HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3451- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ümmetim Yetmiş Küsur Fırkaya Ayrılacaktır" Buyurmuştur

 

8374- * ... Bize Osman b. Yunus, Cerir b. Osman’dan tahdis etti. O Abdurrahman b. Cubeyr b. Nufeyr’den, o babasından, o Avf b. Malik (r.a)'ten şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ümmetim yetmiş küsur fırkaya ayrılacaktır. Bu fırkaların en büyüğü ise işleri kendi görüşlerine göre kıyaslayan ve bunun sonucunda da helali haram, haramı helal kılan bir fırka olacaktır."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Hatib, Tarih-u Bağdat, XIII, 307, 311. el-Fakih ve'l-Mütefakkih, r, 179; Beyhaki, Delailu'n-

Nubuvve, 34; İbn Abdilberr, Camiu Beyani'l-İlm, II, 163; İbn Hazm, İptalu'l-Kıyas adlı risalesi, s. 13; Bezzar -Keşfu'l-Estar'da belirtildiği üzere-; Müsned, 172'de rivayet etmişlerdir. Beyhaki dedi ki: Bunu münferiden Nuaym b. Hammad rivayet etmiş, ondan da zayıf bir topluluk bu rivayeti çalmıştır. Hadis münkerdir. Hatib de buna yakın değerlendirmelerde bulunmuştu. Hadis ayrıca Taberani, Kebir, XVIII, 90; Müsnedu'ş-Şamiyyin, 1172'de geçmektedir. Daha önce Hakim, Müstedrek, III, 547'de (6381 numara ile) geçmişti.

 

 

 

8375- * ... Bize Safvan b. Amr tahdis etti, bize Suleym b. Amir, Temim ed-Dari (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Andolsun bu iş (İslam) gece ve gündüzün vardığı her yere ulaşacaktır. Allah'ın bu dini ya aziz bir kimsenin izzetiyle (gücüyle) yahut zelil bir kimsenin zilleti ile sokmayacağı kıldan ya da kerpiçten yapılmış hiçbir ev bırakmayacaktır. Allah'ın izzeti ile İslam'da aziz olunur, onun zelil kılmasıyla da küfürde zelil olunur." 

Temim ed-Dari da şöyle derdi: Ben kendi aile halkım arasında bunu gördüm. Onlardan Müslüman olan kimselere hayır, şeref ve izzet nasip oldu fakat kafir kalanlar da zelil oldu, küçüldü ve cizye ödemekle karşı karşıya kaldı.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 103; Taberani, 1280; İbn Mende, 1085; Beyhaki, es-Sünenu'l-Kübra, IX, 81; Heysemi, Mecma, VI, 14. Sahih bir hadistir. Daha önce bunun biri I, 488'de (1840 numarada Ebu Salebe’den) diğeri I, 489'da (ancak orada böyle bir şahit tespit edemedik) Ebu Salebe ve İbn Ömer’den gelen iki şahidi geçmiş bulunmaktadır.

 

 

 

8376- ... Süfyan'dan, o el-Ameş'ten, o Süleyman b. Meysere'den, o Tarık b. Şihab’dan şöyle dediğini nakletti: Abdullah b. Mesud (r.a.) dedi ki: Sizler hakkı konuşanın susandan daha hayırlı, hak üzere ayakta duranın oturandan daha hayırlı olduğu bir zamanda yaşıyorsunuz. Sizden sonra öyle bir zaman gelecek ki o zamanda susan konuşandan, o zamanda oturan ayakta durandan hayırlı olacaktır. (Tarık) dedi ki: Bir adam: Ey Abdurrahman'ın babası peki böyle bir şey nasılolur? Bugün bir işi yapanın yaptığı hidayet olur da bugünden sonra aynı işi yapanın o yaptığı dalalet olacak (öyle mi?) (Abdullah b. Mesud) dedi ki: Siz bunu yapmış bulunuyorsunuz. Bunu şu iki adamın halini kıyas ederek ibretle düşünüp anlayınız. Bunlar masiyetleri işleyen bir topluluğun yanından geçtiler, her ikisi de bu masiyetleri doğru bulmaddar ama onlardan biri sustu ve böylelikle esen kaldı, diğeri ise konuşarak sizler şunları şunları yapıyorsunuz dedi. Onlar bu kişiyi alıp yakaladılar, onu güç ve saltanat sahibi adamlarının yanına götürdüler ve o kişi sonunda onun yapıp ettiğini yapıncaya, amelini işleyinceye kadar onu terk etmezler yahutta bir süre sonra o böyle olur.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Süleyman'ın sika olduğunu söylemiştir. Diğer raviler de sikadır.

 

 

 

8377- ... Bize Ebu'l-Avvam el-Kattan tahdis etti. Bize Katade, Ebu Halil’den tahdis etti. O Abdullah b. el- Haris'ten, o Ümmü Seleme (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ümmetimden bir adama rükün ile makam arasında Bedir'e katılanların sayısı kadar kimse bey'at edecektir. Sonra onlara Iraklıların hayırlıları ve Şam'ın ebdali gelecek. Sonra onların üzerine Şam'dan bir ordu gelecek. Nihayet onlar elBeyda'ya vardıklarında yerin dibine geçirilecekler sonra da dayıları Kelb kabilesi olan Kureyş'ten bir adam onun üzerine yürüyecek, Allah onları yenik düşürecektir,"

 

(Abdullah b. el-Haris) dedi ki: Şöyle de deniyordu: O gün zarara uğrayan kişi Kelb oğulları ganimetini kaybeden kişidir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, VI, 316; Ebu Davud, 4286; Taberani, Kebir, XXIII, 931; İbn Hibban, Sahih, 6757; Taberani, Evsat, 1175; Ebu Ya'la, Müsned, 322. Senedinde de, metninde de ihtilaf edilmiştir. Bunu ayrıca Abdurrezzak, Musannef, 20869'da mürselolarak rivayet etmiştir.

 

 

 

8378- *Bize [ ... ] tahdis etti. Süleyman b. Bilal, Kesir b. Zeyd’den, o elVelid b. Rebah'tan, o Ebu Hureyre (r.a)’den merfu olarak (Nebi -s.a- 'ın şöyle buyurduğunu) nakletti: "Mahrum kişi Kelblilerin ganimetinden -bir deve yuları dahi olsa- mahrum kalan kişidir. Nefsim elinde olana yemin ederim ki onların kadınları Dımaşk basamaklarında satılacak. Öyle ki kadın bacağın da bulunan bir kırıktan dolayı dahi geri verilecek."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3452- Kapılarında Cehennem Ateşine çağıran Davetçilerin Bulunacağı Fitneler Olacaktır