HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3466- Ümmet Aralarında Üç Husus Ortaya Çıkmadığı Sürece Şeriat Üzere Devam Edecektir

(Sakkar, İlim kabzı ve Veled-i zina artışı)

 

8420- * ... Bize İbn Vehb bildirdi, bana Yahya b. Eyyub, Zebban b. Faid’den haber verdi. O Sehl b. Muaz b. Enes'ten, o babası (r.a)'ndan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Aralarında şu üç husus ortaya çıkmadıkça bu ümmet (doğru) şeriat üzere kalmaya devam edecektir: Onlardan ilim kabzedilip, alınmadıkça, aralarında zinadan doğma çocukların sayısı çoğalmadıkça ve aralarında sakkar denilen kimseler ortaya çıkmadıkça" Ashab: Sakkarlar ne demektir ey Allah'ın Rasulü? diye sordu. Şöyle buyurdu:

"Bunlar ahir zamanda ortaya çıkacak birtakım insanlardır ki karşılaştıkları vakit birbirlerine selamları lanetleşme olacaktır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 439; Taberani, Kebir, XX, 439'da Zebban b. Faid yoluyla böylece rivayet etmiştir. Zehebi: (Hadis) mÜnkerdir. Buhari ve Müslim, Zebban'ın rivayetini almamışlardır demektedir. Heysemi, Mecma, i, 202'de Zebban zayıf bir ravidir, sika olduğu da söylenmiştir demektedir.

 

 

 

8421- ... Bize Abdurrahman b. Abdullah el-Me sudi, Said b. Ebi Burde'den bildirdi. O babasından, o Ebu Musa (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ümmetim (ilahi) rahmete nail olmuş bir ümmettir. Ahirette ona azap yoktur. Allah bu ümmetin azabını dünyada öldürmek, zelzeleler ve fitneler olarak takdir buyurmuştur."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3467- Kıyametin Yaklaşacağı Zamanlarda Yıldırımlar Çoğalacaktır