HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3461- Ömer (r.a)'ın Fitneye Dair Hutbesi

 

8405- *". Bize Said b. Iyas el-Cureyri, Ebu Nadra’dan bildirdi. O Ebu Firas'dan şöyle dediğini nakletti: Ömer b. el-Hattab (r.a) dedi ki: Ey insanlar Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aramızda iken, vahiy inip duruyorken, sizin haberlerinizin bir kısmı aranızda iken biz sizi bilip tanıyorduk. Şunu bilin ki Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (aramızdan) artık gitmiş ve vahiy kaldırılmış bulunuyor. Bu sebeple artık biz sizleri ancak size söyleyeceklerimle tanırız. Şunu bilin ki sizden her kimden hayır ortaya çıkarsa (her kim hayır yaparsa) biz de onun hakkında hayır zannedip düşünür ve buna dayanarak onu severiz. Her kim bize bir şer izhar ederse biz de onun hakkında kötü düşünür ve bu şerre dayanarak ona buğz ederiz. İçimizdeki haller ise sizinle Rabbiniz arasındadır. Şunu da biliniz ki bir zamanlar ben Kur'an'ı okuyup (öğrenen) bir kimsenin bununla yüce Allah'ın rızasını ve onda bulunan mükafatlan arzu ettiğini düşünüyordum. Fakat sonraları ben birtakım kimselerin o Kur'an'ı insanların yanındakini isteyip, arzu ederek okuyup öğrendiklerini görüyor gibiyim. Dikkatli olun Kur'an okumanız (öğrenmeniz) ve ameliniz ile Allah'ın yanındakini isteyiniz. Şunu bilin ki Allah'a yemin ederek söylüyorum ben amillerimi (vali ve diğer memurlarımı) sizin teninizi dövsünler, mallarınızı (haksızca) alsınlar diye göndermiyorum. Aksine ben onları size dininizi, sünnetlerinizi öğretsinler, aranızda adaleti uygulasınlar ve aldığınız ganimetleri aranızda paylaştırsınlar diye gönderiyorum. Dikkat edin her kime (yapılmaması gereken) bu hususlardan herhangi birisi yapılacak olursa mutlaka onu bana şikayet etsin. Ömer'in nefsi elinde bulunana yemin ederim ki ona bu haksızlığı yapana kısas uygularım.

Bunun üzerine Amr İbnu'l-As (r.a) ileriye atılarak şöyle dedi: Ey müminlerin emiri Müslümanlardan bir kimsenin bir grup kişi başında yönetici iken yönetimi altındakilerin bazılarını tedib edecek olursa ne dersin? Bundan dolayı ona kısas uygulayacak mısın?

Ömer dedi ki: Ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı kendisine kısas uygularken görmüş de nasılolur da ona kısas uygulamayayım? Şunu bilin artık onları dövmeyiniz (döverseniz) onları zelil edersiniz. Haklarını onlara vermemezlik etmeyiniz, o takdirde onları nankörlüğe itersiniz. Onları (yerine getirmekle yükümlü olmadıkları) işlere zorlamayınız. O takdirde onları fitneye düşürürsünüz. Sık ağaçların bulunduğu ormanlarda konaklamalarını istemeyiniz. O takdirde onları kaybedersiniz.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 686 el-Cureyri yoluyla böylece rivayet etmiştir. Hadis ayrıca Ebu Davud, 4537'de bu şekilde olmakla birlikte muhtasardır. Nesai, VIII, 34'de de onun gibidir. Kenzu'lUmmal, VI, 307'de İbn Sad, Futuh-u Mısır'da İbn Abdilhakem, Müsned'inde Müsedded, İbn Huzeyme, el-Mavaiz'de el-Askeri, el-Cami'de Ebu Zerr el-Herevi, Tarih-u Dımaşk'ta İbn Asakir, Beyhaki ve Said b. Mansur tarafından rivayet edildiğini belirtmektedir.

 

 

 

8406- * ... Bize en-Nadr b. Şumeyl tahdis etti, bize Muhammed b. Amr, Ebu Seleme’den bildirdi. O Ebu Hureyre (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yaklaşmış bulunan bir şerden dolayı vay Arapların haline! Gücünüz yetiyorsa ölünüz."

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Senedi sahihtir. Ebu Davud, 4249. Daha önce buradakinden daha uzun olarak 1, 108'de (374 numara ile) geçmiş bulunmaktadır. Aynı şekilde ileride yer aldığı kaynakların daha etraflı bir şekilde gösterilmesi suretiyle de IV, 483'de (8536 numara ile) gelecektir. Bu haberin son bölümü Ebu Davud'da yoktur.

 

 

 

8407- * ... Bize Ma'mer, Eyyub’dan bildirdi. O İbn Sirin’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabından on bin kişi varken fitne alevlendi. O fitnede onlardan kırk kişi dışında saklanan olmadı (diğerleri hepsi ortadaydı). Ali'nin yanında aralarında Eyyub'un, Sehl b. Huneyf'in ve Ammar b. Yasir'in de bulunduğu Bedir'e katılmış olanlardan 240 küsur kişi durdu.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3462- Kıyamet Ancak Allah'ın Yarattıkları Arasından Şerlilerin Başına Kopar