HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3440- Sefihlerin (Beyinsizlerin) Emirliğinden Korkutup, Sakındırmak

 

8351- * ... Bize Abdurrezzak bildirdi, bize Ma'mer, Ebu Huseyn'den bildirdi. O Abdurrahman b. Sabit'ten, o Cabir b. Abdullah (r.a)'tan rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ka'b b. Ucre'ye: "Ey Ka'b Allah seni beyinsizlerin emirliğinden (komutanlığından) korusun" buyurdu. Ka'b: Beyinsizlerin emiri ne demek ey Allah'ın Rasulü? deyince, şöyle buyurdu: "Bunlar benden sonra gelecek olan birtakım emirlerdir. Benim hidayet yolu mu izlemeyecekler, benim sünnetimi takip etmeyecekler. Söyledikleri yalanları doğrulayıp, yaptıkları zulümlerde kendilerine yardımcı olacaklar benden değildir, ben de onlardan değilim. Onlar benim havzımın yanına da gelmeyeceklerdir ama yalanlarını doğrulamayan, zulümlerinde kendilerine yardımcı olmayanlar ise onlar bendendir, ben de onlardanım ve onlar havzın başına yanıma geleceklerdir. Ey Ka'b b. Ucre oruç bir kalkandır, sadaka günahı söndürür, namaz da (Allah'a) yakınlaştıncıdır" ya da şöyle buyurdu: "Burhandır, ey Ka'b b. Ucre haramdan oluşmuş bir et asla cennete girmeyecektir. Cehennem ateşi ona daha layıktır. Ey Ka'b b. Ucre insanlar sabahleyin kalkıp gittiklerinde iki türlü giderler. Kimisi kendi nefsini satın alıp onu azad eder -ya da onu helak eder dedi.-"

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 321; Abdurrezzak, Musannef, 20719; Bezzar, Müsned, 1609; İbn Hibban, Sahih, 1723. Ayrıca bk. Hakim, Müstedrek, III, 479 (6084 numaralı hadis); Mecma, V, 247. İmam Ahmed'in Müsnedinde ve Bezzar'ın Müsnedindeki ravilerinin sika olduklarını belirtmektedir.

 

 

 

8352- ... Bana Amr b. el- Haris, Said b. Hilal’den haber verdi. O Eban b. Salih'ten, o eş-Şabi’den, o Avfb. Malik el-Eşcai (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Tebuk gazvesinde Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte idik. Allah Rasulü de deriden bir çadır içinde bulunuyordu. Oradan geçerken benim sesimi duydu ve: "Ey Avfb. Malik içeri gir" buyurdu. Ben: Ey Allah'ın Rasulü vücudumun tamamıyla mı gireyim yoksa kısmen mi? dedim. O: "Tamamen gir" buyurdu. (Avf) dedi ki: Ben de içeri girdim. O: "Ey Avf kıyametten önce altı hususu say" buyurdu. Ben: Bunlar hangileridir ey Allah'ın Rasulü? dedim. O: "Rasulullahın ölümüdür" buyurdu. Bu sefer Avf ağladı. Sonra Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bu birdi" buyurdu. Ben bu bir dedim sonra: "Beytu'l-Makdis'in fethedilmesi iki de" buyurdu. Ben: İki dedim. O: "Bir de koyunlara musallat olup, onları öldüren bir hastalığı andıran ümmetim arasında çokça ölüm olacak. Bu üç de" buyurdu. Ben: Üç, dedim. Allah Rasulü: "Dünya onlara açılacak öyle ki bir adama yüz (dinar) verilecek de o bundan dolayı kızacak. Dört de" buyurdu. Ben de dört dedim. "Bir de Müslümanlardan hiçbir kimseyi bırakmaksızın hepsinin üzerine evlerinde oldukları halde girecek olan bir fitne, beş de" (buyurdu). Ben de beş dedim. "Bir de sizlerle sarı oğulları arasında bir ateşkes olacak, onlar ise her birisi on iki bin kişi olan seksen sancak ile üzerinize gelecekler. Sonra da sizinle olan ahiderini -gebe kadının yüküne varıncaya kadar- bozacaklar."

(Avf) dedi ki: Amevas (taunu) yılı olunca Avfb. Malik'in Muaz b. Cebel'e şunları söylediğini naklettiler: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Kıyametten önce altı husus say" buyurmuştu. İşte onlardan üçü olmuş, geriye diğer üçü kalmıştı.

Muaz dedi ki: Şüphesiz bunun bir süresi vardır ama beşi sizi gölgelendirmiş bulunuyor. Onlardan herhangi birisine yetişip sonra da ölme imkanını bulursa ölsün: Minbeder üzerinde lanet okumalar açıkça görülürse, yalan ve iftiraya karşılık Allah'ın malı verilirse, haksız yere kanlar dökülürse, akrabalık bağları kesilirse ve kul sabahı dalalette midir yoksa hidayet üzere midir bilmeden ederse.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu bu anlatımla tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3441- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Fitne Zamanında Yapılmasını Emir Buyurduklarına Dair