HAKİM

el-Müstedrek

TEVBE

 

3183- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Meclisinde Bulunan Üç Kişinin Hikayesi

 

7728- ... Bize Halef b. Musa b. Halef tahdis etti. Bana babam, Katade’den tahdis etti. O Enes b. Malik (r.a)’den rivayet ettiğine göre Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına öğüt vermekte iken üç kişi geldi. Onlardan biri Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in meclisine oturdu. İkincisi bir süre durduktan sonra oturdu, üçüncüsü ise gerisin geri dönüp gitti. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Gelip de meclisimizde oturan kişi hiç şüphesiz tövbe etmiş ve Allah'ın da tövbesini kabul etmiş bir kişi oldu. Bir süre durduktan sonra oturan kişiye gelince, o haya etti, Allah da ondan haya etti. Gerisin geri dönen kişi ise (bu meclise) ihtiyaç duymadı. Allah da ondan istiğna etti."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Bezzar, Müsned -Keşfu'l-Estar'da belirtildiği üzere- 3237'de hadisi zikrederek biz bunu Musa’dan başka Katade’den, o Enes'ten diye rivayet eden bir kimse olduğunu bilmiyoruz demektedir. Heysemi de bu hadisi Mecma, X, 231'de kaydettikten sonra ravileri sikadırlar demiştir.

 

 

 

7729- * ... Bize Muhammed b. Mus'ab el-Kırkısani tahdis etti, bize Selam b. Miskin ve el-Mubarek b. Fedale el-Hasan’dan tahdis etti. O el-Esved b. Seri (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e esir bir bedevi getirildi. O: Ben aziz ve celil olan Allah'a tövbe ediyorum, Muhammed'e tövbe etmiyorum dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun üzerine: "Hakkı asıl hak sahibine itiraf edip, teslim etti" buyurdu.

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3184- Bir Bedevinin Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e Mağfiret dilemesi