HAKİM

el-Müstedrek

HUDUD

 

3368- Hırsızın Elinin Kesilmesine Dair Hadisler

 

8201 - ." Bize Hişam b. Urve babasından tahdis etti. O Aişe (r.anha)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ahşap kullanılmamış deriden yapılmış kalkan yahut öbür türlü kalkanın değerinden daha az değerli şeylerden dolayı el kesmemiştir. Bu iki tür kalkan da o gün para ederdi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, XII, 89; Müslim, 1684; İmam Malik, Muvatta, II, 832; Tirmizi, 1445; Ebu Davud, 4383; Nesai, VIII, 77; İbn Mace, 2585. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır çünkü hadis Buhari ve Müslim'de vardır.

 

 

 

8202- ... Bize el-Ameş, Ebu Salih'ten tahdis etti. O Ebu Hureyre (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah hırsıza lanet etsin. Bir yumurta çalarsa eli kesilir, bir ip (halat) çalarsa eli kesilir."

 

Diğer Tahric: Buhari, XII, 94; Müs!im, 1687; Nesai, VLII, 65; İbn Mace, 2583. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır. Hadis Buhari ve Müslim'de vardır.

 

 

 

8203- ... Bize Ebu Attab, Sehl b. Hammad tahdis etti. Bize el-Muhtar b. Nafi, Yahya b. Said b. Ubade’den tahdis etti. O babasından, o Ali (r.a)’den rivayet ettiğine göre Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) değeri yirmi dirhem olan bir yumurta dolayısıyla el kesmiştir.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

8204- ... Bize Muhammed b. İshak, Eyyub b. Musa’dan tahdis etti. O Ata’dan, o İbn Abbas (r.a)'tan şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın döneminde bir kalkanın değeri on dirhem olarak tayin ediliyordu.

 

Bu Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 4378; Nesai, VIII, 83. Burdakinden daha uzun hasen bir hadistir. Şahidi de İbn Amr'ın, Nesai, VIII, 84'te yer alan bunun gibi zikrettiği hadistir. Bundan sonrakine de bakınız.

 

 

 

8205- Bunun şahidi de Eymen'in rivayet ettiği hadistir: Bize adaletli Ali b. Hamşaz tahdis etti... Bize el-Eşcai, Süfyan’dan tahdis etti. O Mansur’dan, o el-Hakem'den, o Mücahid'den, o Eymen'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) döneminde el ancak bir kalkan değerinde (bir şey çalınacak olursa) kesilirdi. Kalkanın o gün değeri de bir dinar idi.

 

Ebu'l-Abbas'ı şöyle derken dinledim: er-Rabi'i şöyle derken dinledim: Şafii'yi şöyle derken dinledim: Burada sözü edilen Eymen, Ka'b'ın hanımının oğludur. Um Eymen'in oğlu değildir. Ayrıca Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yetişmemiştir.

 

Hakim dedi ki: İmam Şafii (r.a)'nin sözünün doğruluğunun deli li de şudur:

 

Diğer Tahric: Senedi sahihtir ama Hakim'in İmam Şafii -r.a.- 'den de naklettiği gibi mürseldir. Hadisi Nesai, VIII, 82'de zikrederek şöyle demiştir: Ben Eymen'in naklettiği hadislerin sahih olduğunu zannetmiyorum. Hakim -Allah'ın rahmeti üzerine olsun- de bu davanın doğruluğuna delilini ortaya koymuş bulunmaktadır. Allah en iyi bilendir.

 

 

 

8206- ... Bize Cerir, Mansur’dan bildirdi. O Ata ve Mücahid’den, o -kendisinden hayırla söz ettiği bir adam olan- Eymen'den şöyle dediğini nakletti: Biz hırsızın elini kalkan değerinden daha az bir değerdeki eşya dolayısıyla kesiyoruz. O gün ise kalkanın değeri bir dinardı.

Um Eymen'in oğlu olan sahabi Eymen ise Usame'nin anne bir kardeşidir.

O hakkında: Bir adam ondan hayırlı bir kişi olduğundan söz ediyordu denilerek meçhul bir ravi olarak nitelendirilmeyecek kadar üstün ve yüce birisidir. Çünkü böyle bir söz ancak sahabe olduğu bilinmeyen meçhul birisi hakkında kullanılır. Üstelik Cerir bu hadisi burada adı geçen Eymen'e mevkufbir rivayet olarak zikretmiş ve bunu müsned olarak rivayet etmemiştir.

 

 

8207- * ... Bize Abdurrahman b. Ebi'z-Zinad, Musa b. Ukbe’den tahdis etti. O Ebu'z-Zubeyr’den, o Cabir (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e hırsızlık yapmış bir kadın getirildi. O kadın Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın üveyevladına sığındı. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şayet (hırsızlık yapan kadın kızım) Fatıma olsaydı andolsun yine de onun elini keserdim" buyurdu ve elini kesti.

 

Bize el-Hasan b. Muhammed el-İsferaini haber verdi, bize Muhammed b. Ahmed b. el-Bera tahdis etti. Bize Ali b. el-Medini tahdis edip dedi ki: RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın üveyevladı Ebu Seleme'nin oğlu Seleme idi. Hırsızlık yapan kadın da (Usame b. Zeyd ile birlikte) ikisinden birisine sığınmıştı.

Buhari ve Müslim'de, ez-Zühri'nin Urve’den onun Aişe (r.anha)’den diye rivayet ettiği Mahzum oğullarından olan kadın Zeyd oğlu Usame'ye sığınmıştı rivayetini ittifakla tahriç etmişlerdir. Sahih olan da budur.

 

Diğer Tahric: İmam Ahmed, Müsned, III, 396'da Abdurrahman yoluyla böylece rivayet etmiştir. Abdurrahman'ın durumu ise ömrünün sonlarına doğru değişikliğe uğramış olmakla birlikte sika birisidir. Hadisin Aişe (r.anha) yoluyla gelen rivayeti de Buhari, XII, 76; Müs!im, 1688; Tirmizi, 1430; Ebu Davud, 4373; Nesai, IV, 74; İbn Mace, 2547'de yer almaktadır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3369- Bir Kadife Parçası Çaldığı için Eli Kesilen Bir Kadının Durumu

3370- Hadler Hususunda Şefaatin Yasak Oluşu