HAKİM

el-Müstedrek

TIB

 

3108- Hacamat Tedavilerinizin Hayırlısıdır

 

7541- ... Bana Amr b. el-Haris'in haber verdiğine göre Bukeyr b. Abdullah kendisine tahdis ettiğine göre Asım b. Ömer b. Katade de kendisine şunu tahdis etmiştir: Cabir b. Abdullah hasta olan el-Mukanna'ı ziyaret ettikten sonra şöyle buyurdu: Hacamat yaptırıncaya kadar yanından gitmeyeceğim çünkü ben Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ı: "Şüphesiz onda bir şifa vardır" buyururken dinledim.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Buhari, X, 124; Müslim, 2205; İmam Ahmed, Müsned, III, 335; Hakim, Müstedrek, IV, 409 (8302 numara ile) rivayet etmişlerdir. Hadis ile ilgili değerlendirmesinde Hakim yanılmıştır çünkü hadis Buhari ve Müslim'de vardır.

 

 

 

7542- * ... Bize Şeyban b. Abdurrahman, Abdulmelik b. Umeyr’den tahdis etti. O Huseyn b. Ebi Hurr’dan, o Semura (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Um Kirfa oğullarına mensup Fezare oğullarından bir bedevi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzuruna girdi. O sırada boynuzdan yapılmış hacamat aletleriyle ona hacamat yapıp, bir ustura ile de (derisini) yırtan bir hacamatçı vardı. Bedevi:

Bu ne ey Allah'ın Rasulü neden bunun senin derini kesmesine müsaade ediyorsun dedi. Allah Rasulü: "Bu (yaptığı iş) hacamattır ve o sizin başvurduğunuz tedavi yollarının en hayırlısıdır" buyurdu.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

Bunu Şube b. el-Haccac el-Ateki ile Zuheyr b. Muaviye el-Cufi de Abdulmelik b. Umeyr’den diye rivayet etmişlerdir.

 

Diğer Tahric: Taberani çeşitli yollardan Abdulmelik b. Umeyr'den bu şekilde Kebir, 6784-6787'de rivayet etmiş olup, Heysemi, Mecma, V, 92'de ravilerinin sika olduklarını belirtmiştir.

 

 

 

7543- Hadisin Şube yoluyla gelen rivayetini bize Hafız Ebu Ali tahdis etti. .. Bize Şube, Abdulmelik b. Umeyr’den şöyle dediğini tahdis etti: Ben Husayn b. Ebi'l-Hurr'u Semura'dan tahdis ederken dinledim: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "En hayırlı tedavi yolunuz hacamattır."

 

 

7544- Hadisin Zuheyr yoluyla gelen rivayetini de bize Muhammed b. Salih b. Hani tahdis etti. .. Bize Zuheyr, Abdulmelik b. Umeyr’den tahdis etti. Bana Huseyn b. el-Hurr, Semura'dan tahdis etti. O Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den hadisi buna yakın olarak zikretti.

 

Bunu Davud b. Nusayr et-Tai de Abdulmelik b. Umeyr’den diye rivayet etmiştir:

Bize Muhammed b. Yakub el-Ahram haber verdi ... Bize Davud b. Nusayr, Abdulmelik b. Umeyr'den tahdis etti. O Husayn b. Ebi'l-Hurr'dan, o Semura (r.a)’dan şöyle dediğini nakletti: Um Tirfa oğullarına mensup Fezare oğullarından bir bedevi Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın huzuruna girdi. Bu sırada bir hacamatçı boynuzdan yapılmış bazı hacamat aletleri ile onu hacamat ediyor ve bir ustura ile de derisini yırtıyordu. Bedevi: Bu ne ey Allah'ın Rasulü, neden bu adamın senin derini kesmesine izin veriyorsun dedi. Allah Rasulü: "Bu hacamattır" buyurdu. Adam: Hacamat nedir? deyince, Allah Rasulü:

"İnsanların en hayırlı tedavi şeklidir" buyurdu.

 

 

7545- ... Bize Ebu'l-Hakem el-Beceli -ki o Abdurrahman b. Ebi Numm'dur- tahdis edip dedi ki: Ebu Hureyre (r.a)'nin yanına girdim. O sırada hacamat yaptırıyordu. Bana: Ey Ebu'l-Hakem hacamat ol dedi. Ben: Şimdiye kadar hacamat olmadım dedim. Ebu Hureyre şöyle dedi: Ebu'l-Kasım (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'ın bana haber verdiğine göre Cebrail A.S. kendisine hacamatın insanların yaptıkları tedavi yollarının en üstünü olduğunu haber vermiştir dedi.

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Diğer Tahric: Ebu Davud, 3857; İbn Mace, 3476. Ayrıca "şayet yaptığınız tedavilerin herhangi birisinde bir hayır varsa o da hacamattır" hadisine de bakınız. Orada Cebrail sözkonusu edilmemiştir. Bu hasen, sahih bir hadistir. Bunu Heysemi, V, 91'de bu şekilde Hakim'in Müstedrek'inde kaydettiği gibi zikretmiş ve Taberani tarafından Evsat'ta rivayet edildiğini belirterek: Senedinde Muhammed b. Kays vardır ki İbn Ebi Hatim onu sözkonusu etmiş olmakla birlikte ne cerh etmiş, ne de sika olduğunu belirtmiştir. Geri kalan ravileri de sikadırlar demektedir.

 

 

 

7546- * ... Bize Useyd b. Zeyd el- Hammal tahdis etti, bize Zuheyr b. Muaviye, Ubeydullah b. Nafi’den tahdis etti. O İbn Ömer (r.a)’den şöyle dediğini nakletti: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Başvurduğunuz tedavi yollarının herhangi birisinde eğer bir şifa varsa bu ya bir hacamat aletinin yırtımındadır, ya bir içim baldadır yahut isabetli bir dağlamadadır. Bununla birlikte ben dağlamayı sevmiyorum."

 

Bu Buhari ve Müslim'in şartına göre sahih bir hadis olmakla birlikte bunu tahriç etmemişlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

3109- Tedavi Yollarınızın En Hayırlısı Burna Çekilen Enfiye Türü ile Ağız Yoluyla Alınan ilaçlardır (ve Hacamat)