıp, susmuşlardıro Hadis sahihtir. Amr b. Tağlib’den gelen Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 1171; İbn Mende, el-Marife, II, 59/b'de yer alan bir şahidi bulunmaktadır.

 

 

 

8428- * ... Bize Şube, Husayn’dan bildirdi. O Amir oğullarından bir adam olan Abdula'la b. el-Hakem’den, o Harice b. es-Salt el-Burcumi'den şöyle dediğini nakletti: Bir gün Abdullah ile birlikte mescide girdim. Cemaatin rüku'da olduğunu gördüm. Bir adam geçip ona selam verdi. O: Allah da, Rasulü de doğru söylemiştir, Allah da, Rasulü de doğru söylemiştir dedi. Ben bunun hakkında ona sorunca şu cevabı verdi: Mescitler gidip gelinen yollar haline getirilmedikçe adam adama ancak tanıdığından ötürü selam verecek duruma gelmedikçe, kadın kocasıyla birlikte ticarete girmedikçe, atların fiyatı ve kadınlar(ın mehri) pahallılaşmadıkça sonra da kıyamet gününe kadar pahalanmamak üzere ucuzlamadıkça kıyamet kopmayacaktır.

 

Bu senedi sahih bir hadistir. Buradaki sözleri Beşir b. Süleyman kendi rivayetinde müsned olarak nakletmiş sonra da hadis Şube'nin bu rivayetiyle sahih olmuştur. Bununla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3469- Fitne Zamanlarında insanların En Hayırlı Olanlarına Dair