HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3459- Bu Ümmet Arasında Beş Fitne Takdir Edilmiştir

 

8399- ... Bize Abdurrezzak bildirdi, bize Ma'mer, Tarık b. Şihab’dan bildirdi. O Münzir es-Sevri'den, o Asım b. Damra'dan, o Ali (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Bu ümmet arasında beş fitne bırakılmıştır. Önce genel bir fitne sonra özel bir fitne sonra genel bir fitne sonra özel bir fitne sonra da insanların kendisi sebebiyle davarlar gibi konuşacağı kör, sağır ve katmerli fitne gelecektir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8400- ... Bize Ebu İshak el-Fezari, el-Ameş'den şunu tahdis etti: Amr b. Murre Ebu'l-Bahteri'den diye nakletti. O Ebu Sevr'den şöyle dediğini nakletti: Mescitte birbirleriyle konuşurlarken Huzeyfe ile İbn Mesud'un yanına gittim. Fitneyi sözkonusu ettiler. İbn Mesud dedi ki:

Ben onun (fitnenin) ökçeleri üzerinde bu esnada bir hacamat kanı kadar bir kanın dahi dökülmeden gerisin geri döneceği kanaatinde değildim. "Ve halbuki (bize sözü edilen fitne halinde) kişi mümin olarak sabahı edecek, kafir olarak akşama ulaşacak, kafir olarak sabahı edecek, mümin olarak akşama varacak. Bugün fitne halinde savaşır, ertesi gün Allah onun canını alır. Kalbi baş aşağı çevrilir, kıç ı ise yukarıya çıkar." Huzeyfe: Doğru söyledin, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) fitne hakkında bize böyle tahdis etmişti dedi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Burada sözü geçen Ebu Sevr ise tabiinin büyüklerindendir. Ebu'l-Bahteri de Huzeyfe'ye yetişmiştir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, V, 394. Amr b. Murre yoluyla böylece ve bu lafızlara yakın olarak rivayet etmiş bulunmaktadır. Hakim bunu ileride Müstedrek, IV, 546'da yine Amr’dan böylece (8685 numara ile) zikredecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3460- Adamın Acizlik ile Fücur (Günah işlemek, Hayasızlık Yapmak) Arasından Birisini Seçmekte Serbest Olacağı Bir Zaman Gelecektir