HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3463- (Gittikçe) işin (Menfi Hallerin) Ancak Ağırlığı Artacak, Din ise Gittikçe Daha Çok Gerileyecektir

 

8412- * ... Bize Muhammed b. İdris eş-Şafii (r.a) tahdis etti. Bize Muhammed b. Halid el-Cundi, Eban b. Salih'ten bildirdi. O el-Hasan’dan, o Enes b. Malik (r.a)'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Gittikçe işin ancak şiddeti artacak, din ancak gittikçe gerileyecek. İnsan da gittikçe daha çok cimrileşecektir. Kıyamet de ancak insanların şerlilerinin başına kopacaktır. İsa b. Meryem dışında da bir mehdi (hidayete iletecek) kimse kalmayacaktır."

 

Sabit b. Muaz dedi ki: San'a’dan iki günlük mesafe kadar uzaklıktan el-Cened'e doğru yöneldim. Onların bir muhaddislerinin huzuruna girdim. Bu hadisi soruşturdum. Bu hadisi onda Muhammed b. Halid el-Cenedi’den, o Eban b. Ayyaş'dan, o el-Hasan’dan, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den aynı şekilde rivayet edilmiş olduğunu gördüm.

Bu hadisin metninin bir kısmı da Abdulaziz b. Suhayb’dan, o Enes b. Malik (r.a)'ten, o Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan diye de rivayet edilmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 4039; Kudai, Müsnedu'ş-Şihab, 898; Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, IX, 191; İbn Abdi'I-berr, Camiu Beyani'l-İlm, I, 188; Ebu Amr ed-Dani, es-Sünenu'l- Varide fi'l-Flten, III, 3/b, IV, 9/a; es-Silefi, et-Tuyuriyyat, i, 62; Hatib, Tarih-u Bağdat, i, ıo3; Beyhaki, el-Basu ve'n-Nuşur, s. 209

Hakim'in de işaret ettiği gibi bu hadis ihtilaflı olmak ile illetlidir. Hakim ayrıca zayıf olduğuna da dikkat çekmiştir. Diğer taraftan Muhammed b. Halid meçhul ravilerden birisidir. el- Hasan ise tedlis yapan bir ravidir ve burada an lafzını kullanarak rivayette bulunmuştur.

 

 

Hadisin Abdulaziz'in, Enes b. Malik'ten rivayetini:

 

8413- Bize el-Hasan b. Ali et-Temimi -Allah'ın rahmeti üzerine olsuntahdis etti ... Bize Mubarek b. Ebu Suhayb tahdis etti, bize Abdulaziz b. Suhayb, Enes b. Malik (r.a.)'ten tahdis etti. O Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "Zamanın gittikçe ancak zorluk ve sıkıntısı artar, insanların ancak cimrilikleri artar, kıyamet de ancak şerli insanların başına kopar."

Ben bu hadisi sahip olduğu bu ileri derecedeki illet ile birlikte hayret edilecek bir durumda olduğu için zikrettim yoksa ben bunu Müstedrek'te Buhari ve Müslim'e karşı -Allah ikisinden de razı olsun- bunu delil göstermek üzere zikretmiş değilim. Çünkü böyle bir yerde bu hadisten daha öncelikli olarak zikredilmesi gereken hadis Süfyan es-Sevri'nin, Şube'nin, Zaide'nin ve onların dışında diğer Müslümanların imamlarının Asım b. Behdele’den, onun Zirr b. Hubeş'ten, onun Abdullah b. Mesud (r.a.)'dan diye rivayet ettiği Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in da şöyle buyurduğu na dair hadisidir: "Benim ehl-i beytimden ismi benim ismime uygun, babasının adı babamın ismi gibi bir adam hükümdar olmadıkça ve yeryüzünün haksızlık ve zulümle doldurulduğu gibi adalet ve insaf ile doldurmadıkça günler ve gecelerin sonu gelmeyecektir."

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4282; Tirmizi, 2231; İbn Hibban, Sahih, 6824. Bu hasen bir hadistir. Bunu ayrıca İmam Ahmed, Müsned, I, 377, 430; Taberani, Kebir, 10213-10217, 10219- 10224 ve diğerleri; Ebu Davud, 4282; Tirmizi, 2231; İbn Hibban, 6824. Bu has en bir hadistir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3464- insanların Üzerine Öyle Bir Zaman Gelecek Ki Aralarında Tek Bir Mümin Dahi Bulunmadığı Halde Mescitlerde Toplanıp Bir Araya Geleceklerdir