HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3462- Kıyamet Ancak Allah'ın Yarattıkları Arasından Şerlilerin Başına Kopar

 

8408- * ... Bana Muaviye b. Salih, el-Ala b. el-Haris ed-Dımeşki’den tahdis etti. O el-Kasım’dan, o Ebu Umame (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "İşin ancak şiddeti artar. Mal ancak bollaşır ve kıyamet de ancak yarattıklarının şerlileri başınakopar."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 7757 ve 7894'de buradakinden farklı el-Kasım'dan gelen böyle bir rivayet olarak kaydetmiştir. Yine Taberani bunu Müsnedu'ş-Şamiin, 1941; Kudai, Müsnedu'ş-Şihab, 899'da rivayet etmişlerdir. Hasen, sahih bir hadistir.

 

 

 

8409- ... Bize Asım el-Ahvel, Ebu Kebşe’den şöyle dediğini tahdis etti: Ebu Musa el- Eş'ari (r.a)'yi şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şüphesiz önünüzde karanlık gecenin parçaları gibi fitneler vardır. Bu fitnelerde kişi mümin olarak sabahı eder, kafir olarak akşama varır. Mümin olarak akşamı eder, kafir olarak sabaha çıkar. Bu fitnelerden oturan, ayakta durandan hayırlı olacaktır. Bu fitnelerde ayakta duran, yürüyenden hayırlı olacaktır. Bu fitnelerde yürüyen o fitnelere koşandan hayırlı olacaktır." Ashab: Bize neyi emredersin ey Allah'ın Rasulü? dedi. Allah Rasulü: "Evlerinizden ayrılmayınız" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Bu hadisi Ebu Bekre el-Ensari ve Said b. Malik de Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan böylece rivayet etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4262; Tirmizi, 2206; İbn Mace, 3961; İbn Hibban, 5962. Hasen, sahih bir hadistir. Yine bu hadisi rivayet edenler arasında: İmam Ahmed, Müsned, IV, 408, 416; İbn Ebi Şeybe, Musannef, XV, 12 de vardır. Ayrıca bk. Mealimu's-Sünen, IV, 337

 

 

 

8410- Hadisin Ebu Bekre el-Ensari yoluyla gelen rivayetini bize Fakih Ahmed b. Selman haber verdi. Bize Ebu Davud es-Secistani haber verdi. Bize Süleyman b. Harb tahdis etti. Bize Hammad b. Zeyd tahdis etti.

Bize Ahmed b. Süleyman da haber verdi. Bize Ebu Davud tahdis etti. Bize Sehl b. Bekkar tahdis etti. Bize Hammad b. Seleme tahdis etti. Bir topluluk Osman b. Şahhan’dan, o Müslim b. Ebi Bekre’den şöyle dediğini nakletti: Ebu Bekre (r.a.)'yi şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şunu bilin ki yakın gelecekte pek çok fitneler olacaktır. Sonra bir fitne olacaktır ki o fitnede oturan ayakta durandan hayırlı, o fitnede ayakta duran yürüyenden hayırlı, o fitnede yürüyen ona koşandan hayırlı olacaktır. Bu fitne inecek olursa kimin develeri varsa gitsin develerinin yanına, kimin koyunları varsa gitsin koyunlarının yanına, kimin de bir arazisi varsa gitsin arazisine." Bir adam ona Ey Allah'ın Rasulü eğer develeri, koyunları, arazisi yoksa sence ne yapsın? dedi. Allah Rasulü şöyle buyurdu: "O vakit o kimse bir taş alıp onu kılıcının keskin tarafına vurup (kılıcını körehsin) sonra da kurtulabilirse kurtulsun." Sonra Allah Rasulü: "Allah'ım tebliğ ettim mi?" dedi ve bunu üç defa tekrarladı. Bir adam şöyle söylüyor: Ey Allah'ın Rasulü eğer iki saftan -yahut iki kesimden- birisine götürülünceye kadar zorlanacak olursam bir adam bana bir ok atar yahut bir kılıç darbesi indirip de beni öldürürse kanaatin nedir? dedi. Allah Rasulü: "Kendisinin de, senin de günahını yüklenir ve cehennem ashabından olur" buyurdu ve bu sözlerini üç defa tekrarladı.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2887; Ebu Davud, 4256. Bu hadisi Müslim böylece tahriç etmiş bulunmaktadır.

 

 

 

8411 - Hadisin Sad b. Malik yoluyla gelen rivayetini de bize Fakih Ahmed b. Süleyman haber verdi. Bize Ebu Davud tahdis etti, bize Amr b. Avn tahdis etti. Bize Huşeym, Davud b. Ebi Hind'den tahdis etti. O Ebu Osman en-Nehdi'den, o Sad b. Malik (r.a)'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Gerçek şu ki yakında bir fitne ortaya çıkacaktır. Bu fitnede oturan ayakta durandan hayırlı olacaktır, o fitnede ayakta duran yürüyenden hayırlı olacaktır, o fitnede yürüyen koşandan hayırlı olacaktır. Koşan biniciden hayırlı olacaktır, binici de bineğini hızla sürenden hayırlı olacaktır."[Sahih]

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir. Bu konu gerçekten büyük (etraflı) bir konu haline gelmiştir. Bununla birlikte her ikisi bunu tahriç etmemişlerdir. Bunu bu ilmin imamlarından birisi olan Ebu Davud tahriç etmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3463- (Gittikçe) işin (Menfi Hallerin) Ancak Ağırlığı Artacak, Din ise Gittikçe Daha Çok Gerileyecektir