HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3465- Kendisinden Bir Ateş Çıkacak Olan Habsuseyl'e Dair (Süleymoğulları Harresi)

 

8416- Bunu bize Kadı Ahmed b. Kamil haber verdi ... Bize Abdulhamid b. Cafer, Ebu Cafer Muhammed b. Ali b. el-Huseyn (r.a)'den bildirdi. O Nafi b. Bişr es-Sulemi’den, onun babasından rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Habsuseyl denilen harreden bir ateş çıkacak ve ağır bir şekilde yol alacaktır. Geceleyin saklanacak gündüzün yol alacaktır. Sabah ve öğleden sonra yoluna devam edecektir. Sabahleyin yola çıkacağı vakit ey insanlar ateş yola çıktı, siz de yola çıkın denilecek. Ateş (öğle vakti dinleneceği vakit) ey insanlar ateş dinlendi, siz de dinleniniz (denilecektir). Öğleden sonra yola çıkacağı vakit ey insanlar ateş yola çıktı siz de çıkınız denilecektir. Ateş yetiştiğini yiyecektir."

 

Kıyametin alametlerinin sözkonusu edildiği hadislerde Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den Hicaz topraklarından ateşin çıkışını Asım b. Adiyy el-Ensari, Ebu Hureyre ve Ebu Zerr el-Gıfari rivayet etmişlerdir. Bu hadis daha önce de zikredilmiş idi.

 

Diğer Tahric: Ebu Ya'la, Müsned, 934; İmam Ahmed, Müsned, III, 443; Taberani, Kebir, 1229; Heysemi bunu Mecma, VIII, 12'de zikretmiş, İmam Ahmed'in ravilerinin sika olduklarını söylemiştir. Halbuki Ahmed'in senedinde Rafi b. Bişr vardır ki o bu hususta İbn Hibban'ın adeti üZere ona sika demesine güvenmiştir. Fakat Zehebi, İbn Hibban'ın ona sika demesine kanmamış görünüyor ki Telhis'te bu hadisten sonra: Rafi meçhuldür demiştir. Bundan öncekine ve sonrakine bakınız.

 

 

 

8417-  * Hadisin Asım b. Adiyy yoluyla gelen rivayetini bize Şeyh Ebu Bekr b. İshak tahdis etti ... Bize Abaye b. Bekr b. Ebi Leyla el-Müzeni, İbrahim b. İsmail b. Mücemmi’den tahdis etti. O Abdullah b. Bekr b. Muhammed b. Amr b. Hazm'dan, o babasından şöyle dediğini nakletti: Bana Ebu'lBeddah b. Asım el-Ensari babasından şöyle dediğini tahdis etti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (Medine'ye) ilk geldiği sıralarda bize sorup: "Habsuseyl nerededir?" buyurdu. Biz bilmiyoruz dedik. Suleym oğullarından bir adam yanımdan geçti, ben: Nereden geldin? dedim. O: Habsuseyl'den dedi. Hemen ayakkabılarımın getirilmesini istedim ve Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın yanına giderek: Ey Allah'ın Rasulü sen bize Habsuseyl'i sormuştun, biz onun nerede olduğunu bilmiyorduk. İşte yanımdan bu adam geçti, ben de ona sordum. Kendi ailesinin orada olduğunu söyledi dedim. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Ailen nerede?" diye sordu. O:

Habsuseyl'dedir dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "Aileni oradan uzaklaştır çünkü fazla bir zaman geçmeden oradan Busra'daki develerin boyunlarını aydınlatacak bir ateş çıkacaktır."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir .

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, XVII, 458'de İbrahim b. İsmail yoluyla böylece rivayet etmiştir. Zehebi: Münkerdir, İbrahim zayıftır, İsmail hakkında da (olumsuz eleştirilerde) bulunulmuştur demektedir.

 

 

 

8418- Hadisin Ebu Hureyre (r.a.) yoluyla gelen rivayetini bize Ebu Cafer Muhammed b. Muhammed el-Bağdadi haber verdi. .. Akil'den, onun İbn Şihab’dan rivayet ettiğine göre Said b. el-Müseyyeb kendisine şunu haber verdi. Ebu Hureyre (r.a.)'yin kendisine haber verdiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hicaz topraklarından çıkacak bir ateşten ötürü Busra'daki develerin boyunları aydınlanmadıkça kıyamet kopmayacaktır."

 

Diğer Tahric: Buhari, 7118; Müslim, 2902

 

 

 

8419- ... Bize Ma'mer, Eyyub’dan bildirdi. O İbn Sirin’den şöyle dediğini nakletti: Sad b. Ebi Vakkas'a: Sen savaşmayacak mısın çünkü sen (Ömer'in kendisinden sonraki halifeyi seçmek üzere gösterdiği) şura üyelerindensin ve üstelik sen bu işe senden başkalarına göre daha bir hak sahibisin. Şu cevabı verdi: Bana iki gözü, bir dili, iki dudağı bulunan, kafiri müminden tanıyıp ayırt edebilen bir kılıç getirmediğiniz sürece savaşmayacağım. Ben cihadı bildiğim zamanlarda cihad ettim. Eğer benden daha hayırlı bir adam varsa ben kendimi öne geçirmeyeceğim.[Sahih]

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3466- Ümmet Aralarında Üç Husus Ortaya Çıkmadığı Sürece Şeriat Üzere Devam Edecektir

(Sakkar, İlim kabzı ve Veled-i zina artışı)