HAKİM

el-Müstedrek

TEVBE

 

3181- Bu Ümmetin Azabı Öldürülmek, Zelzeleler ve Fitnelerledir

 

7724- ... Bize Rebah b. el-Haris, Ebu Burde’den şöyle dediğini tahdis etti: Ziyad'ın emirliği sırasında pazarda duruyorken şaşkınlığımdan bir elimi diğerine vurdum. Babasının Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte sohbeti bulunan ensardan bir adam: Ey Ebu Burde neye şaştın dedi. Ben şöyle dedim: Dinleri bir, nebileri bir, davetleri bir, hacları bir ve gazaları bir bir toplumun birbirlerini öldürmeyi nasıl helal gördüklerine şaşıyorum. Şöyle dedi: Hayır, şaşma çünkü ben babamı dinledim. O bana Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı şöyle buyururken dinlediğini haber vermişti: "Şüphesiz benim ümmetim ilahi rahmete nail olmuş bir ümmettir. Ahirette onun üzerine bir hesap da yoktur, azap da yoktur. Onun azabı öldürülmekte, zelzelelerde ve fitnelerdedir."

 

Bu senedi sahih bir hadis olmakla birlikte Buhari ve Müslim bunu tahriç etmemişlerdir.

 

 

 

7725- * ... Ebu Huseyn'den, o Ebu Burde'den şöyle dediğini nakletti: Ubeydullah b. Ziyad'ın yanında idim. Ona Haricilerden bazı kimselerin başları getirildi. Ona her bir baş getirildikçe o da: Cehenneme diyordu. Bu sefer ona Abdullah b. Yezid şöyle dedi: Benim Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı: "Bu ümmetin azabı kendi elleriyle ve dünyasında takdir edilmiştir" buyurduğunu dinlediğimi bilmiyor musun?

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir. Ancak Müslim tek başına Talha b. Yahya'nın, Ebu Burde’den, o Ebu Musa’dan "Ümmetim ilahi rahmete mazhar olmuş bir ümmettir" kısmını rivayet etmiş bulunmaktadır.

 

Diğer Tahric: Tahavi, Müşkilu'l-Asar, i, 105; Hatib, Tarih-u Bağdat, IV, 205. Önceki ne de bakınız. Ayrıca Hakim, Müstedrek, I, 49-50'de (162 numara ile) Kuzai, Müsnedu'ş-Şihab, 1000

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3182- el-Kifl Denilen Kişinin ilahi Azaptan Korkmasına Dair Hikaye