HAKİM

el-Müstedrek

HUDUD

 

3369- Kadife Parçası Çaldığı için Eli Kesilen Kadının Durumu

3370- Hadler Hususunda Şefaatin Yasak Oluşu

 

8208- * ... Bize Muhammed b. İshak, Muhammed b. Talha b. Şeddad b. Rukane’den tahdis etti. OMesud b. el - Esved'in kızı ve annesi Aişe’den, o babası Mesud’dan şöyle dediğini nakletti: O kadın Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın evinden kadifeyi çalınca biz bu işi çok büyük bir iş olarak değerlendirdik. Kadın Kureyş'ten mi? Biz de Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzuruna vardık, onunla konuştuk. Ey Allah'ın Rasulü biz ona fidye olarak kırk ukiye verelim dedik. Allah Rasulü: "Temizlenmesi onun için daha hayırlıdır" buyurdu. Bizler Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın o sözlerini duyunca, Usame b. Zeyd'in yanına gittik. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a bu kadının durumu ile ilgili olarak sen bize şefaatçi ol, biz de onun yerine kırk ukiye fidye verelim dedik. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanların bu husustaki gayretlerini görünce hutbe vermek üzere ayağa kalktı ve şöyle buyurdu: "Ey insanlar! Allah'ın kadın kulları arasından birisine gerçekleşmesi gereken Allah'ın hadlerinden bir had hususunda çokça ısrar ettiniz, gidip geldiniz. Muhammed'in canı elinde olana yemin olsun ki şayet bu kadının karşı karşıya kaldığı halin aynısı ile Muhammed'in kızı Fatıma karşı karşıya bulunmuş olsaydı kesinlikle Muhammed onun da elini keserdi." (Mesud) dedi ki: Bunun üzerine insanlar ümitlerini kestiler ve Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) da onun elini kesti.

Muhammed b. İshak dedi ki: Bana Abdullah b. Bekr'in tahdis ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bundan sonra o kadına merhamet ve şefkat gösterir ve onu kollar gözetirdi.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu bu lafızIada tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ilm Mace, 2548'de İbn İshak yoluyla böylece hadisi de "bunun üzerine ... insanlar ümit

kesti" şeklindeki sonunda yer alan ibareler dışında tamamen zikretti. Busiri, Misbahu'zZucace, 906'da: Senedi İbn İshak'ın tedlis yapan bir ravi olması dolayısıyla zayıftıL Hadis İmam Ahmed, Müsned'de İbn Ebi Şeybe, Musannef'inde tamamıyla ve Hakim tarafından da yine İbn Ebi İshak yoluyla an lafzını kullanarak rivayet edilmiş bulunmaktadıL

 

 

 

8209- ... Bize Ebu Asım ed-Dahhak b. Mahled eş-Şeybani tahdis etti. Bize Zekeriya b. İshak, Amr b. Dinar’dan tahdis etti. O Tavus'tan, o İbn Abbas'tan rivayet ettiğine göre Safvan b. Ümeyye, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Yemen işi birtakım elbisesini çalmış bir adamı getirdikten sonra ey Allah'ın Rasulü bunu bana bağışla dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bunu neden onu bize getirmeden yapmadın" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani, Kebir, 10978. Amr b. Seleme ve İbrahim b. Meysere, Tavus'tan böylece rivayet etmişlerdir. Ayrıca 7336 numara ile İbrahim ve Ann b. Dinar yoluyla böylece rivayet etmiş bulunmaktadır. Taberani'nin her iki rivayet yolunda da Yakub b. Humeyd b. Kasib vardır. Mecma, VI, 276'da: İbn Hibban ve başkaları sika olduğunu söylerken, Nesai ve başkaları da zayıf olduğunu söylemişlerdir demektedir.

 

 

 

8210- Bunun müfesser olarak geldiği hadisi de bize Ebu Bekr Muhammed b. Abdullah el-Hafid haber verdi ... Bize Esbat b. Nasr el-Hemdani, Simak b. Harb’den tahdis etti. O Safvan'ın kızkardeşinin oğlu Humeyd’den, o Safvan b. Umeyye’den şöyle dediğini nakletti: Ben mescitte uyuyor idim. Üzerimde de otuz dirhem değerinde siyah, desenli, yün bir elbise vardı. Bir adam gelip onu benden gizlice çaldı. Sonra adam yakalandı ve Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna getirildi. Allah Rasulü elinin kesilmesini emir buyurdu. Ben: Otuz dirhem için mi onun elini keseceksin. Ben elbiseyi ona satayım, ondan sonra ödeyeceği o bedeli de unutayım dedim. Allah Rasulü: "Onu bana getirmeden önce bunu neden yapmadın" buyurdu.

 

Diğer Tahric: İmam Malik, Muvatta, II, 834. İbn Abdilberr dedi ki: Cumhur bunu Malik'ten mürsel olarak rivayet etmiş ama Ebu Asım en-Nebil ondan, o ez-Zühri’den, o Abdullah b. Safvan’dan. o babasından diye mevsu! olarak rivayet etmiştir.

 

 

 

8211 - * ... Bize İbrahim b. Hamza tahdis etti. Bize Abdulaziz b. Muhammed tahdis etti. Bana Yezid b. Husayfe, Muhammed b. Abdurrahman b. Sevban’dan haber verdi. O Ebu Hureyre (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'a vücudun tamamını örten bir elbise çalmış bir hırsız getirildi. Ey Allah'ın Rasulü bu hırsızlık yaptı dediler. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onun çalmış olacağını zannetmiyorum" buyurdu. Hırsızlık yapan kişi: Hayır, ey Allah'ın Rasulü çaldım dedi. Bu sefer Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onu götürün (elini) kesin sonra da kanını dağlayarak durdurun sonra onu yanıma getirin." Eli kesildikten sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına getirildi. Allah Rasulü: "Allah'a tövbe et" buyurdu. o: Allah'a tövbe ettim deyince, Allah Rasulü: "Allah da senin tövbeni kabul etsin" buyurdu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ile bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Bezzar, Keşfu'l-Estar'da belirtildiği üzere lS60'da ed-Deraverdi yoluyla böylece rivayet etmiştir. Bezzar: Biz bu hadisin Ebu Hureyre'den ancak bu isnad ile rivayet edildiğini biliyoruz demektedir. Bunu Heysemi, Mecma, VI, 276'da zikrederek senedinde Bezzar'ın hocası Ahmed b. Eban el- Kuraşi vardır. İbn Hibban sika olduğunu söylemiştir, geri kalan ravileri sahihin ravileridir demektedir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3371- Dağda Korumanın (ve Korunan Şeyin Çalınmasının) Hükmü