HAKİM

el-Müstedrek

FİTEN VE MELAHİM

 

3439- Rumlarla Müslümanlar Arasında Önce Barış Sonra da Savaş Olacağına Dair

 

8347- ... Bize el-Evzai, Hassan b. Atiye'den tahdis etti. O Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından bir adam olan ve aynı zamanda Necaşi'nin kardeşinin oğlu olan Zu Mihmer’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinlemiştir: "Rumlarla (Bizanslılarla) güvenlikli bir barış yapacaksınız. Hatta sizler ve onlar onların öte taraflarında bulunan bir düşmana gaza düzenleyip, onlarla savaşacaksınız. Zafer kazanacaksınız, ganimet alıp geri döneceksiniz. Nihayet tepeleri bulunan, meraları bol bir yerde konaklayacaksınız. RumIardan birisi: Haç galip geldi diyecek, Müslümanlardan birisi ise: Hayır Allah galip geldi diyecek. Her ikisi kendi aralarında bu sözleri karşılıklı tekrarlayacaklar sonra Müslüman kişi onların haçlarına hücum edecek. Kendileri ise onlardan uzakta olmayacaklar. O haçı alıp ezecek. Rumlar da haçlarını kıranın üzerine hücum edip öldürecekler. Müslümanlar silahlarına yönelecekler ve (pek çok kimseyi) öldürecekler. Aziz ve celil olan Allah Müslümanlardan o topluluğa şahadet nasip edip, onları taltif edecek. Rumlar da RumIarın hükümdarına: Biz seni Arapların gücünden, hücumundan koruduk diyecekler. Bu şekilde ertesi günü de savaş için toplanacaklar ve her birisi altında on iki bin kişinin bulunduğu seksen sancak altında bir ordu halinde üzerinize gelecekler."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İbn Mace, 4089; Ebu Davud, 445, 4293; İmam Ahmed, Müsned, IV, 91; İbn Hibban, Sahih, 6708; Taberani, Kebir, 4229, 4231, 4232, 4233. Kaynaklarda değişik yollardan rivayet edilmiştir. Sonrakine de bakınız.

 

 

 

8348- ... Bize el-Evzai tahdis ettio Bana Hassan b. Atiye tahdis edip dedi ki: Mekhul ve İbn Ebi Zekeriya kalkıp Halid b. Madan'a gittiler. Ben de onlarla birlikte kalktım. O şöyle dedi: Bize Halid b. Cubeyr b. Nufeyr tahdis edip dedi ki: Haydi seninle birlikte Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ashabından Zu Mihmer'e gidelimo O şöyle dedi: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizler RumIada güvenlikli bir sulh yapacaksınız sonra siz ve onlar bir düşmana gaza düzenleyeceksiniz. Zaferi kazanacak ve esenliğe kavuşacaksınız, fetih yapacaksınız. Hristiyanlardan bir adam onlar için hacı kaldıracak, Müslümanlardan bir adam da bundan kızıp öfkelenecek. Kalkıp onların üzerine gidip, haçı kıracak. İşte o vakit Rumlar kızacak ve savaş için toplanıp bir araya gelecek."

 

Bu senedi sahih bir hadistir ve birincisinden daha tercih ediliro

 

 

 

8349- *... Bana el-Velid b. el-Muğire tahdis etti. Bana Abdullah b. Bişr el-Ganevi tahdis etti, bana babam tahdis edip dedi ki: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinledim: "Andolsun Konstantiniyye elbette fethedilecektir. Onun emiri ne iyi emirdir ve orayı fethedecek ordu ne iyi ordudur."

 

Ubeydullah dedi ki: Mesleme b. Abdulmelik beni çağırdı, bana bu hadisi sordu, ben de ona bu hadisi nakledince Konstantiniye üzerine gazaya çıktı.

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, IV, 335; Taberani, Kebir, 1216 el-Velid yoluyla böylece rivayet etmiştir. Mecma, VI, 219'da da aynı zamanda Bezzar tarafından da rivayet edildiğini belirtip, ravileri sikadırlar demiştir.

 

 

 

8350- * ... Bize Said b. Ebi Eyyub, Ebu Kabil’den tahdis ettiğine göre o da kendisine Abdullah b. Amr b. el-As (r.a)'ı şöyle derken dinlediğini tahdis etti:

Konstantiniyye ve Rumiyye (İstanbul ve Roma)'nın fethini karşılıklı konuşuyorduk. Abdullah b. Amr bir sandığın getirilmesini istedi. Onu açtı ve şöyle dedi: Biz Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzurunda (hadisleri) yazıyorduk. Bir adam:

Ey Allah'ın Rasulü iki şehirden hangisi önce fethedilecek? dedi. O: "Herakl (Herakliyus'un şehri)" buyurdu. O Konstantiniyye şehrini kastetmekte idi.816

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre senedi sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, 6645; Taberani, Bağımsız Cüz, 166; İbn Abdilhakem, Futuh-u Mısr, s. 256. Adı geçen eserde İbn Abdilhakem hadisin rivayetinde ihtilaf olduğunu ve İbn Lehia'nın bunu Ebu Kabil'den, o Umeyr b. Malik'den, o Amr'dan diye rivayet ettiğini belirtmektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3440- Sefihlerin (Beyinsizlerin) Emirliğinden Korkutup, Sakındırmak