HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3450- Nebi (s.a.v.)'in Beytin Üzerine Yürüyen Bir Ordunun Yerin Dibine Geçirileceğine Dair Verdiği Haber

 

8370- ... Bize Cerir, Abdulaziz b. Rufey’den tahdis etti. O Ubeydullah b. el- Kıbtiyye’den şöyle dediğini nakletti: el- Haris b. Ebi Rabia ve Abdullah b. Safvan -ben de onlarla birlikte olduğum halde- Ümmü Seleme (r.anha)'nin huzuruna girdiler ve ona yerin dibine geçirilecek ordu hakkında soru sordular. Bu Abdullah b. ez-Zubeyr'in (Mekke'de halifeliğini ilan ettiği) günlerde olmuştu. Üm mü Seleme (r.anha) dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Bir sığınan Harem'e sığınacak, onun üzerine bir ordu gönderilecek. Onlar yerin düzlük bir yerinde iken yerin dibine geçirilecekler." Ben: Ey Allah'ın Rasulü peki zorlanarak çıkmış olanın durumu nasıl olacak? dedim. O: "Onlarla birlikte o da yerin dibine geçirilecek ama o kıyamet gününde niyeti ne ise ona göre diriltilecek" buyurdu. Sonra Ümmü Seleme dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir sığınmacı bey te sığınacak" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2282; Tirmizi, 1272; İbn Mace, 4065. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

8371 - ... Ümeyye b. Safvan b. Abdullah b. Safvan’dan rivayete göre o dedesi Abdullah b. Safvan'ı şöyle derken dinlemiştir: Bana Hafsa (r.anha)'nın tahdis ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bu bey te doğru ona savaş açmak üzere bir ordu gelecektir. Nihayet onlar yerin düzlük bir yerinde iken tam ortalarından yerin dibine geçirilecekler. Baştakileri geride olanlara seslenecek, bu sefer onlar da onların durumunu haber vermek üzere kaçmış kişi dışında tamamen yerin dibine geçirilecekler." Bir adam ben senin deden adına yalan söylemediğine şahitlik ederim. Senin dedenin de Hafsa adına yalan uydurmadığına şahitlik ederim. Hafsa'nın da Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adına yalan uydurmadığına şahitlik ederim dedi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Müslim, 2283; Nesai, V, 207; İbn Mace, 4063. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır.

 

 

 

8372- ... Bize Ömer b. Hafs b. Gıyas en-Nehai tahdis etti. Bize babam Mis'ar’den tahdis etti. O Talha b. Musarrif'ten, o Ebu Müslim elAğar’dan, o Ebu Hureyre (r.a.)’den, o Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)’den şöyle buyurduğunu nakletti: "(Gönderilecek) ordulardan bir ordu yerin dibine geçirilmedikçe yüce Allah'ın beytine karşı savaş açan ordular gönderilmeye devam edecektir."

 

Bu garip, sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir. Ben bunu Ömer b. Hafs b. Gıyas dışında tahdis eden bikrimse olduğunu bilmiyorum. Bu hadisi de kendisinden İmam Ebu Hatim rivayet etmektedir.

 

Diğer Tahric: Nesai, V, 206; Ebu Nuaym, Hilyetu'l-Evliya, VII, 244; el-Fakihi, Ahbar-u Mekke'de zikretmişlerdir. Sahih bir hadistir. Buhari ve Müslim'in Sahihlerinde Aişe (r.anha)'den gelen bir şahidi vardır.

 

 

 

8373- * ... Bize Abdurrahman b. Yezid b. Cabir'in tahdis ettiğine göre o Suleym b. Amir'i şöyle derken dinlemiştir: Ben el-Mikdad b. el-Esved el-Kindi (r.a)'yi şöyle derken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim:

"Yeryüzü üzerinde ister kıldan yapılmış bir çadıra, ister kerpiçten yapılmış bir eve Allah'ın aziz bir kimsenin gücüyle, izzetiyle yahut zelil bir kimsenin zilletiyle İslam sözünü üzerlerine sokmayacağı hiçbir hane halkı kalmayacaktır. Allah da onları aziz edecek ve onları İslam sözünün sahipleri haline getirecek yahutta onları zelil edecek ve onlar da bu söze boyun eğmeyeceklerdir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, 6699; İmam Ahmed, Müsned, VI, 4; Taberani, Kebir, XX, 201; İbn Mende, 1084; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, IX, 181. Sahih bir hadistir. Ayrıca bk. Mecma, VI, ı4

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3451- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ümmetim Yetmiş Küsur Fırkaya Ayrılacaktır" Buyurmuştur