HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3441- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Fitne Zamanında Yapılmasını Emir Buyurduklarına Dair

 

8353- * ... Bize Said b. Hubeyre tahdis etti. Bize Hammad b. Seleme tahdis etti. Bize Ebu İmran el-Cevni, Abdullah b. es-Samit'ten tahdis etti. O Ebu Zerr (r.a.)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ey Ebu Zerr mescidinden yatağına, yatağından mescidine kalkıp gidecek gücü kendinde bulamayacağın bir hale gelinceye kadar insanlar aç kalacak olursa ne yapacaksın?" (Ebu Zerr) dedi ki: Allah ve Rasulü en iyi bilendir dedim. Allah Rasulü: "İffeti elden bırakma" buyurdu. Sonra şöyle sordu: "İnsanlar çokça öldükleri için evin (kabrin) bir hizmetçi bedeline yükseleceği vakit ne yapacaksın?" (Ebu Zerr) dedi ki: Ben: Allah ve Rasulü en iyi bilendir dedim. Allah Rasulü: "Sabredeceksin" buyurdu. Sonra şöyle sordu: "(Hac ve gaza gibi ibadetlerde) yüksek mertebe sahibi kimseler üzerine kanlı gazalar yapılacak kadar insanlar gelecek olurlarsa ne yapacaksın?" (Ebu Zerr) dedi ki: Ben: Allah ve Rasulü en iyi bilendir dedim. o: "Sen neden isen, ona gideceksin" buyurdu. Ben: Ya o üzerime gelecek olursa? dedim. Şöyle buyurdu: "Eğer kılıcın parıltısının gözlerini kamaştıracağından korkarsan elbisenin bir parçasını yüzüne koy. O senin günahını da, kendi günahını da alacak ve cehennem ashabından olacak" buyurdu. Ben: Silah taşımayayım mı? dedim. o: "O takdirde ona ortak olursun" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadistiL Buhari bunu Hemmam, Ebu İmran’dan diye naklettiği bir hadis olarak tahriç etmiş, senedinde Ebu İmran el-Cevni ile Abdullah b. es-Samit arasında da el-Muşaas b. Tarifi metinde de bazı fazlalıklarla birlikte ilave etmiş bulunmaktadır. Hammad b. Zeyd ise Hammad b. Seleme’den daha sağlam bir ravidir.

 

Diğer Tahric: İbn Hibban, Sahih, 5960; Ebu Davud, 4261; İbn Mace, 3958; Abdurrezzak, Musannef, 20729; İmam Ahmed, Müsned, V, 163; Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 459. Hadisin senedinde bazı kaynaklarda birtakım farklılıklar bulunmakla birlikte bu farklılıklar bu haberin illetli olmasını gerektirmez. Hadis daha önce II, 156'da geçti. Hakim'in sözünü ettiği Buhari "bunu Hemmam b. Ebi İmran .. .’dan tahriç etti" ise onun yanılma noktalarından birisidir. Çünkü Buhari bu haberi tahriç etmemiştir. Hatta o kesinlikle Ebu İmran'ın el-Muşaas'tan, onun Abdullah b. es-Samit'ten, o Ebu Zerr’den yoluyla gelen bir rivayeti -bu hadisi de başkasını da- tahriç etmiş değildir. Hatta o Abdullah b. es-Samit'in olsun, el-Muşaas b. Tarif'in olsun hiçbir rivayetini almamıştır. Onun sözünü ettiği bu rivayeti Ebu Davud et-Tayalisi, Müsned, 459'da -Hakim'in belirttiği gibi- tahriç etmiştir. Bu da Hakim'de bundan sonra gelecek olan rivayettir. Hadisin "iffetli ol" lafzına kadar baş tarafları İbn Maa ve Ebu Davud'da bulunmamaktadır.

 

 

 

8354- ... Bize Hammad b. Zeyd tahdis etti, bize Ebu İmran el-Cevni, el-Müşaas b. Tariften tahdis etti. O Abdullah b. es-Samit'ten, o Ebu Zerr (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ebu Zerr" buyurdu. Ben: Buyur ey Allah'ın Rasulü emrinizi bekliyorum dedim. Şöyle buyurdu:

"Mescidine gidip de yatağına dönemeyeceğin, yatağına gidip de mescidine kalkıp gidemeyeceğin bir hale gelecek şekilde insanlar açlık musibeti ile karşılaşacak olursa halin ne olacak?" Ben: Allah ve Rasulü en iyi bilir -yahut Allah ve Rasulü benim için neyi seçer?- dedim. O: "Sana iffedi olmanı tavsiye ederim" buyurdu. Sonra: "Ey Ebu Zerr" dedi. Ben: Buyur, ey Allah'ın Rasulü emirlerini bekliyorum dedim. O: "(Medine'nin) Ahcaru'z-Zeyd denilen yerinin kan altında kaldığını görecek olursan halin nasılolacak" buyurdu. Ben: Allah ve Rasulü benim için neyi seçer? dedim. O: "Sen kimden isen ona gideceksin" yahutta: "Sen kimdensen ona gitmeni tavsiye ederim" buyurdu.

Ben: Kılıcımı alıp omzuma koymayayım mı? dedim. o: "O takdirde sen de (bu veballere) ortak olursun" buyurdu. Ben: O halde bana neyi emredersiniz dedim. o: "Evinden dışarı çıkma" buyurdu. Ben: Peki ya o evime girip üzerime gelirse ne dersin? dedim. Allah Rasulü: "Şayet kılıcın(ın) parıltısının gözlerini kamaştıracağından korkacak olursan elbisen ile yüzünü ört ve o senin de, kendisinin de günahını alsın" buyurdu.

 

 

8355- ... Bana Muaviye b. Salih, Abdurrahman b. Zubeyr b. Nufeyr’den haber verdi. Onun babasından rivayet ettiğine göre Ebu Salebe el-Huşeni (r.a)'yi şöyle derken dinlemiştir: RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim:

"Allah bu ümmete yarım gün (mühlet vermek)den asla aciz değildir."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, XXII, 572, 576; İmam Ahmed, Müsned, IV, 193; Ebu Davud, 4327. Senedi kavidir.

 

 

 

8356- Bunun şahidini de bize Fakih Ebu'n-Nadr haber verdi ... Bize elVelid b. Müslim tahdis etti. Bize Ebu Bekr b. Abdullah b. Ebi Meryem, Raşid b. Sad’den bildirdi. O Sad b. Ebi Vakkas (r.a)’dan rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Rabbimin ümmetimi yarım gün ertelemesi Rabbimin nezdinde asla beni acze düşürmez. (Ümmetime böyle bir mühleti tanır)." Ona yarım gün ne kadardır diye soruldu. O: "Beş yüz yıl" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3442- Üzerinize Ancak Suda Boğulma Duasını Yapanın Kurtulabileceği Bir Zaman Gelecektir