HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3460- Adamın Acizlik ile Fücur (Günah işlemek, Hayasızlık Yapmak) Arasından Birisini Seçmekte Serbest Olacağı Bir Zaman Gelecektir

 

8401- .. o Bize Süfyan, Davud b. Ebi Hind'den tahdis edip dedi ki: Bana bir şeyh (hadis ravisi) Ebu Hureyre (r.a.)'i şöyle derken dinlediğini haber verdi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İnsanların üzerine bir kimsenin acizlik ile günah işlemekten birisini seçmekte serbest bırakılacağı bir zaman gelecektir. O zamana yetişen kimse günah işlemeye acizliği tercih etsin."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Süfyan es-Sevri'nin, Davud b. Ebi Hind’den rivayetinde adını vermediği hoca ise Said b. Ebi Cubeyre'dir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 7730 bu yoldan rivayet etmiştir. Hadis aynı şekilde Mecma, VII, 287'de belirtildiği üzere Ebu Hureyre'den diye rivayet edilmiş olup, Heysemi ve başkaları buradaki senette Davud'un hocasının (şeyhinin) meçhuloluşundan ötürü bu illetten dolayı zayıf kabul etmişlerdir. Birden çok kişi böyle yapmıştır. Ancak Hakim'in ikinci rivayet yolunda bu hocanın adını verdiği gözlerinden kaçmış bulunmaktadır. Ancak Hakim'in onun adını vermesinin bir faydası yoktur. Çünkü ben onun biyografisini kaydeden kimseyi tespit edemedim. Böylelikle hadis yine eski halini sürdürmektedir.

 

 

 

8402- ... Bize Abbad b. el- Avvam, Davud b. Ebi Hind’den bildirdi. O Said b. Ebi Cubeyre’den, o Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "İnsanlar üzerine kişinin acizlik ile günahkarlık arasında tercih yapmakta serbest bırakılacağı bir zaman gelecektir. Sizden o zamana yetişecek olan kimse acizliği günahkarlığa tercih etsin,"

 

 

8403- ... Bana Ebu'z-Zahiriyye, Kesir b. Murre'den tahdis etti. O İbn Ömer (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: ''Andolsun ki benden sonra ümmetimi kapkaranlık gecelerden parçalar gibi fitneler bürüyecektir. Bu fitneler zamanında kişi mümin olarak sabahı edecek, kafir olarak akşama ulaşacak. Mümin olarak akşamı edecek, kafir olarak sabaha çıkacaktır. Birtakım kimseler dinlerini azıcık bir dünya malına karşılık satacaklar."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

Bunun şahidi ise bu metni tanımlayan bir hadis-i şeriftir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 118; Tirmizi, 2196 buradakine yakın olarak hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

8404- Bize Şeyh Ebu Bekr b. İshak tahdis etti, bize Muhammed b. Yakub bildirdi.

Bize Ebu Abbas Muhammed b. Yakub da tahdis etti. Bize Bahr b. Nasr tahdis etti, bize Abdullah b. Vehb tahdis etti. Bana Amr b. el-Haris ve İbn Lehia, Yezid b. Ebi Habib'den haber verdi. O Sinan b. Sad'dan, o Enes b. Malik (r.a)'ten, oRasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'tan şöyle buyurduğu nu nakletti: "Kıyametten önce karanlık gecenin parçaları gibi fitneler olacaktır. O fitnelerde adam mümin olarak sabahlayacak, kafir olarak akşamı edecek. Mümin olarak akşama varacak, kafir olarak sabaha ulaşacak ve birtakım kimseler dinlerini az miktardaki bir dünyalığa mukabil satacaklardır."

 

Diğer Tahric: Tirmizi, III, 221 -Tuhfe Şerhi ile-; İbn Ebi Şeybe, el-İman, 64; Dekaiku'l-Kulus, s. 66'da belirtildiği üzere "Sıfatu'l-Munafık", s. 66. Hakim'in senedi hasendir. Ondan önceki rivayet de buna aynı şekilde şahitlik etmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3461- Ömer (r.a)'ın Fitneye Dair Hutbesi