HAKİM

el-Müstedrek

TEVBE

 

3182- el-Kifl Denilen Kişinin ilahi Azaptan Korkmasına Dair Hikaye

 

7726- * ... Bize Şeyban b. Abdurrahman, el-Ameş'den bildirdi. O Abdullah b. Abdullah'tan, o Talha'nın azatlısı Sad'dan, o İbn Ömer (r.a)'den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın ağzından bir hadis dinledim. Eğer ben onu bir ya da iki defa -yediye kadar saydı- duymamış olsaydım (onu nakletmezdim) ama ben onu kendisinden bundan daha fazla defa dinledim. Şöyle buyurdu: "el-Kifl İsrailoğullarından birisi idi. Her türlü günahı işlemekten korkmaz, çekinmezdi. Ona bir kadın geldi, ona onunla ilişki kurmak şartıyla 60 dinar verdi. Erkeğin hanımının yanında oturduğu gibi oturunca, kadın titreyip ağladı. el-Kifl: Neden ağlıyorsun, seni zorladım mı? dedi. Kadın, hayır ama bu benim asla yapmadığım bir iştir. Beni bu işi yapmaya iten yalnızca ihtiyaçtır dedi. el-Kifl: Şimdi sen daha önce bu işi hiç yapmadın da bunu ilk defa mı yapacaksın? dedi. (Allah Rasulü) buyurdu ki: Sonra Zülkifl kalktı ve git dinarlar da senin olsun dedi. (Allah Rasulü devamla) buyurdu ki: Sonra el-Kifl: Allah'a yemin olsun ki el-Kifl bundan böyle Rabbine ebediyen baş kaldırmayacak dedi ve aynı gece öldü. Sabah olduğunda kapısında el-Kifl'e günahları bağışlandı diye yazılı idi."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemiştir.

 

Diğer Tahric: Hadisi İmam Ahmed, Müsnedinde el-Ameş yoluyla böylece rivayet etmiştir. Bunu Hafız İbn Kesir, Tefsir, III, 191'de rivayet etmiş olup gariptir. Senedi gariptir. Bunu Kütüb-i Sitte sahiplerinden herhangi bir kimse tahriç etmemiştir. Muhtemelen buradaki kişi (Ku,'an-ı Kerim'de adı geçen) Zülkifl değildir. O bir başka adamdır demektedir.

 

 

 

7727- ... İbn Ebi Muleyke’den, o İbn Abbas'tan aziz ve celi! olan Allah'ın:

"Andolsun ki o kadın ona meyletmişti, o da o kadına meyletmişti." (Yusuf, 24) buyruğu hakkında şöyle dediğini nakletti: Bir erkeğin karısının önünde oturduğu şekilde oturdu, ona: Ey Yakub'un oğlu zina edip de kendi tüyünü yolan ve böylece tüysüz olarak uçan kuş gibi mi olmak istiyorsun diye seslenildi. [Sahih]

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3183- Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Meclisinde Bulunan Üç Kişinin Hikayesi